.

Χιλιάδες κάμερες σε κομβικά σημεία αυτοκινητοδρόμων


To βίντεο του πρόσφατου δυστυχήματος στην Ε.Ο. αποδεικνύει τη χρησιμότητα της ύπαρξης δικτύου από κάμερες σε κομβικά σημεία των αυτοκινητοδρόμων. Σήμερα σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας υπάρχει μεγάλο δίκτυο από κάμερες επιτήρησης της κυκλοφορίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τυχόν συμβάντων και για τη διαχείριση της κυκλοφορίας (με τα κατάλληλα λογισμικά προσφέρουν πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο συγκεκριμένων τμημάτων κλπ). 

Να σημειωθεί ότι οι κάμερες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή κλήσεων, ακόμη κι αν αυτό ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν από την Τροχαία, καθώς διαθέτουν διαφορετική τεχνολογία. Το δίκτυο αυτό έχει αναπτυχθεί ως εξής:

• Στην Εγνατία Οδό (υπό την «Εγνατία Οδός Α.Ε.») λειτουργούν σήμερα περί τις 1.000 κάμερες, μοιρασμένες σε επτά κέντρα ελέγχου. Ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στις σήραγγες (δηλαδή στο δυτικό κομμάτι της Εγνατίας), ενώ λειτουργούν πέντε κάμερες ανά σταθμό διοδίων.

• Στην ε.ο. Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών (υπό την ευθύνη της Ολυμπίας Οδού), με την ολοκλήρωση του δρόμου θα λειτουργούν 50 κάμερες στον ανοικτό αυτοκινητόδρομο (κυρίως σε κόμβους και κρίσιμα σημεία) και 376 κάμερες στις σήραγγες.

• Στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών και Λεύκτρου - Σπάρτης (υπό την ευθύνη του Μορέα) λειτουργούν 28 κάμερες σε κόμβους, 18 σε διόδια, 12 στις εισόδους και εξόδους των σηράγγων, μία σε ΣΕΑ και μία κάμερα ανά 50 μέτρα στο εσωτερικό των σηράγγων.

Υπενθυμίζεται ότι στον συγκεκριμένο δρόμο βρίσκονται τα μοναδικά εν λειτουργία (4) ραντάρ της τροχαίας που καταγράφουν υπερβάσεις ορίου ταχύτητας στους δύο κλάδους της σήραγγας Αρτεμισίου.

• Στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (Γέφυρα Α.Ε.) λειτουργούν 30 κάμερες στον δρόμο και 32 στα διόδια.

Οσο για την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης:

• Στο τμήμα από Μεταμόρφωση Αττικής έως Σκάρφεια Φθιώτιδας (υπό την ευθύνη της Νέας Οδού), όπου συνέβη και το ατύχημα, λειτουργούν 62 κάμερες σε διάφορα σημεία (κόμβοι, πάρκινγκ κ.λπ.).

• Στον Μαλιακό Κόλπο, στο τμήμα Σκάρφειας - Ραχών Φθιώτιδας (υπό την Κεντρική Οδό) λειτουργούν σήμερα 52 κάμερες.

• Τέλος, στο τμήμα από τις Ράχες έως το Κλειδί Ημαθίας (υπό τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου) θα λειτουργούν περί τις 500 κάμερες, εκ των οποίων οι 300 στις τρεις μεγάλες σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.