.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η αύξηση της παραγωγικότητας


Ο έλεγχος πρόσβασης είναι από εκείνους τους τομείς που δεν έχει εξεταστεί μέχρι τώρα, από τη σκοπιά της παραγωγικότητας και της προσωπικής εμπειρίας, αλλά με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορούμε να έχουμε τα οφέλη της βελτιωμένης συνεργασίας με τους εργαζομένους, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση κόστους, σε σχέση με όσα μπορούσαν να πετύχουν τα παλιότερα συστήματα.

Τα τελευταία χρόνια, τα τμήματα IT ασχολούνται με τη σύγκλιση πολλών νέων τεχνολογιών στις υποδομές του δικτύου τους. Εκτός από τις παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια του δικτύου, είναι πλέον υπεύθυνοι για τη διαχείριση διαφόρων συσκευών απομακρυσμένου ελέγχου, καθώς και IP-based συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και δικτυωμένες κάμερες παρακολούθησης.

Για χρόνια, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης είχαν μία και μοναδική λειτουργία – να ελέγχουν την πρόσβαση σε κάποιο χώρο. Σήμερα, το Internet of Things μεταμορφώνει το σύστημα ελέγχου πρόσβασης σε ένα μέσο που αυξάνει δραματικά την παραγωγικότητα όχι μόνο των Εγκαταστάσεων, αλλά και των Εργαζομένων σε αυτές.

Τι είναι το Internet of Things

Ο όρος Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) επινοήθηκε το 1999 από τον Βρετανό, πρωτοπόρο της τεχνολογίας, Kevin Ashton. Ο απλούστερος ορισμός και το όραμα του IoT είναι ότι τα δισεκατομμύρια των αισθητήρων και των έξυπνων συσκευών θα συνδεθούν και θα μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους, για να ενισχύσουν τη συλλογική εμπειρία του τελικού χρήστη. Αυτό γίνεται με τη συλλογή, το ξεκαθάρισμα και την ανάλυση των δεδομένων που παρέχονται, επιτρέποντας ενέργειες πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, για λογαριασμό του χρήστη και της συνδεδεμένης κοινότητας.

Το IoT εξελίχθηκε μαζί με το ίδιο το Διαδίκτυο. Στα δύο πρώτα κύματα ήμασταν σε σύνδεση μέσω ενός υπολογιστή και μετά μέσω μιας κινητής συσκευής (smartphone ή tablet). Στην τρίτη εξέλιξη, οι έξυπνες συσκευές επικοινωνούν και παρέχουν πληροφορίες στο Internet, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει ποτέ πριν. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν κάπου 50 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές στον πλανήτη, δημιουργώντας ένα όγκο δεδομένων που προηγουμένως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.
Βελτίωση της παραγωγικότητας

Το πρώτο σημείο που το IoT μπορεί να εμφανιστεί, είναι στην είσοδο ενός κτιρίου. Με ένα παραδοσιακό σύστημα ελέγχου πρόσβασης, η εμπειρία μας αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα – με την εισαγωγή ενός PIN ή το πέρασμα μιας κάρτας, για το ξεκλείδωμα μιας πόρτας. Αλλά όταν αυτό το σύστημα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας IoT, η πόρτα είναι απλώς το σημείο εκκίνησης για μια εντελώς προσαρμοσμένη εμπειρία σε όλη την εγκατάσταση.

Αφού παρουσιάσουμε τα διαπιστευτήρια μας στην πόρτα, το σύστημα θα ανάψει τα φώτα και θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία στο γραφείο μας, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την Ασφάλεια ότι έχουμε αποκτήσει πρόσβαση στο κτίριο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το δίκτυο παρακολουθεί πράγματα όπως η χρήση του νερού, στέλνοντας μια ειδοποίηση αν μια βρύση στην τουαλέτα έχει μείνει ανοιχτή ή αν μια συνήθως κλειδωμένη πόρτα έχει μείνει μισάνοιχτη. Στο τέλος της ημέρας, το σύστημα ελέγχει την έξοδο μας από το κτίριο, προκαλώντας αντίστροφα τις ενέργειες του πρωινού – χαμηλώνει τα φώτα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και κλειδώνει τις πόρτες.

Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να είναι το έναυσμα για δράσεις και λειτουργίες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν. Κάθε πτυχή της λειτουργίας ενός κτιρίου έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί σε αυτό το δίκτυο, από το φωτισμό και την ενδοεπικοινωνία, μέχρι το βίντεο, την πυρασφάλεια και τον έλεγχο του κλιματισμού. Αυτή η αύξηση της διαλειτουργικότητας ανόμοιων – μέχρι τώρα – συστημάτων, επιτρέπει νέες υπηρεσίες με βάση τη θέση τους, που θα παρέχοντας ένα νέο επίπεδο δυνατοτήτων και εμπειρίας στους χρήστες και τους διαχειριστές κάθε χώρου, αλλά και εξοικονόμηση πόρων με Λύσεις Διαχείρισης Ενέργειας.

Αλλαγή τοπίου

Η ενσωμάτωση του IoT σε ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης δεν είναι πάντα χωρίς προκλήσεις. Από οργανωτική σκοπιά, ανάλογα με το πόσο ολοκληρωμένο είναι ένα σύστημα ασφαλείας, η μετάβαση μπορεί να απαιτεί προσαρμογή, καθώς μια ισχυρή νέα συνιστώσα φέρνει μαζί της μια σειρά απαιτήσεων. Μια πόρτα που παλιά ήταν αποκλειστική ευθύνη των μηχανικών εγκαταστάσεων μας, είναι τώρα ένας κόμβος στο δίκτυο πληροφορικής, με νέες απαιτήσεις για το τμήμα IT και το δίκτυο μας.

Η τεχνολογία συνεχίζει να προχωρά με απίστευτους ρυθμούς και η διαδικασία της ενσωμάτωσης μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη. Η σύγκλιση του Διαδικτύου και του τομέα της Ασφάλειας έχει ήδη συμβεί σε τεχνικό επίπεδο. Αν είναι και επιτυχής, τα οφέλη θα είναι σημαντικά.

Η παραγωγικότητα

Η χρήση ενός συστήματος που μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα, χωρίς να δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα ή να αυξάνει τον προϋπολογισμό, είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων, σε σχέση με την υιοθέτηση οποιασδήποτε πρώιμης τεχνολογίας ή προϊόντος. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία μας, η εκτεταμένη γνώση και η επιτυχημένη πορεία μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό εχέγγυο μιας επιτυχημένης επιλογής.

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη για το Σύστημα Ασφαλείας σας. Υπάρχουν πολλά συστήματα ελέγχου πρόσβασης από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν έχετε να κάνετε μόνο την επιλογή ενός προϊόντος. Η συνεργασία σας με τον προμηθευτή και τον εγκαταστάτη, προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα προϊόν.

Η επανάσταση του IoT

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις διάφορες συσκευές και τα συστήματα εντός των κτιρίων και δημιουργεί τη δυνατότητα να αυξήσουμε δραματικά την παραγωγικότητα, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική εμπειρία για τους χρήστες.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.