Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δέχεται συντονισμένη επίθεση και αυτό πλέον κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Οι χάκερς έχουν για τα καλά «βάλει στο μάτι» τις τράπεζες, οι οποίες πλέον μοιάζουν ανοχύρωτες.
Στους κύκλους των τραπεζικών αρχών έχει σημάνει συναγερμός και όλοι αναρωτιούνται πλέον που θα γίνει το επόμενο «χτύπημα».
Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο CNNMoney, μια ομάδα χακερς, γνωστοί ως «Lazarus Group» έχουν «σαρώσει», το τελευταίο διάστημα τις τράπεζες απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, έχοντα ήδη ξεσηκώσει από το σύστημα κεφάλαια άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Kαι, μέχρι στιγμής, συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Η έξαρση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα έχει αναδείξει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «σοκαριστικές» αδυναμίες σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για μια νέα τάξη πραγμάτων. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή.
Η «εισβολή» των ληστών στα υποκαταστήματα των τραπεζών, με τις παραδοσιακές μάσκες – κουκούλες και τα όπλα που προκαλούν τρόμο στους πελάτες, είναι εικόνες που ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η νέα γενιά απάτης «επιτάσσει» συντονισμένη κυβερνοεπίθεση και τα ταμεία μιας τράπεζας μπορούν να αδειάσουν μεμιάς, μόλις με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει ήδη εισβάλλει στις ζωές όσων ασχολούνται με τα τραπεζικά και όχι μόνο.
Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε για τους χάκερς που «χτυπούν» τις τράπεζες:
1) Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες έπεσαν θύματα των χάκερς.
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τον πρώτο μήνα της προηγούμενης χρονιάς στο Εκουαδόρ. «Θύμα» η τράπεζα Banco del Austro, από τα ταμεία της οποίας εκλάπησαν περί τα 12 εκατ. δολάρια, τα οποία οι χάκερς μετέφεραν σε λογαριασμό της Wells Fargo στις ΗΠΑ.
Ακολούθησε, λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους συγκεκριμένα, επίθεση σε τράπεζα στις Φιλιππίνες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015, οι χάκερς έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, «χτυπώντας» την TPBank στο Βιετνάμ. Προσπάθησαν να μεταφέρουν από την τράπεζα ποσό ύψους 1 εκατ. δολαρίων, αλλά τελικά απέτυχαν.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο «φόβος κι ο τρόμος» του διαδικτύου στράφηκε στην κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, από την οποία «έκαναν φτερά» 101 εκατ. δολάρια.
2) Όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν
Όλες αυτές οι συντονισμένες επιθέσεις επιβεβαιώνουν το χειρότερο δυνατό σενάριο: Όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν. Κάθε τραπεζικό σύστημα στον πλανήτη παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στις βλέψεις των χάκερς. Επαρκώς προστατευμένες αποδεικνύονται, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα τραπεζικά, μόνο οι πολύ μεγάλες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
«Οι μικρότερες τράπεζες αποτελούν τους πιο αδύναμους κρίκους της αλυσίδας», δήλωσε πρόσφατα – και αρκετά εύστοχα – ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard.
3) Οι χάκερς έχουν σημείο αναφοράς τη Βόρεια Κορέα.
Η εν λόγω παραδοχή χρειάζεται λίγη προσοχή. Οι χάκερς που έχουν «χτυπήσει» τις συγκεκριμένες τράπεζες, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό και κώδικες με τους χάκερς που χτύπησαν τα media της Νοτίου Κορέας το 2013 αλλά και τη Sony το 2014.
Αμερικανική κυβέρνηση, Αμερικανοί ερευνητές, αλλά και εταιρείες ασφαλείας όπως οι BAE Systems και Symantec συμφωνούν στην ανωτέρω παραδοχή. Το FBI έχει ήδη επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας βρισκόταν πίσω από την επίθεση στη Sony πριν από δύο χρόνια.
4) Το SWIFT δεν έχει πέσει θύμα των χάκερς.
Το δίκτυο επικοινωνιών του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου (SWIFT - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) δεν έχει ακόμη παραβιαστεί. Ο ρόλος του είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμος, αφού μέσω αυτού ορίζονται και καθορίζονται οι μεταφορές κεφαλαίων διεθνώς. Μέσω του SWIFT καθορίζεται ο τρόπος μεταφοράς κεφαλαίων από μια τράπεζα σε μια άλλη.
Το διεθνές δίκτυο βεβαιώνει πως η τράπεζα Α στέλνει κεφάλαια στην τράπεζα Β. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χάκερς «χτυπούν» την τράπεζα Α και κατορθώνουν να μεταφέρουν χρήματα σε άλλη τράπεζα, πέραν της Β.
5) Το SWIFT λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των τραπεζικών λογαριασμών και κεφαλαίων.
Ως απάντηση στις συντονισμένες επιθέσεις των χάκερς, το διεθνές δίκτυο ενισχύει τις πιέσεις προς τις τράπεζες, ώστε οι τελευταίες να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας που χρησιμοποιούν.
Για τη μεταφορά κεφαλαίων απαιτούνται, πλέον, πρόσθετα μέτρα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν ενεργοποιηθεί. Πλέον για τη μεταφορά χρήματος, εντολή και έγκριση θα μπορεί να δώσει μόνο ένας πραγματικός τραπεζίτης.
«Το διεθνές τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι ξεκάθαρο απέναντι στους πελάτες του: Ο διαδικτυακός κίνδυνος είναι μεγάλος. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις σε τράπεζες. Και μερικές από αυτές θα είναι επιτυχημένες», δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του SWIFT.