.

Face Recognition. Η Αναγνώριση Προσώπων ως προληπτικό μέσο προστασίας χώρων με έντονη επισκεψιμότητα


Άραγε, πόσο πιθανή θα ήταν η αποτροπή περιστατικών τρομοκρατίας εάν υπήρχε στη διάθεση των εκάστοτε υπευθύνων του χώρου ένα εργαλείο, το οποίο θα τους ενημέρωνε ότι ένα «ταυτοποιημένα επικίνδυνο» άτομο κυκλοφορεί εντός του χώρου;

Εύη Κρήτα
Product & Marketing Manager Cubitech


Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε εντός συνόρων, είτε εκτός, επιτάσσει πλέον την πιο αποτελεσματική και προληπτική προστασία των χώρων με έντονη επισκεψιμότητα.

Ειδικά, η αποτροπή περιστατικών τρομοκρατικών ενεργειών, βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας των υπευθύνων ασφαλείας που αναζητούν τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά προς σε αυτή τη κατεύθυνση. Γεγονός πάντως είναι, ότι τέτοιου είδους «εργαλείο» υπάρχει και ονομάζεται «FaceRecognition” ή αλλιώς “Αναγνώριση Προσώπων”.

Η Αναγνώριση Προσώπων ουσιαστικά αφορά σε μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία ανιχνεύει, αναγνωρίζει, ταυτοποιεί και εντοπίζει πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρουν το προσωπικό ασφαλείας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ανιχνεύει τα πρόσωπα των ανθρώπων που κινούνται εντός συγκεκριμένων ζωνών και τα ταυτοποιεί με τις φωτογραφίες των προσώπων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του χρήστη και τα οποία εκ των προτέρων έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ένα ύποπτο πρόσωπο να κινείται εντός του ενδιαφερόμενου χώρου, τότε η εφαρμογή δίδει συναγερμό και στέλνει email στο προσωπικό ασφαλείας. 

Η χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού είναι πολύ εύκολη και στηρίζεται στην χρήση οποιασδήποτε IP κάμερας είναι εγκατεστημένη στον χώρο, καθώς και στην χρήση των φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων του εκάστοτε υπεύθυνου ασφάλειας. Κάθε εγγραφή μπορεί να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί.

Εφαρμογή

Το συγκεκριμένο λογισμικό βρίσκει εφαρμογή σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, εργοστάσια και γενικά χώρους έντονης επισκεψιμότητας και κινητικότητας. 

Πώς δουλεύει

Μέσω των IP καμερών, το λογισμικό παρακολουθεί ταυτόχρονα όλα τα πρόσωπα που κινούνται στον καλυπτόμενο χώρο και τα συγκρίνει σε πραγματικό χρόνο, με τις εικόνες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του χρήστη. Σε κάθε ταυτοποίηση εικόνας με το κινούμενο πρόσωπο, ενημερώνεται ο χρήστης μέσω email, ενώ δίδεται και εσωτερικός συναγερμός-ειδοποίηση. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το συγκεκριμένο software έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας-ταυτοποίησης, καθότι μπορεί να ταυτοποιήσει φωτογραφίες με live εικόνες ατόμων, ακόμη και αν τα άτομα είναι μεταμφιεσμένα ή έχουν αλλάξει εμφανισιακά. Ταυτόχρονα, παρόλο που οι φωτογραφίες που έχουν εισαχθεί στη βάση δεδομένων διαφοροποιούνται στην κλίση ή στην οπτική γωνία τους σε σχέση με αυτές της live εικόνας, το software έχει δομήσει και συνθέσει έτσι την εικόνα του προσώπου που να αποφεύγονται οι ψεύτικοι συναγερμοί.

Το software διαθέτει μεγάλη δυνατότητα επεκτασιμότητας όσον αφορά στη λίστα φωτογραφιών προς αποθήκευση, καθώς και στον αριθμό των IP καμερών που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο.

Οφέλη

Το software της Αναγνώρισης Προσώπων μόνο οφέλη μπορεί να αποδώσει στην χρήστη:
  • Αποτρέπει ή περιορίζει την κλοπή εμπορευμάτων, καθότι προειδοποιείται και ενημερώνεται ο υπεύθυνος ασφάλειας ότι ένας κλέφτης ή ύποπτος έχει εισέλθει στον χώρο του καταστήματος.
  • Αποτρέπει τη δαπανηρή, εκ των υστέρων της κλοπής, διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, όπως πχ. δίκη, νομικά έξοδα κτλ.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους λόγω περιορισμένης ανάγκης για πολυάριθμο προσωπικό ασφάλειας.
  • Αποτελεσματικότερη παρακολούθηση χώρου που απαγορεύεται η είσοδος σε συγκεκριμένα άτομα πχ. στην αποθήκη ενός καταστήματος δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, πέραν του υπεύθυνου αποθήκης και του διευθυντή.
Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, το software της Αναγνώρισης Προσώπου δεν βασίζεται στην αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία του περιορίζεται αποκλειστικά στηνανίχνευση υπόπτων και ταυτοποίηση των προσώπων τους με φωτογραφίες.

«Το άρθρο περιγράφει την ενδεικτική λειτουργία διαδικασιών που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αναγνώρισης προσώπων και βρίσκει εφαρμογή μόνο στις χώρες όπου επιτρέπεται νομικά η χρήση του. Η αρθρογραφία αφορά καθαρά σε case study χώρας του εξωτερικού.»

Η Cubitech (www.cubitech.com) , πρωτοπόρος στο χώρο της Ασφάλειας και Προστασίας, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υποστήριξη του συγκεκριμένου λογισμικού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Marketing στο 2109580888.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.