.

Επίσημη παρουσίαση των drones της ΕΛ.ΑΣ. & της Πυροσβεστικής [Video]


Επίσημη πρεμιέρα έκαναν την Πέμπτη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Η πολιτική και φυσική ηγεσία των δύο Σωμάτων παρακολούθησε από κοντά τις πρώτες επίσημες πτήσεις των drones, στην αεροπορική βάση Δεκελείας. Ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα drones πάνω από κατοικημένες περιοχές, κάτι που άφησε ανοιχτό για το μέλλον και τόνισε ότι η λειτουργία τους θα καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες και περισσότερες δεσμεύσεις, ακόμα και από τα επανδρωμένα αεροσκάφη.

Για την επιτήρηση των δασών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, θα χρησιμοποιηθούν, πιλοτικά σε πρώτη φάση, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία, όμως, μπήκαν στο «οπλοστάσιο» των Σωμάτων Ασφαλείας για την χρήση τους, από την Τροχαία μέχρι την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την επιτήρηση συνόρων.

Η επίσημη πρώτη για την έναρξη λειτουργίας των drones της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν ανενεργά στις αποθήκες, εγκαινιάστηκε με μια θεαματική επίδειξη που έγινε σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας στο Τατόι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, των γενικών γραμματέων Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Γιάννη Καπάκη, των ηγεσιών των δύο Σωμάτων και πολλών αξιωματικών, καθώς και παραγόντων της Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η λειτουργία των drones θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τυχόν καταγραφή κάποιων εγκληματικών πράξεων ή άλλων στοιχείων, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για δικαστικούς σκοπούς, μόνο με εισαγγελική εντολή, όπως γίνεται και τώρα με τις κάμερες στους δρόμους ή ασφαλείας.

«Το εύκολο ήταν να αγοραστούν αυτά τα drones. Το δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την λειτουργία τους και να λυθούν και μια σειρά άλλα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τόσκας, στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε ό,τι αφορά την χρήση τους, είπε ότι θα χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση δασών, οδικών αξόνων, περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εντοπισμό αγνοουμένων στην ύπαιθρο, φυτειών ναρκωτικών και επιτήρηση συνόρων και υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω την επιτήρηση κατοικημένων περιοχών, αλλά για λόγους που έχουν σχέση με ατυχήματα και με άλλα ζητήματα. Δεν θα είναι η κύρια προτεραιότητά τους, εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με κάποια φυσική καταστροφή σε κατοικημένη περιοχή ή κάτι παρεμφερές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα».

«Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η τεχνολογία προχωράει. Το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται» τόνισε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι ακόμα είναι ένα νέο μέσο, γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιείται με προσοχή και σεβασμό στους υπάρχοντες νόμους, ενώ αναζητείται διεθνώς ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την ασφαλή χρήση του.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Τσουβάλας, επεσήμανε ότι «η χρησιμοποίηση εξελιγμένης τεχνολογίας με τα drones, είναι φυσιολογική και επιτακτική αναγκαιότητα, προκειμένου η ΕΛΑΣ και το ΠΣ να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους» αλλά παράλληλα τόνισε, ότι τα drones θα χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένους χειριστές.

Δείτε τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τα σώματα ασφαλείας...





Τα drones έχουν μήκος φτερών τέσσερα μέτρα, βάρος 28 κιλά και δεξαμενή καυσίμων 12 λίτρων. Μεταφέρονται ανά τρία σε ειδικό όχημα, συναρμολογούνται σχετικά εύκολα και έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Τα βενζινοκίνητα αποτελούνται από έναν δίχρονο κινητήρα με απλή βενζίνη με αυτονομία πτήσης 24 ωρών, ακτίνα δράσης τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος κοντά στα 21.000 πόδια. Αστυνομία και Πυροσβεστική θα μπορούν να πετούν τρία σύγχρονα βενζινοκίνητα drones και ακόμη τέσσερα ηλεκτροκίνητα με αυτονομία 3,5 ωρών πτήσης.

Η διαδικασία της προμήθειας των αεροσκαφών αυτών έχει ξεκινήσει από το 2010, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε το 2015 και αποκτήθηκαν τα εννέα μη επανδρωμένα αεροπλάνα, μέσω ΕΣΠΑ. Το πιλοτικό πρόγραμμα για την επιτήρηση των δασών αρχίζει από αυτόν τον μήνα και η οριστική παραλαβή του έργου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες.

Τα drones μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την χρήση τους, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το αθηναϊκό Πρακτορείο, τα τρία μικρά drones της ΕΛΑΣ, τύπου Spylite, είναι ηλεκτροκίνητα και έχουν την δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών. Εκείνα όμως που είναι εντυπωσιακά είναι τα τρία μεγάλα, μη επανρωμένα αεροσκάφη, τύπου Thunder B, τα οποία μπορούν να πάρουν καύσιμο και έχουν την δυνατότητα πτήσης μέχρι και 20 ώρες συνεχόμενες και κάλυψη ακτίνας περίπου 150 χιλιομέτρων, σε όποιο ύψος θέλουν οι χειριστές.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με κάμερες και άλλον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που μεταφέρει πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο μπορεί να είναι μια κινητή μονάδα (βαν), που τα κατευθύνει από το έδαφος.

Οι κάμερες έχουν την δυνατότητα να «κλειδώσουν» σε συγκεκριμένο σταθερό ή κινούμενο στόχο ή σε μια μεγάλη περιοχή και να μεταφέρουν εικόνα, ώστε να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Τα drones των δύο Σωμάτων υπάγονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κλπ), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που είναι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.