«Η εποχή του ΙοΤ είναι τώρα» υποστηρίζουν με θέρμη οι εταιρείες-μέλη του LoRa Alliance, ενός ανοιχτού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποστήριξης χαμηλής έντασης ασύρματων δικτύων με τη χρήση της ενέργειας μπαταριών υψηλής διάρκειας για τη διασύνδεση αντικειμένων και υπηρεσιών. Και, όπως λένε, στόχος τους είναι να δώσουν στα αντικείμενα φωνή, να τους δώσουν τη δυνατότητα να μιλήσουν μια κοινή παγκόσμια γλώσσα. Μια γλώσσα συνομιλίας, για παράδειγμα, των «έξυπνων» δικτύων κοινής ωφέλειας, νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο την καλύτερη, αποδοτικότερη και πιο οικονομική παροχή αυτών των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αλλά και οι χρήστες προετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάπτυξη του NarrowBand (ΝΒ), δικτύου των αντικειμένων.
Το NB-IoT αφορά τον τρόπο διασύνδεσης συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ. μεταξύ τους. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει ευκολότερη διασύνδεση και με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, υπερτερεί σε ποιότητα και ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων, σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT και Μ2Μ εκτός κινητών δικτύων, ενώ η χαμηλή ισχύς της αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής στους αισθητήρες με μπαταρίες, που κυμαίνεται από 5-10 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας ΝarrowΒand είναι η ισχύς της και η δυνατότητα η συγκεκριμένη τεχνολογία να καλύπτει με RF (radio frequency) σήμα μεγάλες, αλλά και δυσπρόσιτες περιοχές. Η ολοκληρωμένη λύση ασύρματων δικτύων με τεχνολογία ΝarrowΒand είναι ιδανική για την κάλυψη πολύ μεγάλων χώρων ή τοποθεσιών, όπως λιμάνια με κάθε λογής εμπόδια, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους παραγωγής ενέργειας κ.ά.
Οι πάροχοι στον δρόμο του NarrowBand ΙοΤ
Στο μεταξύ ο ένας μετά τον άλλον πάροχο μπαίνουν σταδιακά στον δρόμο του NarrowBand ΙοΤ, έστω και με αργό ρυθμό προς απογοήτευση των μετόχων τους, που θα ήθελαν περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία που κάνει τα αντικείμενα να συνομιλούν μεταξύ τους σε μια διεθνή γλώσσα. Η Telecom Austria ετοιμάζεται να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες αγοράς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως τόνισε ο Bernd Liebscher, διευθύνων σύμβουλος της Telekom Austria Ομάδα M2M. To NB-IoT προσφέρει σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες και η ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εντυπωσιακή». «Το ΝarrowΒand (ΝΒ) θα εκτοξεύσει τη διείσδυση των διασυνδεδεμένων συσκευών» τόνισε ο Frank de Weser B2B Marketing & IoT Director της Orange, κατά την ομιλία του με τίτλο Smart Cities on the Eve of IoT Breakthrough, στο πρόσφατο (21-25 Νοεμβρίου 2106) συνέδριο Crowd Sourcing Week Europe 2016, στις Βρυξέλλες.
Η εξέλιξη που θα αλλάξει τη ζωή των καταναλωτών
Σχετικά με την εξέλιξη του NarrowBand ΙοΤ, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, μεταξύ των οποίων και όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, υποστηρίζουν πως αναβαθμίζεται περαιτέρω, ώστε να συμπεριλάβει μεθόδους εντοπισμού θέσης, περιαγωγής, υπηρεσιών μετάδοσης πολυμέσων και πολλών ακόμη λειτουργιών, που θα εξελίξουν σημαντικά τις δυνατότητες του Internet of Things. Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν απαραίτητα εργαλεία στις έξυπνες πόλεις του κοντινού μέλλοντος, όπου η εύρεση θέσης στάθμευσης στην επιθυμητή περιοχή και η αυτόματη καθοδήγηση σε αυτήν θα γίνεται αυτόματα. Μέχρι το τέλος του 2017, μια νέα γενιά συσκευών IoT θα διατίθεται στην αγορά, οι συσκευές Narrowband Internet of Things - NBIoT, οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επανάσταση των συνδεδεμένων συσκευών. Το μικρό και ιδιαίτερα φτηνό hardware στο οποίο θα βασίζονται αυτές οι «Narrowband IoT» συσκευές θα είναι έξτρα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μπαταρία με τυπική διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών με μία φόρτιση) και θα δεσμεύει πολύ λίγο ασύρματο Internet, ενώ τα διεθνή δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από ένα εκατομμύριο τέτοιες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, την ίδια στιγμή. Όπως επισημαίνεται είναι σημαντική η δυναμική του Narrowband Internet of Things - NBIoT και η απήχηση μιας νέας γενιάς συσκευών χαμηλού κόστους και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο ζωής των καταναλωτών.