.

False Alarm & η ολοκληρωμένη λύση της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

Ας φανταστούμε μαζί το εξής σενάριο: Πελάτης μιας - αμφιβόλου ποιότητας - εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, εγκατέστησε στην οικία του, σύστημα συναγερμού με εξωτερική περιμετρική κάλυψη στον κήπο του. Τοποθετήθηκαν - αμφιβόλου ποιότητας - εξωτερικοί ανιχνευτές κίνησης δίπλα σε δέντρο του κήπου. 

Βασίλης Ντάκουρης
Διευθυντής Ανάπτυξης ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Πελάτης κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών εγκατέστησε στην επιχείρησή του, σύστημα συναγερμού πολύ καλής ποιότητας με άρτια μελέτη και εγκατάσταση.

Και οι δύο πελάτες του παραδείγματος, ζουν στην ίδια πόλη με απόσταση λίγων χιλιομέτρων και τα συστήματά τους είναι συνδεδεμένα στον ίδιο κεντρικό σταθμό.

Μια ημέρα στις 2 και 12’ το πρωί, το ΚΛΣ λαμβάνει δεκάδες σήματα συναγερμού από την οικία του 1ου πελάτη. Όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει, επεξεργάζεται όλα τα σήματα με την ανάλογη καθυστέρηση και καλεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, δίνοντας πληροφορίες για να γίνει η επέμβαση.

Μετά από λίγα λεπτά λαμβάνει ένα σήμα συναγερμού από την επιχείρηση του 2ου πελάτη. Επίσης καλείται η αστυνομία να αναλάβει και αυτό το περιστατικό. Μόνο που το μοναδικό διαθέσιμο περιπολικό είναι ήδη καθοδόν για την οικία του 1ου πελάτη.

Όταν το περιπολικό φθάνει στην οικία μετά από 10’, πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι παραβίασης και ότι δεν είναι καν οι ένοικοι της οικίας εκεί. Αυτομάτως αναχωρεί για την επιχείρηση του 2ου πελάτη και διαπιστώνει - μετά από 20΄ από την λήψη των σημάτων, ότι η επιχείρηση έχει υποστεί διάρρηξη με μεγάλες οικονομικές ζημίες και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος των διαρρηκτών.

Το παραπάνω σενάριο δυστυχώς δεν είναι… φανταστικό και περιγράφει επακριβώς τις αιτίες και τις επιπτώσεις των ψευδών συναγερμών.

Αιτίες ψευδών συναγερμών:
 • Κακή μελέτη συστήματος
 • Κακή ποιότητα υλικών
 • Ανεκπαίδευτοι χρήστες
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες ειδικά σε εξωτερικά συστήματα
 • Κατοικίδια
 • Ελλιπής συντήρηση συστημάτων

Επιπτώσεις ψευδών συναγερμών :
 • Άσκοπη κινητοποίηση
 • Κακή κατανομή ανθρώπινων πόρων (ΚΛΣ και Αστυνομίας)
 • Απώλεια περιουσίας και κίνδυνος ζωής
 • Δυσαρεστημένοι γείτονες
 • Απώλεια εμπιστοσύνης στα συστήματα συναγερμού

Αντιμετώπιση του φαινομένου

Η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας και ειδικά των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, αναπόφευκτα οδηγεί στην ανάγκη χρησιμοποίησης όλο και πιο σύνθετων συστημάτων συναγερμού. Όμως αυτό δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Η αποτελεσματική ανίχνευση π.χ. σε έναν εξωτερικό χώρο, δεν είναι τόσο εύκολο αντικείμενο όσο οι περισσότεροι εγκαταστάτες περιγράφουν ότι είναι. Το πρόβλημα λοιπόν των ψευδών συναγερμών είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλο τον δυτικό κόσμο περιλαμβάνει τη θέσπιση κανόνων και προτύπων σχετικά, αφενός με την αδειοδότηση των εγκαταστατών, αφετέρου με την πιστοποίηση των ίδιων των συστημάτων αλλά και με την επιβολή προστίμων τόσο στον εγκαταστάτη όσο και στον πελάτη, στις περιπτώσεις άσκοπης κινητοποίησης των Αρχών. Δυστυχώς τα παραπάνω στη χώρα μας είναι ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο και δεν αναμένεται να τελεσφορήσουν σύντομα.

Η πιο ελπιδοφόρα αντιμετώπιση διεθνώς όμως, είναι η χρησιμοποίηση εικόνων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την επιβεβαίωση των συμβάντων από το ΚΛΣ, πριν αυτό να κλιμακώσει το συμβάν. Με αυτόν τον τρόπο ο χειριστής απλά αρχειοθετεί το 99% των σημάτων, τα οποία αφορούν ψευδείς συναγερμούς και επιπλέον σε ελάχιστο χρόνο δίνει ακριβείς πληροφορίες για τα πραγματικά περιστατικά στις Αρχές.

Η κατάσταση στη χώρα μας και σε αυτό τον τομέα είναι απογοητευτική. Ενώ το portfolio πολλών εταιρειών περιλαμβάνει λύσεις οπτικής επιβεβαίωσης, αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να λύνουν το ζήτημα το επιτείνουν, κυρίως λόγω της απουσίας οποιουδήποτε ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου. Έτσι έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο: ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και διαδικασίες που, αντί να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών συναγερμών κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Να μην ανιχνεύουν σωστά τους κινδύνους με ολέθρια επακόλουθα.

Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, Εταιρία – Ηγέτης στα Συστήματα Ασφαλείας & Ελέγχου με εμπειρία σχεδόν 5 δεκαετιών στο Κλάδο ερεύνησε το θέμα, επενδύοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο και σημαντικές δαπάνες R+D για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες διεθνώς.

Το VerifIQation είναι μια λύση οπτικής επιβεβαίωσης με «υψηλό IQ», όπως λέμε στην ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ.

Μια λύση η οποία προσφέρει:
 • Πολύ υψηλή πιθανότητα ανίχνευσης που φθάνει μέχρι και το 99%
 • Χαμηλό, για τα υπάρχοντα δεδομένα ποσοστό εσφαλμένων συναγερμών.
 • Καμία απολύτως άσκοπη κινητοποίηση, ακόμα και για το μικρό ποσοστό των εσφαλμένων συναγερμών
 • Εξοικονόμηση πόρων, μέσω της σημαντικής μείωσης κόστους λειτουργίας & διαχείρισης
 • Μετάδοση στις Αρχές, σε πραγματικό χρόνο, πληροφοριών για τα πραγματικά περιστατικά
 • Δυνατότητα άμεσων ενεργειών καταστολής (ενεργοποίηση σειρήνων, φωτισμού, έκδοση real time φωνητικών μηνυμάτων)

Η λύση VerifIQation διατίθεται σε δύο μορφές:
 1. Advanced, μέσω του δικτύου των 9 καταστημάτων και 9 εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ, σε όλη την Ελλάδα
 2. Light, μέσω του εκτεταμένου δικτύου χονδρικής της Εταιρίας μας, που περιλαμβάνει δεκάδες πιστοποιημένους αλλά και ευχαριστημένους Συνεργάτες της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ.

VerifIQation.
H Ολοκληρωμένη Λύση, στο πρόβλημα των ψευδών συναγερμών!

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.