.

Enterprise storage: Επανακαθορίζοντας το τοπίο του storage


Oι ανάγκες για storage αυξάνονται συνεχώς, ακολουθώντας την εκθετική ανάπτυξη του όγκου των δεδομένων που «πλημμυρίζει» καθημερινά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όλα τα δεδομένα δεν είναι ίδια, ούτε και οι λύσεις storage. Η επιλογή μιας λύσης storage μπορεί να δείχνει πολύπλοκη, ωστόσο αν ακολουθηθούν τα σωστά βήματα η επιτυχία είναι, σχεδόν, σίγουρη.

Κάποτε, αρκούσε κάτι απλό για την επιτυχία μιας λύσης storage: ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό που δεν το είχαν οι ανταγωνιστές, ήταν αρκετό για να κάνει μια λύση storage να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτό είχε ωθήσει αρκετούς vendors storage να επικεντρωθούν στην τελειοποίηση των προϊόντων τους, παρουσιάζοντάς τα ως αποτέλεσμα της δικής τους καινοτομικής και πρωτοποριακής δράσης που κανένας άλλος ανταγωνιστής τους δεν είχε. Από λειτουργίες όπως η συμπίεση, το deduplication, τα flash και solid state drives έως τη συνδεσιμότητα του unified storage και το bare metal restore, κάθε κομμάτι της αγοράς storage καλυπτόταν από ένα στρατηγικό παίκτη που πλάσαρε τον εαυτό του ως “best-of-breed”. Πλέον, αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει.

Ο έντονος ανταγωνισμός, το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι vendors μπορούν να ενσωματώνουν στα προϊόντα καινοτομικά χαρακτηριστικά, το πλασάρισμα στην αγορά των λύσεων storage με ένα παρόμοιο τρόπο που δυσκολεύει τους υποψήφιους αγοραστές να τις ξεχωρίσουν μεταξύ τους, περιπλέκει αρκετά τα πράγματα. Άλλωστε, όπως καταδεικνύει η Gartner σε μια πρόσφατη μελέτη της, το 52% των αγοραστών εξοπλισμού IT δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα στις λύσεις storage που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα πέντε S’s

Η Gartner αναγνωρίζει τη αλλαγή που έχει συντελεστεί σήμερα στη δυναμική αγορά storage, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια που οι αγοραστές storage χρησιμοποιούν για τον εξοπλισμό των πληροφοριακών υποδομών τους έχουν αλλάξει ριζικά. Άλλοτε κραταιοί παράγοντες επιλογής πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη. Το πιο σημαντικό σήμερα για τους επαγγελματίες του IT δεν είναι τόσο το «βάρος» του brand που κουβαλάει ο εκάστοτε vendor, αλλά το κατά πόσο οι λύσεις που θα επιλέξουν μπορεί να μειώσουν το κόστος, να διευρύνουν τις δυνατότητες και να μειώσουν την πολυπλοκότητα.

Στη σχετική μελέτη της, η Gartner συμβουλεύει τους αγοραστές storage να λάβουν υπόψη τους τα «πέντε S’s» (Savings, Simplicity, Support, Sustainability, Synthesis), ήτοι μια σειρά από μη τεχνολογικά κριτήρια, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης νέων λύσεων storage. Στο πλαίσιο αυτό, οι απλές ερωτήσεις που μπορεί να χρειαστεί να απαντηθούν είναι οι εξής:

Savings: Θα καταφέρει μια νέα λύση storage να βελτιώσει το συνολικό ΤCO (Total Cost of Ownership) των πληροφοριακών συστημάτων;

Simplicity: Μπορεί να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί το storage με την υφιστάμενη in-house πραγματογνωμοσύνη;

Support: O vendor της λύσης θα υποστηρίξει κάθε υποκατάστημα της εταιρείας, ανεξάρτητα με το πού βρίσκεται αυτό;

Sustainability: Θα παραμείνει η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία επίκαιρη σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, για τουλάχιστον τρία ή πέντε χρόνια;

Synthesis: Μπορεί η προτεινόμενη λύση να υποστηρίξει και να επεκτείνει την αξία της συνολικής IT στρατηγικής;

Έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ότι η αγορά storage θα πιάσει κάποια στιγμή ταβάνι. Όπως και όταν έγινε με τις ριζικές αλλαγές που έλαβαν χώρα, όταν οι καταναλωτές άρχισαν να υιοθετούν μαζικά τα smartphones, ο μόνος τρόπος για να μη «βαλτώσει» η αγορά storage, είναι να μπορέσουν οι λύσεις storage να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η κάθε απόφαση επιλογής πρέπει να ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της εταιρείας του. Δυστυχώς, δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο να παίρνονται αποφάσεις επιλογής, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνολική ανάλυση για το προσφέρει μια νέα λύση σε θέματα λειτουργικότητας, αλλά και για την τεχνολογική επίδρασή της στην εταιρεία. Καθώς τα μη τεχνολογικά κριτήρια επιλογής θα γίνονται όλο και πιο σημαντικά, θα πρέπει πριν κάθε απόφαση επιλογή να έχει κανείς στο μυαλό του τα ερωτήματα που θέτει η Gartner στη μελέτη της:
  • Χρησιμοποιούνται οι πολύτιμες πληροφορίες που υπάρχουν για το πλήρες δυναμικό μιας λύσης storage;
  • Μπορούν να προστατευτούν τα ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα μας από τους ουκ ολίγους κινδύνους του σήμερα και να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα και οι πολυπλοκότητες που προκαλούνται από τις αδόμητες ροές δεδομένων;
  • Υπάρχουν εγγυήσεις ότι όλα τα δεδομένα των πελατών διατηρούνται προστατευμένα στα συστήματα storage της εκάστοτε εταιρείας;
Η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών, των υπαλλήλων και των επιχειρηματικών συνεργατών είναι κρίσιμη. Καθήκον του ΙΤ είναι να υλοποιεί τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες για την αποθήκευση των εταιρικών δεδομένων και σε αυτό το πλαίσιο η επιλογή της κατάλληλης λύσης storage είναι ιδιαίτερα σημαντική.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.