Το θέμα της πυρασφάλειας σε χώρους που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως οι ξενοδοχειακές μονάδες, είναι αρκετά σοβαρό και ως τέτοιο προσδιορίζεται από κανονισμούς και διατάξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μέσα από εμπειρία και επιστημονική μελέτη περιπτώσεων.
Έννοιες όπως:
Η Δομική πυροπροσταία: ειδικές προδιαγραφές δόμησης, εγγύτητας κ.α. σε επικίνδυνους χώρους όπως λεβητοστάσια, αποθήκες καυσίμων, μαγειρεία, χώροι κεντρικών εγκαταστάσεων, συσκευών κλιματισμού, μεγάλων μετασχηματιστών, ατμολεβήτων υψηλής πιέσεως κ.λ.π.).
Η Ενεργητική πυροπροστασία: σε όλα τα κτίρια προσωρινής διαμονής πρέπει να τοποθετείται χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.
Το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης.
Οι οδεύσεις διαφυγής με την αντίστοιχη σήμανση, φωτισμό και επίβλεψη.
Ο Φωτισμός γενικά και όχι μόνο ο φωτισμός ασφαλείας, των χώρων σε κατάσταση συναγερμού και η κατάλληλη Σήμανση.
Το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο που πρέπει να ελέγχεται για καλή λειτουργία σε πραγματικό χρόνο αυτόματα, ώστε το σύστημα να ενημερώνει τους υπεύθυνους ασφάλειας για την συντήρηση και τον έλεγχο της εγκατάστασης ή ακόμη να ειδοποιεί για τυχόν διαρροές ή βλάβες.
Συνθέτουν ένα δυναμικό λειτουργικό σύστημα επίβλεψης -συναγερμού που αποτελεί πρόκληση για τον μελετητή-εγκαταστάτη-ιδιοκτήτη κ.λπ.
Γενικά τα συστήματα προειδοποίησης κινδύνου ή αλλιώς όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε συναγερμού, εντοπίζονται στα σύστημα συναγερμού:
- Πυρανίχνευσης – Fire alarm system.
- Εισβολέα – Intruder alarm system.
- Πανικού – Panic alarm system.
Επιπλέον ένα σύστημα προειδοποίησης κινδύνου προσφέρει πρόσθετη προστασία σε:
- Διαρροές νερού, σπάσιμο σωληνώσεων.
- Διαρροές αερίου.
Ολοκληρωμένα Συστήματα Ελέγχου ΚΝΧ και BMS
Ένα κλασσικό σύστημα πυρανίχνευσης είναι αυτόνομο, πιστοποιημένο, με συγκεκριμένες λειτουργίες προσδιορισμένες από την αρχή της σχεδίασης και εγκατάστασης. Όταν αυτό συνδεθεί ή συνδυαστεί με ένα σύστημα επίβλεψης και διαχείρισης κτιρίου BMS τότε γίνεται ένα πολυσύνθετο κέντρο πληροφόρησης και ελέγχου, με περισσότερες δυνατότητες και επεκτάσιμο. Αναφερόμαστε λοιπόν στην δυνατότητα ενός συστήματος να περάσει τα δεδομένα του σ’ ένα άλλο σύστημα, ώστε το δεύτερο να τα επεξεργαστεί και να λάβει αποφάσεις ενεργοποιώντας κατάλληλες διαδικασίες.
Για παράδειγμα όταν ένα σύστημα πυρανίχνευσης ανιχνεύσει καπνό πυρκαγιάς στέλνει μια ειδοποίηση σ’ ένα σύστημα έξυπνου ελέγχου BMS το οποίο στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει επιπλέον σειρήνες και φανούς, θα κλείσει τους ανεμιστήρες εξαερισμού, θα ανοίξει συγκεκριμένους αεραγωγούς, θα σταματήσει ανελκυστήρες, θα σηκώσει τα ρολά και τις τέντες, θα ξεκλειδώσει ανοίγματα, θα ανοίξει τις βάνες αυτόματου ποτίσματος, θα ανάψει όλα τα φώτα ή θα μεγιστοποιήσει την φωτεινότητά τους, οπότε συνολικά θα μεταβεί σε γενική κατάσταση συναγερμού.
Ο σωστά σχεδιασμένος φωτισμός ασφαλείας αλλά και δυναμικά ελεγχόμενος βάσει καταστάσεων, από ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης κτιρίων, μπορεί να βοηθήσει στην άμεση εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση κινδύνου (πυρκαγιά, σεισμός, τρομοκρατική ενέργεια).
Τότε αποστέλλεται και προειδοποιητικό μήνυμα (πρόγραμμα), για εκδήλωση φωτιάς σε κάποια ζώνη και οδηγίες εκκένωσης στις οθόνες των δωματίων ή στις συνδεδεμένες συσκευές Wi-Fi, διακόπτοντας την ροή του κανονικού προγράμματος. Ακόμη ελέγχεται η παρουσία ατόμων σε κλίνες ή σε κοινόχρηστους χώρους και δίνονται εντολές σε πυράντοχες ηλεκτρομαγνητικές πόρτες να απασφαλίσουν και να κλείσουν ώστε να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς, ενεργοποιούνται τα UPS ενώ αποστέλλεται μήνυμα στις οθόνες των υπευθύνων ελέγχου του κτιρίου ή του συγκροτήματος με πολύτιμες πληροφορίες όπως αποκλεισμένοι χώροι, ζώνες εκδήλωσης συναγερμού, κατάσταση ανοιγμάτων κ.α.
Με τέτοια συστήματα ελέγχουμε ταυτόχρονα τη πρόσβαση σε επικίνδυνους ή στρατηγικούς για την επιχείρηση χώρους. Ακόμη ελέγχουμε και χειριζόμαστε τον φωτισμό, την πρόσβαση, τον κλιματισμό κ.λπ. από smartphone, tablet, laptop, οθόνη αφής ή κεντρικό υπολογιστή.