.

Έξυπνη αναζήτηση Video με Analytics

Οι αλγόριθμοι Video Analytics χρησιμοποιούνται ήδη σε πληθώρα εγκαταστάσεων ως ένα σύγχρονο εργαλείο δημιουργίας real-time προειδοποιήσεων. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η ανάλυση του καταγεγραμμένου video μπορεί να αποτελέσει και ένα εξαιρετικό εργαλείο γρήγορης αναζήτησης, που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια κάθε σύγχρονου Security Manager;

Γιώργος Σκούρας, Business Development Manager, Novo Technologies

Η αναζήτηση συγκεκριμένης πληροφορίας σε καταγεγραμμένο video δεν είναι απλή διεργασία, καθώς οι καταγραφές αποτελούνται συνήθως από τεράστιο όγκο δεδομένων. Ατελείωτες ώρες video, προερχόμενες από μεγάλο αριθμό megapixel καμερών, καθιστούν συχνά την αναζήτηση ενός συγκεκριμένου συμβάντος μια αφάνταστα χρονοβόρα διαδικασία και μια πιθανή αιτία πονοκεφάλου για κάθε υπεύθυνο ασφαλείας.

Και ενώ αρκετά λογισμικά VMS ή IP κάμερες ενσωματώνουν real-time αλγόριθμους ανάλυσης video, ελάχιστα είναι εκείνα που προσφέρουν σύγχρονες μεθόδους αναζήτησης με βάση αυτούς τους αλγόριθμους και τα metadata που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Forensic Αναζήτηση με κανόνες VCA, χρώμα, ταχύτητα και πρόσωπο

Μπορεί να την ακούσετε ως «εγκληματολογική αναζήτηση» (Forensic Search) ή περιφραστικά ως σύνθετη μέθοδο εντοπισμού γεγονότος στο καταγεγραμμένο video. Η αναζήτηση γίνεται είτε με βάση κάποιον κανόνα Video Analytics (διάσχιση γραμμής, είσοδος ή παραμονή σε συγκεκριμένη περιοχή, εγκατάλειψη αντικειμένου κ.λπ.), ή με βάση το μέγεθος ενός αντικειμένου (άνθρωπος, αυτοκίνητο, φορτηγό), το χρώμα του (ένα κίτρινο ταξί) ή κάποιο χρώμα πάνω του (π.χ. μια κόκκινη τσάντα), την κατεύθυνση της κίνησης, την ταχύτητά του ή την εμφάνιση ενός προσώπου (γενικά ή συγκεκριμένα), ή έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας αναζήτησης. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα από το λογισμικό Axxon Next, γίνεται αναζήτηση ενός ανθρώπου που εμφανίζεται σε μία περιοχή (βγαίνει από μία πόρτα) και στη συνέχεια εισέρχεται σε μία άλλη (πλησιάζει το αυτοκίνητό του). Ορίζουμε τον κανόνα της αναζήτησης και σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έχουμε το αποτέλεσμα της αναζήτησης. Φυσικά ο κανόνας θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σύνθετος, όπως π.χ. να ορίζαμε και ένα χρωματικό φάσμα ως επιπλέον απαιτούμενο όρο αναζήτησης. 

Μια ακόμα αναζήτηση, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει σε περισσότερες από μία κάμερες στο δίκτυο, είναι η ταυτοποίηση προσώπου. Εφόσον διαθέτουμε το πρόσωπο του καταζητούμενου, ζητάμε από το σύστημα να το ψάξει στη βάση της κάθε μίας εγκατεστημένης (τοπικά ή απομακρυσμένα) κάμερας ταυτόχρονα. Ορίζουμε τον αποδεκτό βαθμό ομοιότητας (similarity level) και το αποτέλεσμα της αναζήτησης είναι και πάλι διαθέσιμο στον χειριστή, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μαζί με την τοποθεσία της κάμερας που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Η AxxonSoft έχει ονομάσει όλες αυτές τις δυνατότητες ως λειτουργία MomentQuest και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης για video. Η λειτουργία του MomentQuest βασίζεται στα μεταδεδομένα (metadata) που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την real-time ανάλυση των ροών video, είτε από το ίδιο το λογισμικό, είτε από τους ενσωματωμένους αλγόριθμους VCA της ίδιας της κάμερας, εφόσον τους διαθέτει. Η «εκ των υστέρων» αναζήτηση γίνεται πλέον σε αυτά τα αποθηκευμένα μεταδεδομένα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι απλή και εντυπωσιακά γρήγορη.

Χρονική Σύνοψη – Time Compressor

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δεν το συναντάμε συχνά σε λογισμικά VMS είναι ο συμπιεστής χρόνου (Time Compressor) ή αλλιώς μια οπτική σύνοψη του καταγεγραμμένου video σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο χειριστής μπορεί να αναζητήσει όλα τα γεγονότα και τις κινήσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα και να τα προβάλει ταυτόχρονα στην οθόνη σαν μια συμπυκνωμένη παρουσίαση των σημείων που χρήζουν προσοχής.

Αυτή η «χρονική σύνοψη» είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την αναζήτησή μας, όπως για παράδειγμα χρώμα, πρόσωπο κ.λπ., οπότε το σύστημα μας προβάλει όλα τα αντικείμενα, που κινήθηκαν εντός κάποιου χρονικού διαστήματος, ταυτόχρονα. Σαν να κινήθηκαν την ίδια στιγμή. Ο χειριστής είναι σε θέση να ορίσει τον μέγιστο αριθμό των αντικειμένων που θέλει να εμφανίζονται ταυτόχρονα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλει να παρακολουθήσει το video. Όταν εντοπίσει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, αρκεί να κάνει κλικ πάνω του και το σύστημα θα προβάλει αμέσως το συγκεκριμένο video.

Λίγα λόγια για το λογισμικό Axxon Next

Το Axxon Next είναι ένα πολύ δημοφιλές και καινοτόμο λογισμικό διαχείρισης video (Video Management System), το οποίο είναι συμβατό με όλες τις IP κάμερες της αγοράς (Tiandy, Hikvision, Dahua, TVT, Acesee, Opgal, FLIR, Novus, Geovision, Vivotek, Axis, Mobotix κ.α.), αλλά και με όλα τα γνωστά DVR (TVI, CVI, AHD), όπως π.χ. αυτά της Hikvision, Dahua, TVT. Επιπλέον υποστηρίζει και όλες τις IP κάμερες με πρωτόκολλο μέχρι και ONVIF 2.5, υποστηρίζει φυσικά ONVIF profile S και είναι το πρώτο VMS παγκοσμίως που ήδη υποστηρίζει ONVIF Profile G.

Το Axxon Next 4.0 δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να προσθέσει στα έργα του ποιότητα, να διαφοροποιηθεί και να δώσει λύσεις υψηλής τεχνολογίας όπως: real-time αλγόριθμους Video Analytics, αναζήτηση προσώπων και πινακίδων, σύνθετους κανόνες αυτοματισμών, αυτόματη εστίαση και παρακολούθηση μέσω 3D χαρτών και ενός πολύ όμορφου, εύχρηστου και σταθερού περιβάλλοντος. Και όλα αυτά με κόστος που είναι ασύγκριτα χαμηλότερο ακόμα και από συστήματα με τις μισές δυνατότητες.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες μπορούν να προμηθευτούν το Axxon Next από τον αποκλειστικό διανομέα Novo Technologies, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία και είναι σε θέση να τους εκπαιδεύσει, να τους υποστηρίξει τεχνικά, ή ακόμα και να πραγματοποιήσει για αυτούς τις πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις στο έργο τους.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.