.

Τώρα και ρομποτικά έπιπλα στο έξυπνο σπίτι



Την υλοποίηση της πρώτης σειράς ρομποτικών επίπλων στον κόσμο ανέλαβε η Ori, μια εταιρεία που προήλθε από το περιβόητο Media Lab του MIT. Εκεί στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Changing Places» παρουσιάστηκαν πολυάριθμα projects και οι ιδέες των ιδρυτών της Ori (εκ του Origami) ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν.


Πλέον λειτουργούν αυτόνομα και το πρώτο τους υπό ανάπτυξη εμπορικό project είναι αυτή η σειρά ρομποτικών συσκευών που υποκαθιστούν τα έπιπλα. Τον σχεδιασμό της σειράς ανέλαβε ο γνωστός βιομηχανικός σχεδιαστής Yves Béhar, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα του έξυπνου σπιτιού με τον περιορισμό ενός μικρού χώρου –κάτι αρκετά σύνηθες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι ορατά και κατανοητά στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο συνοψίζεται ο τρόπος που κάθε σύγχρονο διαμέρισμα μπορεί να επωφεληθεί από τις ρομποτικές κατασκευές της Ori.


Μηχατρονική, όπως λέμε μέλλον

Η Ori Systems ανέλαβε την υλοποίηση των σχεδίων του Béhar αξιοποιώντας τις βασικές αρχές της μηχατρονικής (ή μηχανοτρονικής, σύμφωνα με άλλους, καθώς προέρχεται από τις λέξεις Μηχανολογία + Ηλεκτρονική + Πληροφορική). 

Η τεχνολογία επιτρέπει στα «έπιπλα» να μεταλλάσσονται και να αρθρώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κατόχου τους, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο απόλυτη ευελιξία σε υπνοδωμάτια, σαλόνια και γραφεία, τα οποία πλέον θα ενσωματώνονται σε μία μονάδα. Ο έλεγχος τους θα είναι εφικτός είτε από την ενσωματωμένη κονσόλα είτε μέσω της συμβατής εφαρμογής για smartphones και tablets.

Αρχικά θα διατεθούν δύο εκδόσεις: η Full και η Queen, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να εξοικονομούν χώρου, ενώ παράλληλα αξιοποιούν όλες τις ευκολίες του «έξυπνου σπιτιού».

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές, αλλά κάτι μας λέει ότι θα ξεφεύγουν από αυτό που λέμε «προσιτό». Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε έως τις αρχές του 2017, όταν θα ξεκινήσει η παγκόσμια διάθεσή τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site της Ori Systems.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.