.

Ένα μοναδικό Έργο της ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ A.E. στη Μ. Βρετανία

Συστήματα Πυρανίχνευσης – Κατάσβεσης, Ασφάλειας, CCTV, Access Control και Voice Alarm, σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας



Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία ΜΕΤΚΑ EGN, προμήθευσε, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία μια σειρά συστημάτων ασφάλειας και πυρασφάλειας στον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Newcastle-under-Lyme της Αγγλίας, με στόχο την απόλυτη προστασία κρίσιμων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ο εν λόγω σταθμός αποτελείται από 36 γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πετρέλαιο, 2 γεννήτριες με φυσικό αέριο, και τους αντίστοιχους inverters, που τροφοδοτούν το τοπικό δίκτυο της περιοχής με συνολική ισχύ 20 MW, ιδιαιτέρως απαραίτητης κατά τις περιόδους ζήτησης αιχμής από τους καταναλωτές.

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για την προστασία του χώρου από ανεπιθύμητη είσοδο, εγκαταστάθηκε σύστημα Ασφαλείας (intrusion alarm) αποτελούμενο από 8 ενεργούς ανιχνευτές κίνησης μεγάλης εμβέλειας, ικανούς να καλύψουν όλη την περίμετρο της εγκατάστασης. Οι ανιχνευτές είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί σε εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της ομίχλης, ενώ είναι τοποθετημένοι σε ειδικές φιμέ κολόνες, κάτι που τους καθιστά αόρατους στο κακόβουλο μάτι.

Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη είσοδος ανιχνεύεται και αναφέρεται στον κεντρικό πίνακα ασφαλείας, ο οποίος είναι σε online διασύνδεση με Κέντρο Λήψης Σημάτων, το οποίο λαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για το ακριβές σημείο παραβίασης.




Η περίμετρος της εγκατάστασης καλύπτεται επίσης από σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης, το οποίο αποτελείται από 16 κάμερες υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιούν συνεχή καταγραφή του χώρου σε ψηφιακό καταγραφέα. Ο καταγραφέας προστατεύεται από κατάλληλη αντικεραυνική προστασία, τόσο από την πλευρά των καμερών, όσο και από την τροφοδοσία ρεύματος.

Εφόσον υπάρξει συναγερμός από το σύστημα ασφαλείας, αυτός διαβιβάζεται και στον καταγραφέα, ο οποίος αναμεταδίδει ζωντανή και καταγεγραμμένη εικόνα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων, ώστε να είναι απόλυτα αξιόπιστη η διαπίστωση περί αληθινού συμβάντος παραβίασης και για τις αντίστοιχες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.



ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, για την προστασία της εγκατάστασης από φωτιά, τοποθετήθηκε κεντρικό διευθυνσιοδοτημένο σύστημα αυτόματης ανίχνευσης του οίκου TYCO, με πίνακα 2 βρόγχων και διευθυνσιοδοτημένα περιφερειακά υλικά (ανιχνευτές καπνού, μπουτόν αναγγελίας, φαροσειρήνες) για την κάλυψη των inverters και των μπαταριών. Χρησιμοποιήθηκαν ωστόσο και εξειδικευμένες λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρου. Αναλυτικά:
  • Χώρος μπαταριών: εγκαταστάθηκαν ανιχνευτές υδρογόνου αντι-εκρηκτικού τύπου
  • Δεξαμενές καυσίμων: τοποθετήθηκαν ανιχνευτές θερμοκρασίας αντι-εκρηκτικού τύπου
  • Γεννήτριες πετρελαίου: η πυρανίχνευση στους εν λόγω χώρους υλοποιήθηκε με δίκτυα εύτηκτων συνδέσμων, ειδικής υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποίησης στους 232°C.
  • Χώρος διακοπτών/ελέγχου: εγκαταστάθηκαν δύο αυτόνομα συστήματα πυρανίχνευσης-κατάσβεσης με μια από τις πλέον σύγχρονες λύσεις στον τομέα της κατάσβεσης, το αέριο NOVEC, για την προστασία του κρίσιμου εξοπλισμού για τη λειτουργία του σταθμού, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στο business continuity.
Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού συνδέθηκε στο κεντρικό σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ έχει δρομολογηθεί η διαβίβαση όλων των σημάτων στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης του σταθμού (SCADA) μέσω διεπαφής πρωτοκόλλου MODBUS.

ACCESS CONTROL & VOICE ALARM

Η κεντρική είσοδος της εγκατάστασης προστατεύεται με σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης (access control). Για την εξουσιοδοτημένη είσοδο στον χώρο, οι χρήστες εισάγουν προσωπικό κωδικό σε ειδική συσκευή-πληκτρολόγιο που απασφαλίζει ηλεκτρομαγνήτη, ο οποίος συγκρατεί την πόρτα κλειστή. Η έξοδος από το χώρο γίνεται ελεύθερα με την πίεση κομβίου, ενώ σε επείγουσα περίπτωση υπάρχει κομβίο έκτακτης ανάγκης, το οποίο απασφαλίζει τον ηλεκτρομαγνήτη μόνιμα, κρατώντας την πόρτα διαρκώς ανοιχτή, μέχρι να επαναταχθεί.

Τέλος, όλη η εγκατάσταση καλύπτεται από ένα Μεγαφωνικό σύστημα (Public Address / Voice Alarm), το οποίο χρησιμοποιώντας ηχεία-κόρνες εξωτερικού χώρου, μπορεί να ειδοποιήσει τους χρήστες για ενδεχόμενο κίνδυνο σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται, ακόμα και με την παρουσία υψηλής στάθμης θορύβου. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για αναπαραγωγή αυτοματοποιημένων προ-ηχογραφημένων μηνυμάτων, καθώς και για ανακοινώσεις από το προσωπικό, ενώ είναι πλήρως πιστοποιημένο κατά ΕΝ54-16 και EN54-24.





Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.