.

Τα ρομπότ ως αντικαταστάτες του προσωπικού ασφαλείας


Οι δυνατότητες των ρομπότ έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, αρχίζουν να αντικαθιστούν τους ανθρώπους σε αρκετές εργασίες, με αυξανόμενο ρυθμό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομπότ (IFR), ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ σε χρήση θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2018. Άλλη μελέτη δείχνει ότι ένα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και έξι εργαζόμενους, ενώ διεθνή σωματεία εργαζομένων άρχισαν να διαπραγματεύονται για την προστασία της εργασίας από τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας νέος συνεργάτης για το προσωπικό ασφαλείας έχει κάνει την εμφάνιση του: το ρομπότ ασφαλείας! Ορισμένα από αυτά τα ρομπότ είναι πιθανό σύντομα να περιπολούν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης, αποθήκες και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις. Ίσως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα είναι μια από τις πολλές εγκαταστάσεις που θα περιπολούνται από ρομπότ.

Νωρίτερα φέτος, μια εταιρεία που εδρεύει στην Κίνα ανακοίνωσε ότι ο δικός της αυτόνομος φρουρός ασφαλείας (ρομπότ) θα είναι εξοπλισμένος με όπλα και έξυπνο εξοπλισμό βίντεο. Φαίνεται ότι ο βασικός εξοπλισμός για τα ρομπότ-φρουρούς ασφαλείας θα περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ευκρίνειας (κάποιες με καταγραφή 3600), θερμική κάμερα με νυχτερινή όραση, μετρητές λέιζερ, αισθητήρες καιρού, λογισμικό αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, εγγραφή βίντεο, δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου και πολλαπλά μικρόφωνα με λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

Τα ρομπότ-υπεύθυνοι ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να κερδίζουν έδαφος στην αγορά στελεχών ασφαλείας των ΗΠΑ (50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016), καθώς και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι περιπολίες ασφαλείας με ρομπότ δεν έρχονται – είναι ήδη εδώ – και όπως φαίνεται μπορεί πολύ σύντομα μια ομάδα από αυτά να περιπολούν στο χώρο σας!

Πρέπει να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες που πιθανόν θα προκύψουν από αυτή την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς πιθανόν θα δημιουργηθούν νέες προκλήσεις και αλλαγές για τους υπευθύνους ασφαλείας, αλλά και στην προστασία των ανθρώπων.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.