.

Ενεργειακή παρακολούθηση & διαχείριση καταναλώσεων παραδοσιακών ξενώνων


Η ενεργειακή παρακολούθηση και διαχείριση των καταναλώσεων ενός ξενώνα ο οποίος λειτουργεί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, χωρίς καμία σχετική παρέμβαση σε κτιριακές υποδομές και παθητικά συστήματα.

Αυτή η φάση περιλαμβάνει:

  • Εξ’ αποστάσεως έλεγχο της κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης.
  • Έλεγχο φωτισμού για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία των πελατών αλλά ταυτόχρονα και οικονομία.
  • Παρακολούθηση σε 24/7 όχι μόνο της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης του ξενώνα αλλά και των επί μέρους καταναλώσεων από ενεργοβόρα συστήματα όπως ψυγεία, καταψύκτες, λειτουργία πισίνας.
  • Τη βασική υποδομή για την εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης ελέγχου / διαχείρισης όλων των εγκαταστάσεων των συστημάτων του ξενώνα.

Ο Ξενώνας

Με κύρια στοιχεία κατασκευής την πέτρα και το ξύλο, ο ξενώνας εντάσσεται αρμονικά στο οικιστικό σύνολο του χωριού, στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, καταφέρνοντας την ταυτόχρονη συνύπαρξη του παραδοσιακού, του μοντέρνου και του πολυτελούς στοιχείου.

Ο ξενώνας είναι διακοσμημένος με πίνακες που δένουν αρμονικά με τα στοιχεία του ξύλου και της πέτρας. Διαθέτει δυο σουίτες και δέκα δωμάτια με πλήρεις υπηρεσίες, τζάκι και απεριόριστη θέα στις οροσειρές της Πίνδου, την παρθένα φύση και τον Αχελώο. Επίσης εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα με τζακούζι. Στο υπερυψωμένο ισόγειο βρίσκονται η υποδοχή, ο χώρος της τραπεζαρίας και του καθιστικού, η κουζίνα και 3 δωμάτια με και ΑΜΕΑ WC. Στον πρώτο όροφο, άλλα συνολικά 7 δωμάτια.Στο ημιυπόγειο υπάρχουν όλα τα υποστηρικτικά συστήματα και εγκαταστάσεις τους, κεντρική θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης, καταψύκτες πλυντήρια-στεγνωτήρια, αποθήκες και μηχανοστάσιο πισίνας. Επίσης και ένας πολύ-χώρος για συνεστιάσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις.


Απαιτήσεις για το σύστημα

Το σύστημα θα πρέπει:
  • Να έχει ενσωματωμένες δυνατότητες για ενεργητική εξοικονόμηση ενέργειας με απλή παραμετροποίηση διαφόρων παραμέτρων χωρίς την ανάγκη γνώσεων προγραμματισμού.
  • Να είναι απλό, κατανοητό, χωρίς διευθύνσεις, ειδική ονοματολογία ή άλλους τεχνικούς όρους που δυσκολεύουν τον απλό χρήστη.
  • Να είναι έξυπνο. Να μπορεί να προγραμματιστεί και να λειτουργεί αυτόνομα ανάλογα με τις εξωτερικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες (νύχτα-ημέρα, θερμοκρασία, κλπ).
  • Να είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω οποιουδήποτε Η.Υ, κινητού tablet ή άλλο μέσω Internet. Αν διακοπεί η σύνδεση με το Internet, να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να επανέρχεται στην κατάσταση πριν την διακοπή.
  • Να είναι ασύρματο αλλά και ασφαλές. Η εγκατάσταση σε όλα τα σημεία του κτιρίου να μην απαιτεί ηλεκτρολογική εγκατάσταση καλωδίων ή άλλες εξωτερικές παρεμβάσεις.
  • Χωρίς αλλαγές στα φωτιστικά σημεία και διακοπτικό υλικό που είναι ανάλογα με το υπόλοιπο περιβάλλον. Τα εμφανή αισθητήρια να είναι διακριτικά και καλαίσθητα.
  • Να έχει την δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης με την προσθήκη νέων αισθητηρίων χωρίς την ανάγκη επανα-προγραμματισμού, αλλαγής ήδη εγκατεστημένων συστημάτων ή άλλες προσθήκες.

Επιλογή συστήματος

Το σύστημα επιλέχθηκε γιατί πληρούσε όλα τα προαπαιτούμενα και προσέφερε απλότητα και ευκολία στη χρήση. Επιπλέον, μεγάλη ευελιξία σε πιθανή αλλαγή χρήσης καθώς τα αισθητήρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλο χώρο και να επανα-προγραμματιστούν για διαφορετική χρήση, ακόμα και απομακρυσμένα, μέσω Internet. Παρόλο ασύρματο, είναι ασφαλές και χρησιμοποιεί την συχνότητα των 868 ΜΗz και όχι την υπερ-κορεσμένη WiFi των 2,4GHz.


Λίγα λόγια για το zwave

Το ασύρματο σύστημα της MobileHome είναι τεχνολογίας Zwave. Το Zwave είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματων επικοινωνιών που σχεδιάστηκε ειδικά για τον έλεγχο και τη παρακολούθηση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων εξ ‘αποστάσεως. Σήμερα, είναι η πλέον ώριμη και διαδεδομένη τεχνολογία στην αγορά των ασύρματων συστημάτων και διαθέτει αξιόπιστα, προσιτά και εύκολα στη χρήση »έξυπνα» προϊόντα που καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Τα πλεονεκτήματα της ασύρματης Zwave επικοινωνίας είναι απλότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια.

Η mesh τοπολογία εγγυάται την επικοινωνία των αισθητηρίων μεταξύ τους και ηαμφίδρομη επικοινωνία επιβεβαιώνει την έκβαση των εντολών του συστήματος.Αν για κάποιο λόγο, μια εντολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ο χρήστης ενημερώνεται.

Είναι το πλέον ώριμο σύστημα στην αγορά και βασικό κομμάτι του Internet Of Things (ΙοΤ) που θα αλλάξει τη ζωή μας σε λίγα μόλις χρόνια. H ασύρματη αρχιτεκτονική που διαθέτει σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εγκατάστασής του χωρίς καμία δομική και ηλεκτρολογική παρέμβαση το κάνουν ιδανικό για εγκατάσταση σε πέτρινα ή ξύλινα σπίτια καθώς και σε διατηρητέα.


Απόδειξη της κυριαρχίας είναι ότι πλέον κορυφαίες εταιρείας στο χώρο του home networking καθώς και εταιρείες ασφάλειας κτιριακών εγκαταστάσεων έχουν ήδη προσχωρήσει στη τεχνολογία zwave και κυκλοφορούν τα προιόντα τους και στην Ελληνική αγορά.


Παρεμβάσεις στον ξενώνα

Παίρνοντας υπόψη το ιδιαίτερο στυλ του εσωτερικού του ξενώνα με ξύλινο ή πέτρινο πάτωμα, με εμφανή ξύλινη οροφή, τζάκια, διακοσμημένο με πίνακες ζωγραφικής που δίνουν ένα ιδιαίτερο στυλ, έγιναν οι παρακάτω παρεμβάσεις.


Κεντρικός Eλεγκτής Συστήματος


Αποτελεί το κεντρικό σημείο του συστήματος, είναι απαραίτητος για να στηθεί το zwave δίκτυο των συσκευών. Ελεγκτής μπορεί να είναι από κάποιο απλό USB έως μια ολοκληρωμένη συσκευή με ενσωματωμένο λογισμικό λειτουργίας και DHCP πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στον ξενώνα εγκαταστάθηκε ο ελεγκτής Vera Edge της Αμερικάνικης MicasaVerde. Προτιμήθηκε γιατί έχει άριστη σχέση κόστους/απόδοσης, συνδέεται στο cloud και παρά το ότι υπάρχουν άλλοι ελεγκτές με πολύ φιλικότερο interface, είναι από τους πιο ολοκληρωμένους ελεγκτές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ελέγχει έως 220 συσκευές Zwave στο δίκτυο.Ενώνεται στο Internet μέσα από τον DSL router (ή άλλο 3G/4G router), επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα και όλες τις συνδεδεμένες συσκευές χρησιμοποιώντας H/Y, tablet, smartphone, έχει ενσωματωμένο 802.11 a/b/g/n WiFi και λειτουργεί και ως Access Point.


Ακόμα, μπορεί να συνδεθεί με άλλες συσκευές μέσα από πολλά widgets που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την εταιρεία (πχ Nest θερμοστάτες, Sonos ήχο-συστήματα, κλειδαριές Yale, Philips Hue RGB led κλπ).


Διαθέτει WAN θυρα για να ενωθεί με τον router και USB θυρα που χρησιμοποιείται συνήθως (με USB stick) ως αποθηκετικό μέσο μετρήσεων και log αρχείων.


Κυκλοφορούν πολλά app στο διαδίκτυο για τον ελεγκτή vera-edge από πολλές εταιρείες. Το επίσημο app της εταιρείας, το VeraMobile έχει το ίδιο user interface με το vera edge. Επιπλέον προσφέρει και geo-fencing ώστε αυτόματα να αναγνωρίζεται η παρουσία και να ενεργοποιούνται / απενεργοποιούνται διάφορα σενάρια λειτουργίας, συναγερμοί κλπ.


(Η εταιρεία έχει Ελληνοποιήσει το μενού της εφαρμογής Home Buddy)



Έλεγχος της κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης


Σε πρώτη φάση ελέγχεται η θερμοκρασία μόνοι των κοινόχρηστων χώρων από δύο συνολικά θερμοστάτες.


Οι θερμοστάτες που προτιμήθηκαν είναι αφαιρετικοί, μονόχρωμοι, αφής χωρίς πολλούς διακόπτες και άλλα με δυνατότητα ρύθμισης setpoint ανά 0,5οC.Διαθέτουν λειτουργία κλειδώματος για μη εξουσιοδοτημένη χρήση, ECO για night setback (πρόγραμμα νύκτας).


Με επιπλέον καλώδιο θερμοκρασίας για έλεγχο υποδαπέδιας θέρμανσης αλλά και 10Κ θερμοστοιχείου. Με δυνατότητα offset. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θέρμανση είτε για ψύξη. Όλες οι ανωτέρω λειτουργίες είναι πλήρως διαχειρίσιμες από smartphone.


Φωτισμός καθιστικού

Παρέμβαση μόνο στο κεντρικό φως με την εγκατάσταση dimmer μέσα στους διακόπτες.Με διαστάσεις μόλις 31×21,6x13mm τοποθετούνται πίσω από τον διακόπτη και βασικά παρεμβάλλονται μεταξύ της καλωδίωσης και του διακόπτη.


Τα dimmer είναι προγραμματισμένα στην συνήθη λειτουργία (παρατεταμένο πάτημα, γρήγορο διπλό πάτημα κλπ) Προσφέρονται δυνατότητες εξατομίκευσης της λειτουργίας όπως καθορισμός ανώτατου ορίου, διάρκεια ομαλής αυξομείωσης, συνδυασμένη λειτουργία με άλλα αισθητήρια πχ. λειτουργία max φωτισμού σε συναγερμό φωτιάς / καπνού, κλπ. Μπορεί να προγραμματιστεί να λειτουργεί είτε με κανονικό διακόπτη είτε με μπουτόν (momentary). Τέλος, μπορούν να συνδεθούν σε αλερετούρ συνδεσμολογία


Φωτισμός κοινόχρηστων χώρων


Ο φωτισμός των κοινόχρηστων χώρων που έχει πρόσβαση σε παράθυρα για το φως της ημέρας γίνεται ανάλογα με τις παραμέτρους ημέρα-νύκτα και κίνηση.Μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι την ανατολή, ανάβουν απλίκες που φωτίζουν διακριτικά διάφορα σημεία (οροφή, πίνακες κλπ) προσφέροντας έναν απαλό βασικό φωτισμό. Σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. κλειστούς διαδρόμους) όπου ο φωτισμός της ημέρας είναι από ελάχιστος έως μηδενικός, τα βασικά φώτα λειτουργούν κάτω από το όριο φωτισμού των 150 lum για λόγους ασφαλείας.


Έγινε εγκατάσταση των ρελέ φωτισμού ( 31×21,6x13mm ) μέσα στο κουτί των σχετικών διακοπτών. Λειτουργούν είτε με κανονικό διακόπτη είτε με μπουτόν (momentary). Μπορούν να συνδεθούν σε αλέ-ρετούρ συνδεσμολογία και να συνδυαστούν με άλλα αισθητήρια για συγκεκριμένες λειτουργίες.


Και στις δύο περιπτώσεις, με την ανίχνευση κίνησης, ανάβει ο κυρίως φωτισμός των χώρων αυτών. Τα αισθητήρια κίνησης λειτουργούν με μπαταρία και έχουν τοποθετεί στρατηγικά σε καίρια σημεία ώστε να καλύπτουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις κίνησης.


Επιλέχθηκαν αισθητήρια διαφορετικά από τα συνηθισμένα, διακριτικά στο μέγεθος και με εμφανή λειτουργία. Με έγχρωμο led και φυσικά anti-tamper προστασία. Συνδυάζεται απ’ευθείας με διακόπτες που ενεργοποιούνται σε περίπτωση κίνησης. Προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης όπως:

Να λειτουργεί μόνο ημέρα ή νύκτα , μόνον κάτω από ένα επίπεδο φωτισμού, με ρυθμιζόμενη διάρκεια ενεργοποίησης φωτισμού, με ρυθμιζόμενη ευαισθησία, διαμόρφωση χρώματος (από 26 διαθέσιμα) και επιπέδου φωτισμού του led, διαμόρφωση ορίων φωτεινότητας κλπ.



Τέλος, τα αισθητήρια, εκτός της κίνησης και της φωτεινότητας, μετρούν και την θερμοκρασία. Σε απότομη αύξηση θερμοκρασίας (πχ ένδειξη πυρκαγιάς ή άλλων προβλημάτων) μπορεί να προγραμματιστεί να στέλνεται σχετικό μήνυμα. Η ίδια λογική ισχύει και στον φωτισμό των κοινόχρηστων WC.


Ο ανωτέρω προγραμματισμός ισχύει μόνον όταν ο ξενώνας είναι σε λειτουργία, αλλιώς τα φώτα παραμένουν κλειστά. Τα αισθητήρια κίνησης παραμένουν ενεργά και στέλνουν πληροφορίες θερμοκρασίας και κίνησης. Απότομη αύξηση θερμοκρασίας ή κίνηση σημαίνουν συναγερμό και στέλνονται ανάλογα μηνύματα στους χρήστες του συστήματος ή όπου αλλού έχουμε προδιαγράψει.

Παρακολούθηση καταναλώσεων


Δε μπορείς να ελέγξεις ότι δεν μπορείς να μετρήσεις. Πρώτα πρέπει να κατανοήσει ένας τι ενέργεια καταναλώνεται ανά σύστημα, πότε και με ποιες συνθήκες και μετά να γίνουν οι ανάλογες επεμβάσεις ή ρυθμίσεις.


Για το λόγο αυτό, σε πρώτη φάση εγκαταστάθηκαν 4 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος και συγκεκριμένα. Δύο μονοφασικοί, ένας στον χώρο των πλυντηρίων και ένας για τους καταψύκτες, και δύο τριφασικοί, ένας για τα συστήματα της πισίνας και ένας για τη συνολική κατανάλωση του ξενώνα.


Η αποτύπωση των καταναλώσεων σε συνηθισμένη λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανόνας ώστε να δημιουργηθούν αργότερα σενάρια καλής λειτουργίας και ενημέρωσης σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης.



Εξωτερικοί χώροι



Στον εξωτερικό χώρο του ξενώνα παρακολουθούνται η θερμοκρασία και η υγρασία.Συνδυασμός των μετρήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας ενεργοποιεί το σύστημα κεντρικής θέρμανσης όταν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά και υπάρχει κίνδυνος πάγου στους σωλήνες.

Με τη εγκατάσταση των αισθητηρίων κίνησης με παράλληλη ένδειξη θερμοκρασίας, δίνει την δυνατότητα να χαρτογραφηθεί αναλυτικότερα όλο το κτίριο και οι θερμοκρασίες ανά χώρο, ανάλογα με την εξωτερική. Αυτό θα αποτελέσει και έναυσμα για πρόσθετες ενέργειες για την καθολική προστασία του ξενώνα από κινδύνους πάγου και σπάσιμο σωλήνων.

Ο φωτισμός του εξωτερικού χώρου έχει πλέον αυτοματοποιηθεί. Όταν ο ξενώνας είναι σε λειτουργία, τα φώτα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργούν ανάλογα με τον κανόνα ημέρα-νύκτα (πχ να ανάβουν στη δύση του ήλιου και να σβήνουν 2 ώρες πριν την ανατολή).

Για τον έλεγχο του φωτισμού χρησιμοποιήθηκαν ρελέ φωτισμού, όπως και στα εσωτερικά συστήματα με δυνατότητα φορτίου έως 2,5KW, υπεραρκετό για τις καταναλώσεις των γραμμών φωτισμού του ξενώνα.



Οι ώρες ανατολής και δύσης του ήλιου είναι γνωστές στο σύστημα από την στιγμή που ενώνεται στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό ημέρα-νύκτα. Το ίδιο γνωστό είναι και οι τοπικές καιρικές συνθήκες (αν δεν υπάρχει μικρός μετεωρολογικός σταθμός εγκατεστημένος) αφού δηλώνουμε τις ακριβείς συντεταγμένες του ξενώνα και το σύστημα έχει όλα τα δεδομένα του από παγκόσμια συστήματα καιρού όπως το Accuweather, όσο ακριβή είναι αυτά, σε τοπικό επίπεδο.


Τέλος, στον εξωτερικό χώρο του ξενώνα έχει εγκατασταθεί μια κάμερα, αδιάβροχη, με δυνατότητα Infra-red 20 μέτρων για γενική επιτήρηση του κεντρικού εξωτερικού χώρου του ξενώνα. Η λειτουργία της μπορεί να συνδεθεί και με την ενεργοποίηση του εξωτερικού φωτισμού όταν ενεργοποιείται σε περίπτωση που το Infrared δεν είναι αρκετό.


Επιπλέον επιλογές υλοποιήσιμες με τον ήδη εγκατεστημένο εξοπλισμό


Ο εγκατεστημένος εξοπλισμός (ρελέ, αισθητήρια κίνησης, κλπ) και οι πληροφορίες που δίνουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καταστάσεις συναγερμού. Εκτός της σειρήνας που έχει εγκατασταθεί στην είσοδο του Ξενώνα, σε περίπτωση εκτεταμένης κίνηση ή άλλου συμβάντος, μπορούν να ενεργοποιούνται τα φώτα όλα και μάλιστα να αναβοσβήνουν σε ακανόνιστα διαστήματα για να υπάρχει τοπικά και οπτικός συναγερμός – όχι μόνο ακουστικός. Και φυσικά υπάρχει άμεση ενημέρωση όλων των χρηστών του συστήματος.



Μελλοντικές επεκτάσεις


Ο εξοπλισμός που είναι εγκατεστημένος σε όλο το κτίριο και επικοινωνεί με τον κεντρικό ελεγκτή του συστήματος, αποτελεί και τον βασικό κορμό του mesh δικτύου επικοινωνίας των συσκευών. Στο δίκτυο αυτό θα ενταχθούν και όσες συσκευές εγκατασταθούν μελλοντικά για επεκτάσεις υφισταμένων ή νέες λειτουργίες. (πχ απομόνωση συστήματος θέρμανσης/ψύξης με ανοικτά παράθυρα/πόρτες, πυρανίχνευση δωματίων, αυτόματο πότισμα, πληρέστερος συναγερμός διάρρηξης, κλπ

Οι περισσότερες προσθήκες δεν απαιτούν παρέμβαση ειδικών εμπειρογνωμόνων και γίνονται χωρίς προγραμματισμό, μόνο με παραμετροποίηση έτοιμων εντολών. Τα Σενάρια λειτουργίας είναι πανεύκολα να γίνουν χωρίς ειδικές προγραμματιστικές γνώσεις.

Λίγα λόγια για την MobileHome

Σήμερα που η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων και η χρήση υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο είναι πλέον καθημερινότητα, οι ασύρματες λύσεις υποδομής αναδεικνύονται ως μία προσιτή πλέον επένδυση στην κτιριακή αγορά.

Συνθέτοντας τεχνολογίες αιχμής και πρωτοποριακές εφαρμογές, η MobileHome συγκεντρώνει τις δραστηριότητες της σε νέες και αναδυόμενες αγορές του κλάδου των συστημάτων αυτοματισμού, της ενέργειας, και της υγείας.

Η εταιρία από το 2014 προωθεί στην Ελληνική αγορά την ασύρματη τεχνολογία έξυπνων κτιριακών εγκαταστάσεων Zwave και πλέον ετοιμάζεται για την επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση του ΙοΤ – Internet Of Things.

Έχοντας το e-shop της να καλύπτει τις B2C πωλήσεις, η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως δραστηριότητες προώθησης ολοκληρωμένων λύσεων και σε B2B πωλήσεις σε εταιρείες εγκατάστασης συστημάτων έξυπνων αυτοματισμών στους τελικούς χρήστες.

Η ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικά λύσεων στους ανωτέρω τομείς σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις προσεκτικά διαλεγμένες συνεργασίες της, αποτελούν τη βάση για συνεχή προσπάθεια της να δίνει τεχνολογικά προιόντα και υπηρεσίες που αλλάζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη.



Στη MobileHome ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ

Να παρέχουμε σε όλους τους πελάτες μας υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας. Να εξασφαλίζουμε υψηλής ποιότητας τεχνολογικές λύσεις στους συνεργάτες μας, παρέχοντας συνεχώς κίνητρα, και προοπτικές, ανταποδίνοντας την εμπιστοσύνη τους. Να παραμένουμε σταθερά, ιδανικοί συνεργάτες των προμηθευτών μας, στα πλαίσια ισότιμων και δημιουργικών συνεργασιών.

Γράφει ο Χαράλαμπος Τουμπεκτσής – MobileHome

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.