.

Συστήματα ασφαλείας με ομίχλη, RFID & βιομετρική αναγνώριση οδηγούν τις εξελίξεις



Συστήματα ασφαλείας τα οποία θυμίζουν σκηνές από την σειρά CSI έχουν αναπτυχθεί από πολλές εταιρείες και παραπέμπουν όχι μόνο κινηματογραφικές κλοπές αλλά και κινηματογραφικές συλλήψεις…Μια τέτοια επιχείρηση είναι η Smartwater με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία διαθέτει συστήματα εντοπισμού και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν την κίνηση, την ανθρώπινη παρουσία αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες «αιχμαλωσίας» για τον επίδοξο ληστή που θα εισέλθει παράνομα σε έναν χώρο.

Τα συστήματα Smartwater είναι μικρότερα και από μικροτσίπ και αποτελούν tailor made λύσεις καθώς φέρουν προσωπικούς κωδικούς για τους χρήστες. Στόχος των συστημάτων είναι να εντοπίζουν αμέσως την κίνηση, να «ψεκάζουν» με «καπνό» τον διαρρήκτη και να τον καθυστερούν προκειμένου να έρθει η αστυνομία την οποία ήδη έχουν ειδοποιήσει με πάσα λεπτομέρεια.


Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να αποτρέψει τους ληστές από το να επιχειρήσουν να παραβιάσουν το χώρο. Συνήθως οι κλέφτες αποφεύγουν σπίτια τα οποία έχουν ένδειξη ότι προστατεύονται από το «Smartwater» και ότι είναι δυνατόν να ιχνηλατήσει τα αντικείμενα που εμπίπτουν στο πεδίο του. Ο Cleary, συνιδιοκτήτης της εταιρείας, συνεργάζεται στενά με την αστυνομία στις τεχνολογίες ανίχνευσης παρέχοντας οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία όπως είναι οι ανιχνευτές κίνησης στο σκοτάδι. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, μέχρι στιγμής 1,5 δις. σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξοπλισμένα με αυτή την τεχνολογία με τα 500.000 να βρίσκονται στο Λονδίνο. Όπως είπε κατά μέσο όρο, στις περιοχές όπου η σχετική σηματοδότηση ύπαρξης τέτοιου εξοπλισμού βρίσκεται σε περίοπτη θέση, τα κρούσματα διαρρήξεων σημειώνουν πτώση κατά 36%. Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να κατακτήσει την αγορά των ΗΠΑ. Ήδη έχουν εφαρμοστεί πιλοτικές εγκαταστάσεις σε 40 πόλεις στη Νότια Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένου και του Φορτ Λόντερντεϊλ. Ο Cleary ανακοίνωσε μια σημαντική συνεργασία με την αστυνομία της Ουάσινγκτον η οποία έχει θέσει ως στόχο την προστασία 10.000 σπιτιών μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Μια ανταγωνίστρια εταιρεία, η SelectaDNA, προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες και εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την αστυνομία του Λος Άντζελες. Μάλιστα η εξάμηνη εφαρμογή του στο Νόξβιλ επέφερε ήδη θετικά αποτελέσματα καθώς στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε μείωση της εγκληματικότητας κατά 70%.

Το μέλλον της προσωπικής ασφάλειας

Παρά το γεγονός ότι τέτοια συστήματα μπορεί αν δείχνουν κάπως «φουτουριστικά», σηματοδοτεί την έλευση νέων high-tech εργαλείων ασφαλείας τα οποία επιτρέπουν στους πιο εύπορους να προστατέψουν τα σπίτια, τις περιουσίες τους και τα άτομα του περιβάλλοντός τους. Για παράδειγμα το Smoke Cloak είναι μια συσκευή η οποία μοιάζει με παλαιού τύπου μηχάνημα εγγραφής βιντεοκασέτας. Xάρη σε ένα σύστημα που διαθέτει μπορεί να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα καπνού αμέσως μόλις οι αισθητήρες αντιληφθούν κάποια κίνηση στο χώρο. Βασικός στόχος είναι να καθυστερήσει οποιονδήποτε «εισβολέα» προκειμένου να κερδίσει χρόνο η αστυνομία για να φθάσει στο χώρο ή οι ιδιοκτήτες του σπιτιού προκειμένου να τρέξουν ασφαλώς σε ένα δωμάτιο πανικού.

Προστασία έργων τέχνης

Ανάλογα συστήματα χρησιμοποιούνται και για την προστασία έργων τέχνης. Τα τσιπ RFID δείχνουν αν έχουν κερδίσει το 1% του ειδικού κοινού των ιδιοκτητών έργων τέχνης. Μπορούν να ενσωματωθούν στο πίσω μέρος οποιουδήποτε έργου μέσω ειδικής υποδοχής η οποία δεν αφήνει κανένα σημάδι. Κάθε τέτοιο εξάρτημα φέρει ένα επιταχυνσιόμετρο σαν αυτό που υπάρχει στα smartphone και καταγράφει τα σημεία στα οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το έργο τέχνης.

Συστήματα ακόμη και για στρατιωτική χρήση….

Το FTS Biometric θεωρείται το «απόλυτο» σύστημα ασφαλείας. Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα το οποίο βασίζεται στη χρήση κάμερας ασφαλείας. Αρχικά αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό στρατό και χρησιμοποιήθηκε για να εντοπίζει πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας σκανάροντας τους Παλαιστίνιους εργάτες καθώς μετακινούνταν κάθε πρωί από την Γάζα και την Δυτική όχψθη.

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται σε κτίρια της Νέας Υόρκης και μπορεί να ξεχωρίσει από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και άλλα στοιχεία αν κάποιος είναι κάτοικος του κτιρίου και να του επιτρέψει την είσοδο.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.