.

Europol: Μισθοφόροι κυβερνοεγκληματίες στην υπηρεσία εξτρεμιστικών οργανώσεων



Κυβερνοεγκληματίες προσφέρουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, παρέχοντάς τους τα μέσα να πλήξουν την Ευρώπη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιες τεχνικές για την πραγματοποίηση μεγάλων επιθέσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Europol.

«Υπάρχουν επί της παρούσης λίγα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες κυβερνοεπίθεσής τους πηγαίνουν πέρα από τους κοινούς βανδαλισμούς σε ιστοσελίδες» αναφέρθηκε στην ετήσια αξιολόγησης περί απειλής από το κυβερνοέγκλημα, εν μέσω ενός έτους που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της υποκινούμενης από τζιχαντιστές βίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το «Darknet» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρέχουν «υπηρεσίες εγκλήματος» πρόσθεσε η Europol. «Η διαθεσιμότητα εργαλείων και υπηρεσιών κυβερνοεγκλήματος και τα παράνομα εμπορεύματα (περιλαμβανομένων όπλων) στο Darknet παρέχουν πολλές ευκαιρίες για να αλλάξει αυτό».

Συνολικά, συμπεραίνει η αναφορά, οι υπάρχουσες τάσεις στο κυβερνοέγκλημα συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ενώ κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ ανέφεραν ότι τα κυβερνοεγκλήματα ξεπερνούν τις «κλασικές» μορφές εγκλημάτων.

«Η Europol προβληματίζεται σχετικά με το πώς η όλο και πιο επεκτεινόμενη κοινότητα των κυβερνοεγκληματιών είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή μας από την τεχνολογία και το Ίντερνετ» δήλωσε ο Ρομπ Γουεϊνράιτ, διευθυντής της, μέσω ανακοίνωσης. «Έχουμε δει επίσης μια μετατόπιση δραστηριότητας στις βοηθούμενες από τον κυβερνοχώρο δραστηριότητες, που σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπων, την τρομοκρατία και άλλες απειλές».

Το «Ransomware»- προγράμματα που παραβιάζουν βάσεις δεδομένων και ζητούν λύτρα για το ξεκλείδωμά τους σε εικονικά συναλλάγματα όπως το Bitcoin- συνεχίζει να διογκώνεται ως πρόβλημα, όπως και οι στοχευμένες επιθέσεις «phishing», για την απόκτηση δεδομένων ασφαλείας από στελέχη επιχειρήσεων κ.α, όπως και το video streaming κακοποίησης ανηλίκων.

Οι επιθέσεις εναντίον τραπεζικών δικτύων αυξάνονται επίσης, σύμφωνα με την αναφορά, όπως και οι απάτες που έχουν να κάνουν με ανέπαφες πληρωμές και συναλλαγές. Ωστόσο, οι «παραδοσιακές» απάτες που απαιτούν τη φυσική παρουσία κάρτας έχουν μειωθεί.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.