Ομάδες ερευνητών στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει από κοινού ένα υλικό – νανοσωλήνα επικαλυμμένο με άνθρακα – που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα χαμηλού κόστους, εύκολο στη μεταφορά, αισθητήρα τοξικών αερίων που λειτουργεί σε συνεργασία με smartphones.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών (NIMS) του Ιμπαράκι και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, ανακοίνωσαν ότι το υλικό είναι ένας νανοσωλήνας άνθρακα με επικάλυψη πολυμερούς μονωτικού.
Σε κανονικές συνθήκες, οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι ιδιαίτερα αγώγιμοι, αλλά το μονωτικό πολυμερές χρησιμεύει για να μειώσει σημαντικά την αγωγιμότητα του σωλήνα. Το πολυμερές της επικάλυψης καταστρέφεται όταν εκτίθεται σε τοξικά αέρια, οπότε η αγωγιμότητα του σωλήνα αυξάνει δραστικά.
Το NIMS υποστηρίζει ότι μπορεί να ενσωματώσει έναν τέτοιο αισθητήρα σε ένα τσιπ που μπορεί να ανταλλάσσει δεδομένα ασύρματα με smartphones που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Όταν ένα τοξικό αέριο διαχέεται στην ατμόσφαιρα, το υλικό του αισθητήρα γίνεται αγώγιμο, οπότε οι χρήστες με smartphones που κινούνται στην περιοχή, θα ειδοποιούνται ώστε να προστατευθούν.
Ο Shinsuke Ishihara, ανώτερος ερευνητής στο NIMS, ανέφερε ότι η ιαπωνική ομάδα εξήγησε ότι οι ανιχνευτές τοξικών αερίων που χρησιμοποιούνται σήμερα, έχουν υψηλό βάρος και κόστος. Αντίθετα, με μόλις 1 γραμμάριο του νέου πολυμερούς, είναι δυνατό να κατασκευαστούν 4 εκατομμύρια αισθητήρες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα δούμε προϊόντα που στηρίζονται στο νέο υλικό πριν από το 2020, προσβλέποντας στην εγκατάσταση τέτοιων αισθητήρων σε δημόσιες εγκαταστάσεις – όπως σταθμούς του μετρό – για προστασία από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσω προηγμένων συστημάτων αυτόματης ειδοποίησης, με μηνύματα στα smartphones όσων κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές.
Πηγή: Zarifopoulos