.

Πόσα δισ. κοστίζουν οι χαμένες αποσκευές στις πτήσεις


Με νέα συστήματα, οι αεροπορικές εταιρείες θα γνωρίζουν άμεσα από που πέρασε κάθε βαλίτσα και θα την εντοπίζουν ταχύτερα όταν κάτι πάει λάθος. Τι θα κερδίζαμε αν μειώνονταν κατά 25% οι χαμένες αποσκευές

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας RFID (Radio Frequency Identification) στις ετικέτες θα μειώσει τον όγκο των χαμένων αποσκευών κατά 25% εκτιμά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Οι RFID ετικέτες επιτρέπουν την παρακολούθηση κάθε αποσκευής, καθώς διέρχεται από σημεία αυτοματοποιημένου ελέγχου. Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες θα γνωρίζουν άμεσα από που πέρασε και θα μπορούν να την εντοπίζουν ταχύτερα, ακόμα και όταν κάτι πάει λάθος.

Τρία δισ. όφελος από την "παρακολούθηση" των αποσκευών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της IATA, αν το συγκεκριμένο σύστημα αναπτυχθεί σε 722 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο (από όπου διέρχεται το 95% των επιβατών), το όφελος για τη βιομηχανία των αερομεταφορών θα ανέλθει σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. H τεχνολογία RFID θα διασφαλίσει ότι τα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες και οι επίγειες υπηρεσίες διαχείρισης θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις αποσκευές, εξασφαλίζοντας ότι η σωστή βαλίτσα θα φορτώνεται στη σωστή πτήση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία υποστηρίζει επίσης την απόφαση 753 της ΙΑΤΑ, σύμφωνα με την οποία από το 2018 οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν την πορεία κάθε αποσκευής, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η ανάπτυξη μιας τέτοιας λύσης θα βασιστεί στις ήδη σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν επιτευχθεί από τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών στη διαχείριση των αποσκευών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων έχει βοηθήσει να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των χαμένων αποσκευών, από τα επίπεδα ρεκόρ των 46,9 εκατομμυρίων τεμαχίων το 2007, εξοικονομώντας για την βιομηχανία αερομεταφορών των ΗΠΑ 22,4 δισ. δολάρια. Η βελτίωση προέκυψε παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά την ίδια περίοδο.
Επιβάτες και εταιρία ξέρουν τη διαδρομή της χαμένης βαλίτσας

H αμερικανική Delta Air Lines είναι μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που υιοθέτησαν μέσα στο 2016 την RFID σήμανση των αποσκευών, παρέχοντας και στους επιβάτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν από έχουν περάσει οι βαλίτσες τους, μέσω της εφαρμογής Fly Delta (για iOS και Android συσκευές). Η απεικόνιση της διαδρομής που ακολουθεί κάθε αποσκευή γίνεται σε χάρτη. Βέβαια, ο επιβάτης (όπως και η αεροπορική εταιρεία) δεν βλέπει το που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η βαλίτσα του (αφού το σύστημα δεν βασίζεται σε GPS δεδομένα), αλλά από ποια σημεία ελέγχου έχει περάσει και αν ακολουθεί τη σωστή διαδρομή.

Η Delta έχει εγκαταστήσει ήδη RFID συστήματα παρακολούθησης των αποσκευών σε 84 αεροδρόμια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.