.

Οι κυβερνοεπιθέσεις θα αυξηθούν το 2016


Τον προηγούμενο μήνα η Microsoftολοκλήρωσε την έρευνα Security Intelligence Report (volume 20), της οποίας μια νέα έκδοση δημοσιεύεται κάθε δύο περίπου χρόνια. Η εταιρεία πρόσφατα διέθεσε και μια περίληψη του αρχικού κειμένου των 160 σελίδων, με σκοπό να διευκολύνει τους αναγνώστες.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι απειλές ασφαλείας όχι μόνο αυξάνονται τελευταία σε αριθμό, αλλά γίνονται και σημαντικά πιο επικίνδυνες. Το 41,8% των επιθέσεων που έλαβαν χώρα το 2015, χαρακτηρίστηκε ως σοβαρό, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Από την έρευνα επίσης προκύπτει ότι αρκετά exploits δεν στοχεύουν πλέον τη Java, αλλά εστιάζουν στοFlash.

Η Microsoft τονίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι χρήστες να διατηρούν τον Adobe Flash Player πλήρως ενημερωμένο, καθώς σχεδόν το 90% των κακόβουλων ιστοσελίδων περιλαμβάνει περιεχόμενο Flash.

Φαίνεται επίσης ότι οι οικιακοί χρήστες, είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα κακόβουλου λογισμικού και άλλων τύπων κυβερνοεπίθεσης, αφού αντίθετα από τις μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς, δεν διαθέτουν ισχυρά μέσα προστασίας, όπως κορυφαίες antivirus εφαρμογές και εξειδικευμένα firewalls.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν περιορίζονται πλέον σε ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, οι χώρες της Ε.Ε. και η Αυστραλία, αλλά στοχεύουν και χρήστες σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Μογγολία, η Λιβύη και τοΠακιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, το 44,2% του συνόλου των απειλών δεν αφορούσε browsers και λειτουργικά συστήματα, αλλά προϊόντα όπως routers, εξοπλισμό IoT και άλλα συστήματα δικτύωσης.

Τέλος, παρατηρήθηκε και αύξηση της πολυπλοκότητας αρκετών κακόβουλων λογισμικών, ενώ εκτιμάται ότι και ο αριθμός δημιουργών malware έχει μεγαλώσει.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκδοση της μελέτης, εδώ.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.