Η αναγνώριση προσώπου (Facial Recognition) αναφέρεται σε ένα βιομετρικό σύστημα ασφαλείας που βασίζεται στην ταυτοποίηση ενός προσώπου, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας μιας καταγεγραμμένης ψηφιακής εικόνας ή βίντεο. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα ασφαλείας, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η αναγνώριση ίριδας, το σύστημα αναγνώρισης προσώπου αξιολογεί πολλαπλά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προσώπου. Ενδεικτικά αναφέρονται η σχετική θέση – μορφολογία των οστών στα μάγουλα, η απόσταση ανάμεσα στα μάτια, αλλά και ανάμεσα στα μάτια και τα φρύδια.
Η τεχνολογία αυτή δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή του προσώπου για την αναγνώριση. Επιπλέον, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να αναπτυχθεί στα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιους χώρους για σκοπούς παρακολούθησης και αναγνώρισης. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη της αγοράς αναγνώρισης προσώπου, είναι η αύξηση των δαπανών για συστήματα επιτήρησης σε όλο τον κόσμο. Λόγω της αύξησης των τρομοκρατικών απειλών, τα συστήματα επιτήρησης γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα σε δημόσιους χώρους.
Η αύξηση των δαπανών για συστήματα ασφαλείας και επιτήρησης αναμένεται να δώσει ώθηση και στην αγορά αναγνώρισης προσώπου τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά συστημάτων αναγνώρισης προσώπου εμποδίζεται λόγω των ανησυχιών για την ιδιωτική ζωή, όπως η κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών. Επίσης, αυτά τα συστήματα είναι λιγότερο ακριβή και αξιόπιστα σε σύγκριση με τα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση της ίριδας.
Με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στους αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου, η αγορά αυτή αναμένεται να πετύχει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Σχετική έρευνα της Credence Research που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά αναγνώρισης προσώπου θα φθάσει τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2022. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από το 40% της σημερινής αγοράς προέρχεται από χρήση των σχετικών συστημάτων σε κρατικές υπηρεσίες και στην άμυνα, ενώ ο τομέας της λιανικής αναμένεται να σημειώσει τη σημαντικότερη ανάπτυξη στο μέλλον.
Πηγή: Zarifopoulosblog