.

Τα πρωτόκολλα του Home Automation


Παραθέτουμε κάποιες από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες οικιακού αυτοματισμού της αγοράς. 


UPB

Το Universal Powerline Bus είναι μια ασύρματη τεχνολογία, με στόχο της την αντικατάσταση του Χ10, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία. Χρησιμοποιεί το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος, προκειμένου να αποστείλει σήματα που ελέγχουν τις συσκευές εντός και εκτός οικίας. Αν και το UPB είναι αξιόπιστο σύστημα, είναι δύσκολο να συνδυαστεί με τις νεότερες ασύρματες τεχνολογίες όπως το Wi-Fi, τα smartphones κ.ο.κ. Από την άλλη, προσφέρει χαμηλό bandwidth, με συνέπεια στις επιδόσεις, ενώ δεν διαθέτει κρυπτογράφηση, οπότε δεν είναι τόσο ασφαλές όπως το wireless. Τέλος, είναι αρκετά περίπλοκο στην εγκατάστασή του.


Insteon

Εισήχθη το 2005 και βασίζεται τόσο στο ηλεκτρικό δίκτυο όσο και στο ασύρματο για την επικοινωνία των συσκευών. Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει καινοτομίες οικιακού αυτοματισμού, οπότε δεν απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία για την εγκατάσταση συσκευών στο δίκτυο. Ήδη υπάρχουν περί τις 200 διαφορετικές Insteon-enabled συσκευές οικιακού αυτοματισμού στην αγορά, οι οποίες ξεκινούν να επικοινωνούν με το οικιακό δίκτυο άμεσα με την ενεργοποίησή τους. Το δίκτυο του Insteon δεν έχει πρακτικό όριο στο μέγεθός του, οπότε μπορούν να συνδεθούν ακόμα και 400 συσκευές σε αυτό.


Z-Wave

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πρωτόκολλα και τρέχει στη συχνότητα 908.42MHz, το οποίο συνεπάγεται πως δεν επηρεάζεται από παρεμβολές άλλων συσκευών και “κυκλοφοριακή συμφόρηση”. Σημαντικό πλεονέκτημα του Z-Wave είναι η διαλειτουργικότητά του: Όλες οι Z-Wave συσκευές συνομιλούν με συσκευές του τύπου αυτού, ανεξάρτητα της έκδοσης ή του brand. Επιπλέον, η διαλειτουργικότητα αυτή έχει προς τα πίσω και εμπρός συμβατότητα στο οικοσύστημα του Z-Wave. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα Z-Wave που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία θα είναι συμβατά με εκείνα του μέλλοντος. Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 1.200 Z-Wave συσκευές στην αγορά, οι οποίες είναι εύκολες στην εγκατάστασή τους.


ZigBee

Οι ομοιότητες μεταξύ του ZigBee και του Z-Wave είναι πολλές: Το ZigBee είναι ένα αποκλειστικά ασύρματο πρωτόκολλο οικιακού αυτοματισμού. Το μειονέκτημά του είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των ZigBee συσκευών, οι οποίες συχνά είναι ασύμβατες μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών. Από την άλλη, το ZigBee είναι οικονομική, χαμηλής κατανάλωσης επιλογή. Τρέχει στο 802.15.4 πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας και προσφέρει εξαιρετική εμβέλεια και ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ των ZigBee συσκευών.


Bluetooth

Βρίσκεται στην “καρδιά” εκατοντάδων προϊόντων, από τους λαμπτήρες φωτός, στα speaker docks και στις κλειδαριές. Προσφέρει υψηλότερο bandwidth δεδομένων από τα ZigBee και Z-Wave και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το Wi-Fi. Από την άλλη, έχει περιορισμένη εμβέλεια για αισθητήρες που απαιτούν συνεχή σύνδεση. Παρ’ όλα αυτά, η νεότερη έκδοσή του (Bluetooth Low Energy ή BLE) θα προσφέρει εκτεταμένη εμβέλεια, και αφού δεν έχει ανάγκη την παρουσία ενός κεντρικού hub, θα είναι σαφώς πιο εύχρηστη λύση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το μερίδιο αγοράς για τις έξυπνες εφαρμογές όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια και η διαχείριση ενέργειας που βασίζονται στο Bluetooth πρόκειται να αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη ασύρματη τεχνολογία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.


Thread

Νέο ασύρματο πρωτόκολλο για έξυπνες οικιακές συσκευές. Το Thread Group σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2014 από 7 ιδρυτικά μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Nest Labs της Google και της Samsung Electronics. Περισσότερες από 250 συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο Thread και εξαιτίας του ότι η πλειονότητα των συσκευών που συνδέονται στο δίκτυο λειτουργούν με μπαταρίες, είναι ολιγοδάπανο από πλευράς ενέργειας. Το Thread χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα και radio chips με το ZigBee και είναι οικονομικό και ασφαλές. Ήδη τα Nest Learning Thermostat και Nest Protect χρησιμοποιούν μια έκδοση του Thread, ενώ ακόμα περισσότερα προϊόντα θα εμφανιστούν στην αγορά μέσα στο έτος.


Apple HomeKit

Αν και δεν πρόκειται για πρωτόκολλο επικοινωνίας, θα πρέπει να αναφερθεί εξαιτίας της δημοσιότητας που έχει προσελκύσει. Πρόκειται κατά βάση για ένα software framework, το οποίο επιτρέπει στους developers να κυκλοφορήσουν Smart Home συσκευές που θα συνδέονται απευθείας στο iPhone και στο iPad τους και θα ελέγχονται μέσω εξειδικευμένου app. Στην πράξη το HomeKit πρόκειται να είναι ένας “αγωγός ασύρματων τεχνολογιών. Είναι ήδη γνωστό πως οι εγκεκριμένες για το HomeKit συσκευές θα χρησιμοποιούν Wi-Fi και Bluetooth ως βασικό interface, αλλά θα εμφανιστεί και μια Z-Wave/Zig-Bee γέφυρα βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν. Επιπλέον, η Apple έχει εγκρίνει μια γέφυρα Insteon-HomeKit. Πολλοί κατασκευαστές δουλεύουν εντατικά για να ενσωματώσουν το HomeKit στα προϊόντα τους και πρόκειται για μια τεχνολογία που αξίζει να παρακολουθούμε.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.