.

Ασφάλεια και Internet of Things: Περισσότερο δεμένα μεταξύ τους από ποτέ



Ο όρος Internet of Things επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό επιχειρηματία Kevin Ashton το 1999, για να περιγράψει το – σε παγκόσμιο επίπεδο – συνδεδεμένο δίκτυο συσκευών RFID. Σήμερα, το συνδεδεμένο όραμα έχει γίνει μια πραγματικότητα, καθώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει βρει το δρόμο για να μπει σε διάφορα μέρη της ζωής μας, από τις ασφαλείς πόλεις έως τα έξυπνα κτίρια. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για όσους επιχειρούν στον τομέα ασφάλειας;

Η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το IoT. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά τη μετάβαση στο IP, κάτι που επιτρέπει σε κάθε τύπου συσκευές να ενσωματωθούν στο διαδίκτυο. Τα προϊόντα ασφαλείας είναι σήμερα μέρος του IoT. Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, οι φορητές συσκευές, ο έλεγχος πρόσβασης και οι συναγερμοί, είναι όλα συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και είμαστε περικυκλωμένοι από αυτά στην καθημερινή μας ζωή.

Οι συσκευές ασφαλείας θα πρέπει να συνδέονται με το IoT ως «αισθητήρες» με τον ίδιο τρόπο που συνδέονται άλλες συσκευές – κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, ψυγεία – αναδύοντας στοιχεία που ενημερώσουν και διευκολύνουν τη ζωή μας. Το σημείο επαφής όλων αυτών των τεχνολογιών και των συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών, είναι η κοινή τους λειτουργία, που τις καθιστά ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σύνολο, με κοινό στόχο.

Ενσωματώνοντας διάφορες συσκευές στο Διαδίκτυο, έχουμε πολλαπλά οφέλη, που περιλαμβάνουν την αυξημένη ασφάλεια, την καλύτερη πληροφόρηση και τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

Βελτιωμένη ασφάλεια

Αφού ενσωματωθούν στο IoT, η βίντεοεπιτήρηση, ο έλεγχος πρόσβασης, οι συναγερμοί και άλλα συστήματα, προσθέτουν επιπλέον επίπεδα στην Ασφάλεια, κάνοντας τους ελεγχόμενους χώρους και τα κτίρια λιγότερο ευάλωτα σε εισβολές, παραβιάσεις και απειλές. Τα παραδοσιακά συστήματα ελέγχου πρόσβασης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα από πλαστές κάρτες ελέγχου ή ψεύτικα δακτυλικά αποτυπώματα. Σήμερα, ο κλάδος της Ασφάλειας δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενσωμάτωση της απομακρυσμένης βιντεοεπιτήρησης στα συστήματα ελέγχου.

Νοημοσύνη

Το IoT προσφέρει ακόμα περισσότερα στην ασφάλεια, στην προστασία της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων. Τα χρήσιμα δεδομένα που παράγονται από συσκευές ασφαλείας, μπορούν να εξαχθούν και να αναλυθούν, οδηγώντας την επιχειρηματική ευφυΐα ακόμα πιο μακριά. Στο λιανικό εμπόριο, για παράδειγμα, οι εγκατεστημένες κάμερες στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ έχουν διευρύνει το ρόλο τους στην παρεμπόδιση της κλοπής, τη μελέτη της συμπεριφοράς των καταναλωτών, τους διαδρόμους που οι πελάτες επισκέπτονται πιο συχνά, ακόμα και τη συμπεριφορά τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Για να είναι επιτυχής, μια εγκατάσταση ενός συστήματος με χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων, πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από τη συλλογή δεδομένων. Θα πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο τρόπο μετατροπής των δεδομένων σε πληροφορίες και να παρέχει γνώσεις που έχουν επιχειρηματική αξία. Με τη χρήση εξυπνότερων συσκευών, του αναγκαίου λογισμικού και την ολοένα συχνότερη ανάλυση των δεδομένων στο cloud, τα δεδομένα που συλλέγονται έξυπνα μπορούν τελικά να προσφέρουν στους χρήστες πολύτιμες πληροφορίες.

Εμπειρία χρήστη

Η εμπειρία του χρήστη είναι που κάνει την ασφάλεια πιο διασκεδαστική στο πλαίσιο του IoT. Στα έξυπνα κτίρια, για παράδειγμα, η συνεργασία μεταξύ του Access Control και των έξυπνων συστημάτων διαχείρισης κτιρίων, ενισχύει τον παράγοντα άνεση. Σήμερα, η τεχνολογία μπορεί να ελέγξει τις εσωτερικές θερμοκρασίες και το φωτισμό του σπιτιού ή του γραφείου. Μπορείτε να ρυθμίσετε το σύστημα οικιακού αυτοματισμού, έτσι ώστε τα φώτα να ανάβουν αυτόματα όταν μπαίνετε στο σπίτι ή να σβήνουν όταν φεύγετε.

Το IoT, στην πιο βασική του μορφή, εστιάζει στη συνεργασία πολλών συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο για τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Οι σχεδιαστές προϊόντων Ασφαλείας αγκαλιάζουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη όχι μόνο των συσκευών και των υπηρεσιών, αλλά και της εμπειρίας του χρήστη για τον Κλάδο στο σύνολο του.

Οι κατασκευαστές προϊόντων ασφαλείας έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες να αγκαλιάσουν την τάση IoT, δημιουργώντας προϊόντα ποικιλόμορφα, ολοκληρωμένα και διαισθητικά. Με την Gartner να προβλέπει 25 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές σε χρήση στο Internet το 2020, το IoT είναι το μέλλον.

Όσοι δεν έχουν αγκαλιάσει αυτή την τάση, θα περάσουν σύντομα στο… περιθώριο της αγοράς.


Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.