.

Ο Robocop ξεκίνησε περιπολίες στη Silicon Valley


Στο εμπορικό κέντρο του Στάνφορντ, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, υπάρχει ένας νέος σερίφης. Έχει σχήμα αυγού και στερείται... ψυχής καθώς πρόκειται για ένα ρομπότ.

Έξω από τα Tiffany & Co, ένα άτυχος άνδρας ο οποίος κρατά στα χέρια του ένα μωρό, βλέπει ένα ρομπότ να κατευθύνεται προς το μέρος του. Προσπαθεί να το αποφύγει, το ίδιο και εκείνο, αλλά η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. «Έχω δει τον Εξολοθρευτή», λέει ο άνθρωπος, καθώς το πλήθος γελά εις βάρος του.

Η ιδέα ενός φύλακα ρομπότ γεννήθηκε μετά το μακελειό που έγινε στο δημοτικό σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ο Στίβενς, (Stacy Dean Stephens), ένας πρώην αστυνομικός ο οποίος μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Αρχηγών Αστυνομίας (IACP), ανακάλυψε σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ότι αν η αστυνομία είχε φτάσει στη σκηνή μόλις 60 δευτερόλεπτα νωρίτερα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί τουλάχιστον 12 ζωές περισσότερες.

«Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που νιώσαμε ότι έπρεπε να επιλυθεί. Αναλύοντας την κατάσταση, αποφασίσαμε ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά νοημοσύνης. Και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε νοημοσύνη ακριβείας ήταν μέσω αυτιών και ματιών. Έτσι, αρχίσαμε να εξετάζουμε διάφορους τρόπους για να «εκπαιδεύσουμε» περαιτέρω τα μάτια και τα αυτιά σε καταστάσεις όπως αυτή».

Έτσι ιδρύθηκε η Knightscope, μία εταιρεία που μισθώνει ρομπότ με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας. Είναι εντελώς αυτόνομα, και πλοηγούνται σαν αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Έχουν υψηλής ευκρίνειας υπέρυθρες κάμερες, μικρόφωνα που επιτρέπουν στα ρομπότ είτε να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους είτε να ακούν ήχους όπως το σπάσιμο γυαλιών. Διαθέτουν επίσης συστήματα ανίχνευσης ικανά να υποκλέψουν το σήμα των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και λογισμικό ανάγνωσης πινακίδων που μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 300 πινακίδες το λεπτό.

Ο ιδιαίτερος και ίσως κωμικός σχεδιασμός ήταν εσκεμμένος, και σύμφωνα με τον Στίβενς «θα μπορούσαμε να έχουμε κατασκευάσει ένα φιλικό ρομπότ ή ένα με πιο σοβαρό παρουσιαστικό. Αλλά δεν θέλουμε να τρομάζει τους πάντες και να τους κάνει να μισήσουν την τεχνολογία. Θέλουμε να είναι ακριβώς όπως και ένας αστυνομικός. Να έχει μια επιβλητική παρουσία αλλά να μην τρομάζει μία γιαγιά».

Κάθε μονάδα διαθέτει συσκευές αυτοσυντήρησης και ένα δυνατό συναγερμό με gps έτσι ώστε αν δεχθεί επίθεση να μπορεί να καλέσει βοήθεια. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι θετικές.

«Όλοι θέλουν να βγάλουν selfie με ένα ρομπότ», δήλωσε ο Στίβενς. «Οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να αλληλεπιδρούν με το ρομπότ». Συμπλήρωμα, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει και δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες η εταιρεία βρήκε σημάδια κραγιόν στο ρομπότ και συμπέρανε ότι γυναίκες φίλησαν το ρομπότ.

Όταν ο Στίβενς ρωτήθηκε για το πόσα ρομπότ έχουν αναπτυχθεί είπε ότι υπάρχουν μερικά στο Silicon Valley. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πελάτης αποφασίζει τι θέλει να κάνει με τα δεδομένα που μπορεί να επεξεργάζεται η μηχανή.

Όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται με το λογισμικό σύννεφο Knightscope και στη συνέχεια μεταδίδονται πίσω στο κέντρο ελέγχου του πελάτη ή, σε κάποιες περιπτώσεις, σε εφαρμογή για κινητά που κατέχεται από τον υπεύθυνο ανθρώπινο φύλακα.

Η κάθε μονάδα κοστίζει 6,5 ευρώ για να ενοικιαστεί, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που πληρώνονται οι φύλακες, αν και ο Στίβενς υποστηρίζει ότι το ρομπότ είναι περισσότερο βοηθητικά και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.