.

Νέα λειτουργία για σάρωση οικιακών ρούτερ από την ESET


Μία νέα λειτουργία παρουσίασε η ESET, το Home Network Protection, που συμπεριλαμβάνεται στην σειρά BETA εκδόσεων των κορυφαίων λύσεων της ESET Internet Security και ESET Smart Security Premium.

Χάρη σε αυτό, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν σαρώσεις στους οικιακούς δρομολογητές για ευπάθειες, κακόβουλες ενδείξεις, υπηρεσίες δικτύου με δυνατότητα εκμετάλλευσης και αδύναμους κωδικούς πρόσβασης.

Η ESET έχει ελέγξει πάνω από 12.000 δρομολογητές χρηστών, οι οποίοι συμφώνησαν να μοιραστούν τα δεδομένα τους ανώνυμα για στατιστικούς λόγους.

Η ανάλυση δείχνει ότι σχεδόν το 7% των δρομολογητών που συμμετείχαν στις δοκιμές εμφάνισαν στο λογισμικό τους ευπάθειες υψηλής ή μέτριας σοβαρότητας. Η σάρωση των θυρών αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες του δικτύου ήταν προσβάσιμες σε εσωτερικά όσο και εξωτερικά δίκτυα.

"Ειδικότερα, μη εξασφαλισμένες υπηρεσίες όπως η Telnet δεν θα πρέπει να παραμένουν ανοικτές, ούτε καν σε τοπικό δίκτυο, κάτι που παρατηρήθηκε - δυστυχώς – σε περισσότερες από το 20% των περιπτώσεων στους δρομολογητές που συμμετείχαν στις δοκιμές" λέει ο Peter Stančík, Security Evangelist της ESET.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν επίσης ότι το 15% των δρομολογητών που ελέγχθηκαν χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, με την λέξη "admin" να παραμένει ως το όνομα χρήστη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι περισσότερες από τις ευπάθειες λογισμικού - λίγο πάνω από το 50% - που ανακαλύφθηκαν κατά τις δοκιμές με τη λειτουργία ESET Home Network Protection αποτελούσαν ευπάθειες μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Η δεύτερη πιο συχνή ευπάθεια (40%) που ανακαλύφθηκε ήταν τύπου command injection. Η συγκεκριμένη έχει ως στόχο την εκτέλεση αυθαίρετων εντολών στο λειτουργικό σύστημα μέσω μίας ευάλωτης εφαρμογής.

Σχεδόν το 10% του συνόλου των ευπαθειών λογισμικού που βρέθηκαν αποτελούσαν τις λεγόμενες cross-site scripting (XSS) ευπάθειες που επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις του δρομολογητή, ώστε να μπορέσουν να "τρέξουν" ένα πλαστό σετ εντολών.

Παράλληλα με τη δυνατότητα σάρωσης δρομολογητών και ελέγχου για συνηθισμένα τρωτά σημεία, το ESET Home Network Protection προσφέρει επίσης μια εύκολα προσβάσιμη επιθεώρηση των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα τοπικό δίκτυο, κατηγοριοποιώντας τες με βάση τον τύπο και την ώρα σύνδεσης. Αυτό βοηθά τους χρήστες της ESET να ελέγχουν πόσο ασφαλή είναι πραγματικά τα δίκτυά τους.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.