.

Σε λειτουργία το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων των οχημάτων από την ΕΛ.ΑΣ.



Η εφαρμογή της «έξυπνης αστυνόμευσης», δηλαδή της άμεσης αξιοποίησης των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Ασφάλεια του Ελληνα πολίτη, παρουσία πρόσφατα ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου [ φωτό ] σε χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του κινητού ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων γνωστό ως «Κινητό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναγνώρισης Πινακίδων» ή «M-ANPR» [ Mobile Automatic Number Plate Recognition ].

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι 
«υπό τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η αστυνομική εργασία έχει καταστεί ιδιαιτέρως πολύπλοκη, πολυδιάστατη και απαιτητική, ενώ παράλληλα οι προϋπολογισμοί και το ανθρώπινο δυναμικό έχουν μειωθεί αισθητά. Επιβάλλεται σήμερα λοιπόν, να πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερα σε κόστος και έμψυχο υλικό. Να μετουσιώνουμε σε πράξη, την αρχή `Να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα αλλά και να τα κάνουμε και καλύτερα». Η τεχνολογική αναβάθμιση στις μεθόδους αστυνόμευσης μπορεί, όπως άλλωστε καταδεικνύει η διεθνής πρακτική και εμπειρία, να συμβάλει καθοριστικά στην πραγμάτωση αυτού του στόχου και κατ’ επέκταση στη μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν πλήρως αποδοτικό και αποτελεσματικό οργανισμό προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας»,

Πρόκειται για το κινητό ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων, M-ANPR (Mobile Automatic Number Plate Recognition), το οποίο περιλαμβάνεται πλέον στον εξοπλισμό της Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί σε δέκα ειδικά διαμορφωμένα περιπολικά, που έχουν ενισχύσει τον στόλο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η αγορά συστημάτων για την επέκταση της αξιοποίησης της συγκεριμένης τεχνολογίας.

Το Κινητό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αναγνώρισης Πινακίδων δίδει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού παραβατών για τροχαία αδικήματα (π.χ. οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, με ληγμένη άδεια οδηγού, χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας, άδεια κυκλοφορίας κλπ), ως επίσης, εντοπισμού οχημάτων που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αστυνομίας, καθότι θα μπορεί να διεξάγονται μεγαλύτερης κλίμακας στοχευμένοι έλεγχοι σε αντιδιαστολή με τους τυχαίους ελέγχους που πραγματοποιούνταν ως επί το πλείστον, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου 
«πέραν των δέκα πρώτων περιπολικών, που το Τμήμα Τροχαίας θα έχει στη διάθεσή του από σήμερα, έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ούτως ώστε να προμηθευτούμε εντός του έτους ακόμη δώδεκα περιπολικά εξοπλισμένα με το σύστημα ANPR. Το σύνολο των 22 περιπολικών θα προορίζονται, τόσο για τους υπεραστικούς δρόμους, όσο και για το δευτερεύον οδικό δίκτυο, στο οποίο δίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση, αναλόγως των αναγκών που υφίστανται ή και προκύπτουν».

Και συνέχισε αναφέροντας 
«είμαστε στο στάδιο υλοποίησης της εφαρμογής του συστήματος εντοπισμού θέσης οχημάτων (AVL) για τα αστυνομικά οχήματα, και ενός κεντροποιημένου συστήματος συναγερμού, ενώ εντός του 2016, προγραμματίζεται η προμήθεια του συστήματος εναέριας πλατφόρμας επιτήρησης, το λεγόμενο UAV, το οποίο θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας και κυρίως της Τροχαίας. Ο στόλος μας θα ενισχυθεί εξάλλου σε πρώτη φάση, με δέκα ακόμη περιπολικά με δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας και ήχου κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας».

Για να καταλήξει με την διαβεβαίωση ότι 
«Η πορεία αυτή αποτελεί για εμάς μονόδρομο, που μπορεί, και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και στην ενδυνάμωση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας του πολίτη και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας».

Τέλος δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τεύχος τεχνικών προδιαγραφών «στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Έξυπνη Αστυνόμευση - Smart Policing» του πολυετούς προγράμματος 2014 - 2020 του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF)», που αφορά στην επέκταση του ήδη υπάρχοντος δικτύου της Αστυνομίας [ του Police On Line ] και την συνεργασία του με tablets και smart phone, τα οποίαθα αξιοποιούν εφαρμογές του διευρυμένου συστήματος «Έξυπνη Αστυνόμευση - Smart Policing».
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.