.

EITO: Στα €250 δις η αγορά του ΙοΤ στην Ευρώπη, έως το 2019


Κομβική θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων στην Ευρώπη καταλαμβάνει, πλέον, το οικοσύστημα του Internet of Things (IoT). Η αξία της αγοράς του IoT στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν έως το 2019, για να φτάσει τα €250 δις, από τα επίπεδα των €111 δις που βρέθηκε το 2015. Η προβλεπόμενη επίδοση ισοδυναμεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22% στο υπό εξέταση διάστημα. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΙοΤ είναι σαφέστατα υψηλότερος έναντι όλων των επιμέρους αγορών της βιομηχανίας ψηφιακής οικονομίας (Hardware, Software, Υπηρεσίες, Τηλεπικοινωνίες), γεγονός που εύλογα αναγκάζει τους προμηθευτές να αναζητούν - μετ' επιτάσεως - ρόλο σε αυτήν την αγορά, που σταδιακά αποκτά κρίσιμη μάζα.

Πάντως, η ανάπτυξη της αγοράς ΙοΤ ανά χώρα στην Ευρώπη σαφώς διαφέρει. Αυτή η διαφοροποίηση επιβεβαιώνει, άλλωστε και το ψηφιακό χάσμα, που χωρίζει τα κράτη στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ από το European IT Observatory (EITO) σε σχετικό report (The Internet of Things in Europe, Driving Change in Every Industry-Bringing Opportunity for Every Tech Player), η πιο ισχυρή αγορά για το Internet of Things στην Ευρώπη είναι η Γερμανία (με μερίδιο 19%), με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 16%. Σημαντική δυναμική έχει το ΙοΤ στη Γαλλία, που βρίσκεται στην τρίτη θέση (14%), ενώ στην τέταρτη ακολουθεί η Ιταλία (12%) και την Ισπανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (8%). Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η πιο δυναμική αγορά για το ΙοΤ είναι η αγορά της Ρωσίας.




Υψηλές προσδοκίες
Σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη σκοπεύουν να επενδύσουν στην τεχνολογία Internet of Things τους επόμενους 12-24 μήνες.

Ήδη, περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρείες (53%) θεωρούν την τεχνολογία και τις εφαρμογές του ΙοΤ στρατηγικής σημασίας, εκτιμώντας, ότι τους εξασφαλίζουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ένα ποσοστό 15% έχει ακόμη πιο υψηλές προσδοκίες από το ΙοΤ, καθώς εκτιμά ότι θα μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μέχρι σήμερα η εταιρεία τους, ανοίγοντας το δρόμο σε μια πρόσθετη πηγή εσόδων, μέσα από το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για εταιρείες με υψηλή ψηφιακή ετοιμότητα, οι οποίες έχουν αντιληφθεί έγκαιρα ότι η συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών και αντικειμένων μπορεί να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις τους με τους καταναλωτές, αλλά και τον τρόπο που οι ίδιες χειρίζονται τις εσωτερικές τους λειτουργίες.


Επενδύσεις
Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν τρέφουν μόνο υψηλές προσδοκίες για το ΙοΤ. Όσες δεν έχουν εμπλακεί στο συνολικό οικοσύστημα, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέριμνα για σημαντικές επενδύσεις, ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και τις εφαρμογές του διασυνδεδεμένου κόσμου. Μάλιστα, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν δεσμεύσει τμήμα του εταιρικού προϋπολογισμού για επενδύσεις στο ΙοΤ τους επόμενους 12-24 μήνες. Επιπλέον, μία στις δύο εταιρείες απαντά ότι έχει ήδη αναπτύξει ή σχεδιάζει να αναπτύξει έργα ΙοΤ εντός του επόμενου έτους. 

Πάντως, το report του ΕΙΤΟ εντοπίζει και μια μερίδα επιχειρήσεων στην Ευρώπη, που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει το 23% και δηλώνει μεν πρόθυμη να πειραματιστεί με το ΙοΤ, αλλά το αξιολογεί ως μη σημαντικό. Τέλος το ποσοστό των εταιρειών, που γυρίζουν εντελώς την πλάτη στη λογική της συνδεσιμότητας, αγγίζει μόλις το 7%.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.