.

Υλοποίηση πιλοτικού έργου 'έξυπνης πόλης' στον δήμο Ηλιούπολης


Η ανάπτυξη του Ίντερεντ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), η διασύνδεση κάθε μηχανής, συσκευής, αισθητήρα και αντικειμένου που μπορεί να παράγει αξιοποιήσιμα δεδομένα, ο απομακρυσμένος έλεγχος και η αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη δημιουργούν συστήματα έξυπνης διαχείρισης που μετασχηματίζουν τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών. Είτε αναφερόμαστε στο οικιακό περιβάλλον, είτε σε μεγάλη κλίμακα στο επίπεδο ολόκληρων πόλεων.

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση της ενέργειας, η προνοητική επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην κίνηση των οχημάτων (όταν για παράδειγμα το ένα τρίτο της κυκλοφορίας προκύπτει από τους οδηγούς που αναζητούν θέση για παρκάρισμα) και η online παροχή υπηρεσιών απευθείας στη φορητή συσκευή του χρήστη-δημότη είναι από τα βασικά σημεία εφαρμογής των τεχνολογιών «έξυπνης πόλης» σήμερα. Ήδη, η πιλοτική εγκατάσταση IoT πλατφόρμας στον δήμο Ηλιούπολης αποσκοπεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την παροχή έξυπνων υπηρεσιών στους δημότες. 


Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:

-Αντικατάσταση του υφιστάμενου οδοφωτισμού με έξυπνα και ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά.

-Εγκατάσταση αισθητήρων υπερήχων και Bluetooth για την καταμέτρηση και την παραγωγή δεδομένων κίνησης οχημάτων και πεζών, καθώς και την αναγνώριση δηλωμένων συσκευών Bluetooth για την εκτέλεση σειράς ενεργειών.

-Δημιουργία ζωνών ελέγχου πληρότητας σταθμευμένων οχημάτων, ώστε με την χρήση αισθητήρων υπερήχων να αναγνωρίζεται το ποσοστό κατάληψης των θέσεων στάθμευσης.

-Παροχή υπηρεσίας «Info2Go», μέσω κατάλληλης εφαρμογής για smartphones με λειτουργικό Android και iOS, για εμπορικούς και διαφημιστικούς σκοπούς, με στόχο την αύξηση των δημοτικών εσόδων.

-Δημιουργία δικτύου Wi-Fi μέσω του δημοτικού οδοφωτισμού, για την παροχή ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μετατρέποντας τα δημοτικά φωτιστικά σε Wi-Fi Access Points.


Το πιλοτικό έργο στον δήμο Ηλιούπολης βασίζεται στην πλατφόρμα τεχνολογίας ΙοΤ που έχει αναπτύξει η Intracom Telecom. Απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που οραματίζονται μία συνδεδεμένη πόλη και επιθυμούν οι υποδομές τους να αλληλεπιδρούν με τους πολίτες. Μέσω της πλατφόρμας επιτυγχάνεται έλεγχος της κατάστασης των υποδομών του δήμου, προκειμένου να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα και κατάσταση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πηγή
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.