.

Την ανάπτυξη πανευρωπαϊκού δικτύου WiFi προτείνει η Ε.Ε.


Προκειμένου μέχρι το 2020 όλοι οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία πρόσβασης στο Internet σε ταχύτητες από 30 Mbps και πάνω


Η εξασφάλιση πρόσβασης στο Internet σε πραγματικά υψηλές ταχύτητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2020 είναι μεταξύ των βασικών στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη, δηλαδή του υπό υλοποίηση σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να αναπτυχθούν οι ελάχιστα απαιτούμενες υποδομές σε περιοχές που οι κάτοικοι δεν έχουν επαρκείς συνδέσεις, η Κομισιόν ενέκρινε τις βασικές αρχές μιας πρότασης για την προώθηση δωρεάν γρήγορης ασύρματης πρόσβασης στο Internet, με τη βοήθεια ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος.

Η πρόταση έχει ως στόχο την παροχή δωρεάν WiFi σε δημαρχεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση των σημείων ασύρματης πρόσβασης (access points) και ο εκάστοτε δικαιούχος φορέας θα πρέπει να φροντίζει για τη διατήρηση παροχής της υπηρεσίας. Το ελεύθερο δίκτυο θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τους πολίτες, έχοντας την κοινή ονομασία WiFi4EU.

Το ζητούμενο είναι ακόμα και όσοι ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποκτήσουν απευθείας σύνδεση, να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα οφέλη της ευρυζωνικότητας υψηλής ταχύτητας. Το WiFi4EU εκτιμάται επίσης ότι θα προωθήσει την ψηφιακή παροχή υπηρεσιών, όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση από την πλευρά των πολιτών για διασύνδεση και χρήση τέτοιων online υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί με γεωγραφικά ισόρροπο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά σειρά υποβολής των αιτήσεων. Ο αριθμός των τοπικών φορέων που θα μπορέσουν να επωφεληθούν θα εξαρτηθεί από τον τελικό προϋπολογισμού του όλου έργου. Για να λάβουν χρηματοδότηση, οι τοπικοί πάροχοι WiFi θα πρέπει να προσφέρουν συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας (πάνω από 30 Mbps). Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας μετά από την εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού.

Επίσης, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες προς τον ανταγωνισμό ή τις ιδιωτικές επενδύσεις, μόνο έργα τα οποία δεν επικαλύπτουν υπάρχουσες ιδιωτικές ή δημόσιες συνδέσεις στο διαδίκτυο θα είναι επιλέξιμα. Προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.