.

Τι είναι οι έξυπνες πόλεις;


Έξυπνες πόλεις είναι αυτές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την ευημερία του πληθυσμού τους, αντικατοπτρίζοντας τις μελλοντικές κοινωνίες.

Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε έξυπνες πόλεις στα αστικά κέντρα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τα παρόντα κοινωνικά και δημογραφικά φαινόμενα θα φέρουν εκτεταμένες οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έτσι ώστε η έννοια της «έξυπνης πόλης» γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Ο ορισμός της «έξυπνης πόλης»

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός ορισμός, η θεωρία της ευφυούς πόλης σ΄ αυτήν στην οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογική πρόοδος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τν κατοίκων της.

«Ο απώτερος σκοπός της Έξυπνης Πόλης είναι να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διαχείριση σε όλες τις περιοχές της πόλης, όπως η πολεοδομία, υποδομές, μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εκπαίδευση, υγεία, δημόσια ασφάλεια, ενέργεια, κάλυψη των αναγκών της πόλης και των πολιτών της», αναφέρει η Λευκή Βίβλος της Έξυπνης Πόλης.


Ο σύμβουλος της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Mauricio Bouskela, τονίζει ότι τα χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων είναι τα ακόλουθα:
- Ορθολογική διαχείριση του αστικού χώρου και των φυσικών πόρων
- Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2
- Χρήση των δικτύων επικοινωνιών, αισθητήρων και ευφυών συστημάτων
- Διαχείριση των μεγάλων βάσεων δεδομένων για την πρόβλεψη ή την άμβλυνση των προβλημάτων
- Χρήση των ψηφιακών εργαλείων και διαδραστικές πλατφόρμες
- Σύνδεση της κυβέρνησης και των πολιτών που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου
- Δημιουργία νέων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία

Βιώσιμες πόλεις

Ορισμένα από τα μέτρα για τη βιωσιμότητα που προτείνει η έννοια της έξυπνης πόλης είναι η χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ σε κοινότητες, η αυξημένη χρήση των μέσων μεταφοράς και των ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακούς συλλέκτες για τα φανάρια ή σήματα, ανεμογεννήτριες σε φανοστάτες και της προώθησης κατασκευής και χρήσης των ποδηλάτων.


Η ανάπτυξη των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης του κύκλου του νερού επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του νερού, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα του πολύτιμου και περιορισμένου πόρου. 

Στην κορυφή του βάθρου των έξυπνων πόλεων βρίσκονται το Τόκιο (Ιαπωνία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), η Ζυρίχη (Ελβετία) και το Παρίσι (Γαλλία), σύμφωνα με τον κατάλογο του IESE Cities in Motion (ICIM).

Και η Λατινική Αμερική διαθέτει, επίσης, έξυπνες πόλεις: το Σαντιάγο της Χιλής (Χιλή), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), το Μοντερέι (Μεξικό), η Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) και η Μπογκοτά (Κολομβία), σύμφωνα με το Centro de Globalización y Estrategia del Instituto de Estudios Superiores de la Empresa (IESE).

Εάν το 2050 δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιστάθμιση της αύξησης του πληθυσμού, αναμένονται επιπτώσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές, άνευ προηγουμένου. 

Ως εκ τούτου, η εύρεση ενός μοντέλου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο μέλλον είναι απαραίτητη. Οι έξυπνες πόλεις η πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.