.

Τα συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης (Access Control)



Τα συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης (Access Control) μπορούν απλά να προσδιοριστούν ως η διαδικασία με την οποία το προσωπικό ασφαλείας ελέγχει πότε και ποιος εισέρχεται ή εξέρχεται σε μια περιοχή ελέγχου, ένα κτίριο ή χώρο.

Η παγκόσμια αγορά ελέγχου πρόσβασης προβλέπεται να φθάσει σε τζίρο τα 10.4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθώς αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,6%, σύμφωνα με έρευνα της Markets and Markets.

Ό Έλεγχος Πρόσβασης περιλαμβάνει τεχνικά τη μηχανική κλειδαριά, αλλά όταν αναφερόμαστε στον έλεγχο της πρόσβασης στο σύγχρονο κλάδο της ασφάλειας, εννοούμε εξελιγμένα ηλεκτρονικά τουρνικέ, πύλες, ασύρματες κλειδαριές και άλλα μέσα ελέγχου.

Τα κλειδιά μπορεί να χαθούν, να κλαπούν και να αντιγραφούν, αφήνοντας τα περιουσιακά στοιχεία μας ευάλωτα, ενώ συνοδεύονται με την απαίτηση για μια ακριβή αλλαγή των κλειδαριών. Αντίθετα, όταν μια κάρτα ηλεκτρονικής πρόσβασης χαθεί ή κλαπεί, τα δικαιώματα πρόσβασης μπορούν να αποσυρθούν άμεσα, καθιστώντας την κάρτα ανενεργή. Οι κλέφτες θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση πριν διαπιστωθεί κλοπή, ενώ το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να εντοπίσει άμεσα την παραβίαση και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε πολλαπλά σημεία κάθε στιγμή.

Τα σύγχρονα συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης προσφέρουν επίσης ευέλικτα δικαιώματα πρόσβασης. Για παράδειγμα, ενώ όλοι οι υπάλληλοι μπορούν να αποκτήσουν γενικά πρόσβαση μέσω της κύριας εισόδου του κτιρίου, η πρόσβαση σε ορισμένες εσωτερικές περιοχές μπορεί να περιορίζεται σε επιλεγμένους υπαλλήλους. Η πρόσβαση μπορεί επίσης να περιορίζεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η πλαστική κάρτα πρόσβασης είναι εδώ και καιρό η κυρίαρχη μορφή της επαλήθευσης ταυτότητας. Αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στα περισσότερα εγκατεστημένα συστήματα, οι βιομετρικές λύσεις – επικύρωση ταυτότητας μέσω αναγνώρισης προσώπου, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης της ίριδας – γίνονται όλο και πιο αξιόπιστα, οικονομικά προσιτά και περισσότερο διαδεδομένες.

Αν και συχνά ο Έλεγχος Πρόσβασης «κατηγορείται» ότι είναι μια «κλειστή» και μη ευέλικτη βιομηχανία, ο συγκεκριμένος τομέας τελικά αγκαλιάζει τη συνδεσιμότητα, το IoT και την ενσωμάτωση με διαλειτουργικότητα μεταξύ των άλλων συστημάτων προστασίας. Παράλληλα και ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, η Πρόσβαση από κινητές συσκευές, όπως με τη χρήση smartphones, είναι δυναμικά αναπτυσσόμενη με πολλά λειτουργικά οφέλη.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.