.

Διασύνδεση Video επιβεβαίωσης και συστήματος πυρανίχνευσης μέσω του Axxon Alert Panel



Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ ενός entry level λογισμικού καταγραφής για κάμερες ασφαλείας και ενός προηγμένου λογισμικού VMS, είναι η έξυπνη διαχείριση των ειδοποιήσεων και των συναγερμών. Και κυρίως η αμεσότητα της μετάδοσης των βασικών πληροφοριών προς τον χειριστή, ώστε εκείνος να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Όταν αναφερόμαστε στον κίνδυνο της φωτιάς, είναι εύκολα αντιληπτό, ότι ακόμα και ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι δυνατόν να κρίνουν τη ζωή ανθρώπων.
Γιώργος Σκούρας 
Business Development Manager
Novo Technologies

Η διασύνδεση του οποιουδήποτε σήματος ανίχνευσης από κάποιο αισθητήρα (κίνησης, καπνού, θερμοκρασίας, αερίου, πλυμμμύρας κ.λπ.) δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν οι είσοδοι Sensor-In (Digital Input) που διαθέτουν τα περισσότερα αυτόνομα καταγραφικά DVR, τα δικτυακά NVR ή οι IP κάμερες, είναι εφικτό να «προκαλέσουμε» κάποιο εξωτερικό event σε ένα καταγραφικό, ώστε να ξεκινήσει για παράδειγμα να καταγράφει video.

Εκεί όμως που χωλαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των καταγραφικών και του entry level λογισμικού Central Management Software (CMS), είναι η διαχείριση των ειδοποιήσεων.

Και η διαχείριση των ειδοποιήσεων είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ζήτημα για τα κέντρα λήψεως εικόνας. Είτε αυτά είναι τοπικά και αυτοδιαχειριζόμενα από το τμήμα ασφαλείας του ίδιου του οργανισμού, είτε είναι απομακρυσμένα και διαχειριζόμενα από το ΚΛΕ της εταιρείας security που εποπτεύει τον χώρο.

Ζώνη Ειδοποιήσεων και Συναγερμών – Alert Panel


Και εκεί ακριβώς είναι που το λογισμικό Axxon Next εντυπωσιάζει με την πληρότητα και την τεχνογνωσία που ενσωματώνει. Όχι με απλά Pop-Up των καμερών που διασυνδέονται με κάποιο εξωτερικό event.

Αλλά με έναν συνολικότερο τρόπο διαχείρισης event που κάνουν τη ζωή των χειριστών και των διευθυντών ασφαλείας απείρως ευκολότερη. Ακόμα και αν ο χειριστής διαθέτει ένα μόνο monitor παρακολούθησης, όλες οι ειδοποιήσεις, είτε εξωτερικές (από κάποιο αισθητήρα), είτε από video analytics, εμφανίζονται διαδοχικά, με τη σειρά που προέκυψαν στη ζώνη ειδοποιήσεων και συνεγερμών. Οι ειδοποιήσεις είναι σε μορφή μικρού video clip που εμφανίζει τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Alert. Έτσι ο χειριστής απλώς κάνει κλικ στην κάθε ειδοποίηση, εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαίο.

Επιπλέον το Axxon Next δίνει στον χειριστή τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις ειδοποιήσεις και μέσω του Event Board, δηλαδή μιας λίστας ειδοποιήσεων με όλες τις βασικές πληροφορίες για την προέλευση τους.

Παράδειγμα Ειδοποίησης από Fire Detection


Ειδικά στην περίπτωση ειδοποίησης από κάποιο σύστημα ανίχνευσης καπνού, αυτή θα οριστεί ως ύψιστης σημαντικότητας και θα δοθεί παράλληλα ηχητικό μήνυμα προς τον χειριστή με συγκεκριμένες πληροφορίες για το σημείο προέλευσης του σήματος.

Έτσι, παράλληλα να ανοίξουν τα εξής:

α. Παράθυρο με το καταγεγραμμένο video (Alert Recorded) από τη στιγμή που ξεκίνησε το Alert (αριστερά στην εικόνα)

β. Παράθυρο με το ζωντανό real-time video (Live)

γ. Ο χάρτης με το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο αισθητήρας στο κτήριο.

δ. Web εφαρμογή ΚΛΣ με ακόμα περισσότερες πληροφορίες (διευθυνση, τηλέφωνο, προτεινόμενες άμεσες ενέργειες).

Έτσι ο χειριστής μπορεί άμεσα να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, να ειδοποιήσει τις αρμόδιες μονάδες της πυροσβεστικής κ.λπ. Είναι επίσης δυνατόν να οριστούν και ενέργειες που θα γίνουν αυτόματα από το σύστημα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ο χειριστής δεν ανταποκριθεί στην ταυτοποίηση/αξιολόγηση (True/False Alert) της ειδοποίησης για φωτιά εντός 30 δευτερολέπτων, να ειδοποιηθεί αυτόματα ο επιβλέπων υπεύθυνος με Push Notification, Email και Layout Sharing της οθόνης του χειριστή (δηλαδή της οθόνης του χειριστή με ζωντανό video στον σταθμό εργασίας του supervisor, μέσω δικτύου, όπου και αν αυτός βρίσκεται). Και στην περίπτωση που και εκείνος δεν ανταποκριθεί εντός ενός λεπτού, να ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα μεγαφωνικής για εντολή εκκένωσης (evacuation) του χώρου. Και εφόσον αυτό είναι ασφαλές, να ενεργοποιείται αυτόματα ακόμα και το σύστημα κατάσβεσης.

Λίγα λόγια για το λογισμικό Axxon Next


Το Axxon Next είναι ένα πολύ δημοφιλές και καινοτόμο λογισμικό διαχείρισης video (Video Management System), το οποίο είναι συμβατό με όλες τις IP κάμερες της αγοράς (Tiandy, Hikvision, Dahua, TVT, Acesee, Opgal, FLIR, Novus, Geovision, Vivotek, Axis, Mobotix κ.α.), αλλά και με όλα τα γνωστά DVR (TVI, CVI, AHD), όπως π.χ. αυτά της Hikvision, Dahua, TVT. Επιπλέον υποστηρίζει και όλες τις IP κάμερες με πρωτόκολλο μέχρι και ONVIF 2.5, υποστηρίζει φυσικά ONVIF profile S και είναι το πρώτο VMS παγκοσμίως που ήδη υποστηρίζει ONVIF Profile G.

Το Axxon Next 4.0 δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να προσθέσει στα έργα του ποιότητα, να διαφοροποιηθεί και να δώσει λύσεις υψηλής τεχνολογίας όπως: real-time αλγόριθμους Video Analytics, αναζήτηση προσώπων και πινακίδων, σύνθετους κανόνες αυτοματισμών, αυτόματη εστίαση και παρακολούθηση μέσω 3D χαρτών και ενός πολύ όμορφου, εύχρηστου και σταθερού περιβάλλοντος. Και όλα αυτά με κόστος που είναι ασύγκριτα χαμηλότερο ακόμα και από συστήματα με τις μισές δυνατότητες.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες μπορούν να προμηθευτούν το Axxon Next από τον αποκλειστικό διανομέα Novo Technologies, ο οποίος διαθέτει την τεχνογνωσία και είναι σε θέση να τους εκπαιδεύσει, να τους υποστηρίξει τεχνικά, ή ακόμα και να πραγματοποιήσει για αυτούς τις πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις στο έργο τους.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.