.

Τσιπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων σε υπαλλήλους βελγικής εταιρίας


Μια μικρή επιχείρηση τεχνολογίας και μάρκετινγκ η NewFusion στο Βέλγιο αλλάζει τα δεδομένα. Ένας υπάλληλός της στέκεται μπροστά στην πόρτα, κουνάει το χέρι του σε ένα σκάνερ και η πόρτα ανοίγει.

Αυτό ίσως είναι το μέλλον. 8 από τους 12 εργαζόμενους δέχτηκαν να βάλουν στους καρπούς τους το τσιπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η εμφύτευση αφορά ένα μικρό γυάλινο σωλήνα, που έχει το μέγεθος της μύτης ενός μολυβιού.

«Το εγκαθιστούμε μόνοι μας. Το ελέγχουμε μόνοι μας. Αλλά αν μια κυβέρνηση το ρίξει στην αγορά, ή βάλει το λαό της να το φοράει, θα υπάρχουν και μειονεκτήματα. Πρέπει λοιπόν να το σκεφτούμε, πώς θα διαχειριστούμε την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, ποια δεδομένα θα έχεις σ’ αυτό το τσιπ» εξηγεί ο Βενσάν Νις, διευθύνων σύμβουλος της NewFusion.

Ο Ντράις Βαν Κράεν, σχεδίασε το λογισμικό για την New Fusion. Μελετά τι άλλο μπορεί να προσθέσει στο τσιπ στο μέλλον:

«Μπορείτε να σκανάρετε το τσιπ και να πάρετε τα προσωπικά σας δεδομένα, να προσθέσετε το αγαπημένο σας κομμάτι στο Spotify στη λίστα κομματιών του γραφείου. Η μουσική σας συνδυάζεται με των υπολοίπων, άρα όλοι έχουν τις επιλογές τους. Σας δείχνει επίσης όλη τη λίστα εργασιών σας, σαν έναν προσωπικό πίνακα. Αυτή είναι μία από τις εφαρμογές. Ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε μέσα σε λίγες ώρες. Σκεφτείτε λοιπόν αν έχουμε λίγους μήνες ή λίγα χρόνια, τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό το προσωπικό τσιπ ταυτοποίησης».

Η τεχνολογία είναι ακριβώς η ίδια με τις μαγνητικές κάρτες που έχουμε για να ανοίγουμε πόρτες ή τις πιστωτικές κάρτες που έχουν τσιπ.






Η κάθε δραστηριότητα που κάνουμε σήμερα, έχει τη δική της ξεχωριστή κάρτα:

«Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτά έχουν τη δική τους κάρτα. Αν πάρετε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη υπάρχει μια άλλη κάρτα. Από κάθε μαγαζί μπορείτε να έχετε μια ξεχωριστή κάρτα. Όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές σας, έχετε 3-4 κάρτες Visa και Mastercard. Υπάρχουν τόσες πολλές κάρτες. Αν όμως το αναστρέψουμε όλο αυτό και αποδεχτούμε ότι αυτό συνιστά την ταυτότητα του καθενός, ότι αυτές οι κάρτες συνδέονται με εσάς προσωπικά και όχι με τους χώρους που τις χρησιμοποιείτε, τότε θα έχουμε έναν ιδανικό κόσμο» τονίζει ο Βενσάν Νις.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για τη χρήση του τσιπ. Η Βελγική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη συγκεκριμένη πειραματική εφαρμογή του ως αληθινό κίνδυνο και ως έναν τρόπο για τον απόλυτο έλεγχο των εργατών στα γραφεία.

Αλλά και οι ειδικοί έχουν τους προβληματισμούς τους. Ο Πίτερ Μπέντλεϊ, είναι επιστήμονας σε θέματα υπολογιστών στο University College του Λονδίνου:

«Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα. Είναι ο ίδιος λόγος που όταν φτιάχνετε το σπίτι σας, δεν είναι έξυπνο να τοποθετείτε τις τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές στους τοίχους ή στο πάτωμα, γιατί μέσα σε τρία χρόνια, όλα θα είναι ξεπερασμένα. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτά που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας. Σε τρία χρόνια θα έχουν ξεπεραστεί. Ναι υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία όσον αφορά την ασφάλεια. Θέλετε όμως να ξεκινήσετε να τα βγάζετε από το σώμα σας κάθε τρία χρόνια και να εμφυτεύετε καινούργια; Γιατί σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Η τεχνολογία θα αλλάζει διαρκώς».

Κάθε τσιπ κοστίζει 100 ευρώ. Το 2015 μια σουηδική εταιρία είχε εμφυτεύσει παρόμοια τσιπ στους υπαλλήλους της για να μπορούν να κάνουν όλες τις δουλειές στο γραφείο, ενώ και στην Ισπανία δοκιμάστηκε το 2013 σε ένα μπαρ, όπου οι πελάτες μπορούσαν να πληρώσουν με τσιπ τα ποτά τους.

Source
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.