.

Εισαγωγή στα προφίλ ONVIF

Με έτος ίδρυσης το 2008, η κοινοπραξία ONVIF αποτελείται πλέον από 450 επιχειρήσεις - μέλη στις 6 ηπείρους και πάνω από 5.000 συμβατά προϊόντα με τα αντίστοιχα προφίλ. Η χρήση των προφίλ είναι σημαντική, καθώς τα πρότυπα ONVIF βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς της αγοράς των IP συστημάτων ασφάλειας, όπως ο έλεγχος πρόσβασης και η παρακολούθηση μέσω βίντεο.

Χτίζοντας τα θεμέλια

Η κοινοπραξία ONVIF - που εξελίχτηκε σε ένα σημαντικό οργανισμό για τις IP τεχνολογίες ασφάλειας - ιδρύθηκε από τις εταιρίες Axis, Sony και Bosch, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου διασύνδεσης μέσω IP, για δικτυακές κάμερες και συστήματα διαχείρισης βίντεο. Στόχος ήταν να παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία επιλογών στους εγκαταστάτες και τους προμηθευτές συστημάτων ασφάλειας. Θέτοντας από νωρίς ένα βασικό πρότυπο για τα συστήματα βίντεο μέσω IP, οι ιδρυτές κατασκευαστικοί οίκοι ήθελαν να απλοποιήσουν την ανάπτυξη προϊόντων και να διευκολύνουν την υλοποίηση έργων. Η ONVIF διαπίστωσε έγκαιρα ότι θα έπρεπε να προσαρμόσει την προσέγγιση της για τη δημιουργία ενός προτύπου. Ως αποτέλεσμα, στράφηκε προς το concept των προφίλ. Η ιδέα ήταν ότι αν οι κατασκευαστές ανέπτυσσαν προϊόντα σύμφωνα με τα διάφορα προφίλ, τα προϊόντα τους θα συνεργάζονταν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από ποιος είναι ο κατασκευαστής του VMS ή της κάμερας.

Παρόμοια πορεία άλλωστε ακολούθησε και το Bluetooth, όταν παρουσίασε μία αναβαθμισμένη έκδοση των προδιαγραφών για τα headsets. Το Bluetooth παρουσίασε το δικό του «headset profile» ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατασκευής της εκάστοτε συσκευής. Όταν χρειάζονταν αλλαγές στο μέλλον, δημιουργείτο ένα νέο προφίλ με διαφορετικό όνομα. Η ONVIF υιοθετεί την ίδια προσέγγιση: αν ένα προϊόν είναι συμβατό με το Profile S, για παράδειγμα, τότε θα διατηρήσει για πάντα αυτή τη συμβατότητα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατασκευής του.

Η ONVIF έχει μία παρόμοια προσέγγιση και στη σχεδίαση προτύπων, όπου ένα προφίλ συνίσταται από ένα συγκεκριμένο αριθμό λειτουργιών για συσκευές και τερματικά που είναι απαραίτητες, ώστε να επιτευχθεί συμβατότητα με τα προφίλ της ONVIF. Ας δούμε παρακάτω συνοπτικά τα βασικά προφίλ των ONVIF.

Profile S για streaming video

Μία συσκευή συμβατή με το Profile S, αποστέλλει δεδομένα τύπου βίντεο μέσω δικτύου σε ένα τερματικό. Μία συσκευή Profile S περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για PTZ, streaming ήχου και metadata, και μεταβίβαση εξόδων, αν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα στην εκάστοτε συσκευή. Για παράδειγμα, μία συσκευή συμβατή με το Profile S μπορεί να είναι μια δικτυακή κάμερα ή ένας encoder.

Ένα τερματικό συμβατό με το Profile S μπορεί να ρυθμίσει, να προσπελάσει και να ελέγξει το streaming δεδομένων βίντεο μέσω ενός δικτύου από μία συσκευή επίσης συμβατή με το Profile S.

Profile G για εγγραφή και αποθήκευση

Μία συσκευή συμβατή με το Profile G καταγράφει δεδομένα τύπου βίντεο μέσω ενός δικτύου στην ίδια τη συσκευή, η οποία μπορεί να είναι δικτυακή κάμερα ή encoder. Ένα τερματικό συμβατό με το Profile G μπορεί να προσπελάσει και να ελέγξει την εγγραφή δεδομένων τύπου βίντεο μέσω ενός δικτύου από μία συσκευή ONVIF που είναι συμβατή με το Profile G. Το Profile G επίσης περιλαμβάνει υποστήριξη για λήψη streams με ήχο και metadata, αν το τερματικό υποστηρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Profile C για έλεγχο πρόσβασης

Μία συσκευή συμβατή με το Profile C αποτελεί τμήμα του συστήματος φυσικού ελέγχου πρόσβασης (Physical Access Control System - PACS). Για να θεωρείται συμβατή με το Profile C, η συσκευή πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικές με τα στοιχεία PACS που περιλαμβάνει το σύστημα. Η συσκευή θα πρέπει επίσης να παρέχει βασικό έλεγχο θυρών. Ένα τερματικό συμβατό με το Profile C μπορεί να λάβει πληροφορίες σχετικές με στοιχεία PACS και να εκτελεί λειτουργίες βασικού ελέγχου θυρών. Πρέπει επίσης να κατεβάζει και να λαμβάνει προτυποποιημένα events σχετικά με το PACS.

ProfileQ για εύκολη εγκατάσταση

Το Profile Q δίνει στους χρήστες και στους εγκαταστάτες συστημάτων τα εργαλεία που χρειάζονται για να συνδέουν συστήματα και συσκευές όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται. Προσφέροντας τη δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς πρόσθετες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας τις προδιαγραφές της ONVIF, το Profile Q ανταποκρίνεται επίσης στις εξεζητημένες ανάγκες ασφαλείας ενός μηχανισμού εύκολης εγκατάστασης και ρυθμίσεων σε βασικό επίπεδο συσκευής. Αυτό το νέο προφίλ εγγυάται επίσης ότι κάθε προϊόν συμβατό με το Profile Q θα έχει αυτόματα ενεργοποιημένο το ONVIF ως προκαθορισμένη ρύθμιση. Το Profile Q λειτουργεί με όλους τους κατασκευαστές και τα προφίλ, με γρήγορη ρύθμιση και εγκατάσταση, προσφέροντας εγγενή δυνατότητα ανίχνευσης, ισχυρή παρακολούθηση συσκευών και δυνατότητες διαχείρισης των events.

Το Profile Q υποστηρίζει επίσης το πρωτόκολλο Transport Layer Security (TLS), που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ασφαλή επικοινωνία μεταξύ συσκευών και τερματικών, με μία διαδικασία επικύρωσης που περιλαμβάνει την ανταλλαγή πιστοποιητικών και κλειδιών μέσω δικτύου. Το προφίλ διαχειρίζεται πιστοποιητικά και κλειδιά στις ίδιες τις συσκευές ONVIF, οι οποίες μπορούν κατόπιν να επικοινωνήσουν με τερματικά στο δίκτυο, με έναν τρόπο που προστατεύει τα παραπάνω από επεμβάσεις και παρακολουθήσεις.

Ο Per Björkdahl, πρόεδρος της επιτροπής steering στην ONVIF, δήλωσε τα εξής: «Η ONVIF ανέπτυξε το Profile Q ως άμεση απάντηση στη ζήτηση της αγοράς για άμεση λειτουργία και ευκολότερη ρύθμιση. Με το Profile Q, οι σχεδιαστές και εγκαταστάτες συστημάτων θα μπορούν να υλοποιούν πιο εύκολα τις πλήρεις δυνατότητες της διαλειτουργικότητας, χρησιμοποιώντας τα προφίλ της ONVIF.»

Νέο Profile A για ρυθμίσεις ελέγχου πρόσβασης

Το Profile A δημιουργήθηκε ως απάντηση στα σχόλια χρηστών της ONVIF και της αγοράς επιτόπιας ασφάλειας γενικότερα, που ζητούσαν ένα πιο εξελιγμένο προφίλ για έλεγχο πρόσβασης. Επεκτείνει το σύνολο χαρακτηριστικών του Profile C ώστε να περιλαμβάνει καθημερινές λειτουργίες ρύθμισης για στοιχεία, κανόνες και χρονοδιαγράμματα πρόσβασης, μαζί με το Profile S για συστήματα διαχείρισης βίντεο. Μπορεί επίσης να γίνει ενσωμάτωση με βίντεο σε ένα τερματικό συμβατό με το Profile A.

Τα Profile Q και Profile A βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστική φάση (release candidate). Η ONVIF κυκλοφορεί τα νέα προφίλ σε αυτή τη μορφή για 6 μήνες αρχικά, δίνοντας στα μέλη και στους μετόχους μία ολοκληρωμένη εικόνα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τελικό προφίλ δημοσιεύεται, και οι προμηθευτές τεχνολογίας μπορούν να δοκιμάσουν τη συμβατότητα των προϊόντων τους με την τελική έκδοση του προφίλ. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να επιτρέψει στα μέλη να παρουσιάσουν συμβατά προϊόντα πιο σύντομα, όταν τα τελικά προφίλ κυκλοφορήσουν, εντός του 2016.

IEC & ONVIF

Όσο αυξάνεται η ζήτηση για διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των συσκευών, και το Internet of Things γίνεται από concept, πραγματικότητα, οι ομάδες σύστασης προτύπων συνεργάζονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους. Η ONVIF και η Διεθνής Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικών (International Electrotechnical Commission - IEC) συνεργάζονται σε αυτό το πλαίσιο. Οι προδιαγραφές της ONVIF περιλαμβάνονται στο νέο πρότυπο IEC62676 για συστήματα παρακολούθησης με βίντεο, που είναι το πρώτο διεθνές πρότυπο του είδους. Το πρότυπο της IEC για έλεγχο ηλεκτρονικής πρόσβασης ενσωματώνει επίσης τις νέες προδιαγραφές της ONVIF για έλεγχο πρόσβασης στο επερχόμενο IEC60839. Αυτή η συνεργασία μεταξύ οργανισμών για πρότυπα, όπως οι ONVIF και IEC, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, ώστε να προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα διαλειτουργικότητας, που τελικά ωφελούν τους τελικούς χρήστες.

Εξετάζοντας την πορεία εξέλιξης άλλων προτύπων, είναι προφανές πόσο ζωτικής σημασίας είναι για άλλες αγορές, ξεκινώντας με σχετικά μικρή εστίαση σε μία συγκεκριμένη αγορά, και επεκτείνονται ώστε να συμπεριλάβουν και άλλες, καθώς αυξάνεται η αποδοχή και η χρήση τους. Το μέλλον της ONVIF εξαρτάται από τα μέλη της και την κοινότητα επιτόπιας ασφάλειας, που εν τέλει έχουν τον έλεγχο της πορείας, και οδηγούν την εταιρεία μπροστά καθώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται η νέα τεχνολογία.



Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.