.

Το WiFi «ανεβάζει» μεγάλες... ταχύτητες


Οι επόμενες «εκδόσεις» της 4ης γενιάς των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπόσχονται πολύ υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, ενώ το 5Gθα πάει τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι συνυφασμένη με το WiFi, την ασύρματη τεχνολογία, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια έκανε το «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο εύκολη και διαθέσιμη σχεδόν παντού. Σε σημείο, μάλιστα, που πολλές φορές η ερώτηση σε ένα καφέ ή εστιατόριο δεν είναι αν προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά απλά «αν έχει WiFi».

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των χρηστών που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για πρόσβαση στο Internet, το WiFiπαραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος πρόσβασης. Και δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Wi-FiAlliance, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει αναλάβει την προώθηση της συγκεκριμένης ασύρματης τεχνολογίας, στο τέλος του 2015 υπήρχαν παγκοσμίως 12 δισ. συσκευές με ενσωματωμένο WiFichipset. Αριθμός, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στα 16 δισ. στο τέλος του 2016!

Επόμενα βήματα

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «ανταγωνισμό» το WiFi εξελίσσεται αρκετά τα τελευταία χρόνια και το 2016 αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Ένας βασικός λόγος είναι ότι φέτος θα αρχίσει να προωθείται έντονα από τους κατασκευαστές ένα νέο πρότυπο ονόματι802.11ad, το οποίο αποτελεί το επόμενο βήμα του υπάρχοντος 802.11ac. (To 802.11 είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί όταν αναφέρονται στο WiFi).

Η βασική διαφοροποίηση του 802.11ad, το οποίο αποκαλείται και WiGig (wirelessgigabit) είναι ότι προσφέρει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων εντός του ασύρματου δικτύου που έχει δημιουργήσει ο χρήστης. Ταχύτητες που φθάνουν τα 1 Gbps.

Αν και οι ταχύτητες σύνδεσης με το Internet δεν φθάνουν το 1 Gbps -εκτός από ορισμένες περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα- οι υψηλές ταχύτητες εντός του σπιτιού είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Και αυτό γιατί το WiGig επιτρέπει να γίνουν πραγματικότητα σενάρια όπως είναι η μετάδοση με ελάχιστη καθυστέρηση videoπεριεχομένου ανάλυσης ultrahighdefinition (UHD) από τον υπολογιστή ή σκληρούς δίσκους συνδεδεμένους στο routerσε οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή μέσα σε ένα σπίτι. Κάτι που δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, το Wi-FiAlliance προωθεί την δυνατότητα του εντοπισμού θέσης. Όλο και περισσότερες WiFiσυσκευές μπορούν να δηλώνουν τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται μέσα από ασύρματα δίκτυα, κάτι που με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα για την παρουσίαση μίας σειράς από καινοτόμες υπηρεσίες, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη του Wi-FiAlliance.

WiFiHaLow

Ενδεχομένως, όμως, η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι το λανσάρισμα του WiFiHaLowή 802.11ah. Το συγκεκριμένο πρότυπο χρησιμοποιεί ασύρματες συχνότητες κάτω από το 1 GHz, κάτι που πρακτικά σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη εμβέλεια.

Αυτά τα πλεονεκτήματα θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για εφαρμογές που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (InternetofThings) και το WiFiHaLowμπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για την ασύρματη διασύνδεση συσκευών όπως είναι οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, αισθητήρες ακόμη και αυτοκίνητα.

Ο λόγος είναι ότι με τα υπάρχοντα πρότυπα θα χρειαζόταν οι συσκευές αυτές να φορτίζονται σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι το οποίο, όπως είναι προφανές, δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό και μειώνει σημαντικά το επίπεδο ευχρηστίας.

Σε κάθε περίπτωση το WiFi δείχνει να είναι μία τεχνολογία που έχει μπροστά της αρκετό μέλλον και ενδεχομένως στο όχι πολύ μακρινό μέλλον να αρχίσουμε να τη βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερες εφαρμογές από αυτές που χρησιμοποιείται σήμερα. Όπως και να επιτρέψει να γίνουν εφικτές μία σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες, τις οποίες ενδεχομένως ακόμη να μην έχουμε καν φανταστεί. Και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά η χρήση τους για τη διακίνηση δεδομένων συνεχίζει να έχει ένα σημαντικό κόστος για τους καταναλωτές.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.