.

eu-LISA: Εστίαση σε τεχνολογίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών



Το 2015 καταγράφηκαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια αιτούντες για πρώτη φορά άσυλο, πάνω από το διπλάσιο του προηγούμενου έτους. Αναμένεται μια αύξηση 58% σε άτομα που ταξιδεύουν νόμιμα για λόγους αναψυχής και επαγγελματικούς λόγους στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ παράλληλα 300 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα εισέρχονται ετησίως στην Ευρώπη έως το 2025.

Στις αίθουσες αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, των Βρυξελλών ή της Μαδρίτης, οι επιβάτες διέρχονται από τους συνοριακούς ελέγχους με τη χρήση ηλεκτρονικών πυλών. Στο Άμστερνταμ και στη Στοκχόλμη, η αστυνομία ελέγχει άμεσα τα αρχεία των οχημάτων, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα. Σε όλη την ήπειρο, οι εισερχόμενοι που αιτούνται χορήγηση ασύλου παρέχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ασύλου. Η εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης βασίζεται όλο και περισσότερο σε σύγχρονες τεχνολογίες. Η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει κατάλληλη διαχείριση των διαφόρων απειλών που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος, ενώ επιτρέπει στις αρχές να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την αύξηση των ροών τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων ταξιδιωτών.

Την 27η Οκτωβρίου, ο eu-LISA φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριό του, JHATech 2016, στο Ταλίν. Αναμένονται περίπου 130 συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν την ΕΕ και τις εθνικές αρχές, εμπειρογνώμονες, βιομηχανίες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα εξετάσουν από κοινού την αλληλεπίδραση μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών πληροφοριακών τεχνολογιών και θα αξιολογήσουν επίσης τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που θα μπορούσαν να παρέχουν νέα εργαλεία για την περαιτέρω ενίσχυση των λειτουργιών. Ευκαιρίες που θα φέρουν προστιθέμενη αξία, καθιστώντας τα συστήματα ΤΠ περισσότερο διαλειτουργικά θα μελετηθούν ιδιαίτερα. Το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου θα συζητηθεί επίσης. Αυτό το νέο σύστημα για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισόδων και εξόδων των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρώπη, εν αναμονή της έγκρισης της σχετικής νομοθεσίας κατά τους προσεχείς μήνες, θα αναπτυχθεί από τον eu-LISA.

Ο Krum Garkov, Εκτελεστικός Διευθυντής του eu-LISA, σημείωσε ότι η κύρια έμφαση του φετινού συνεδρίου είναι σχετικά με τις επιμέρους τεχνολογίες για τη συνεργασία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εργαλείων ΤΠ για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων μέσα από τη διαλειτουργικότητα των διαθέσιμων μέσων.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.