.

Ετοιμα για δράση τα drones της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης των αστυνομικών που έχουν οριστεί χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ΕΛ.ΑΣ.


Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 4 Μαΐου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παρουσιάσει τα έξι drones σε εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις του Τατοΐου.

Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη αλλά και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι χειριστές θα πετάξουν τα drones ώστε να επιδειχθούν οι δυνατότητές τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των τεχνικών προδιαγραφών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει την ίδρυση μίας υπηρεσίας στην οποία θα υπάγονται όλα τα εναέρια μέσα, όπως είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στόχος είναι τα drones να χρησιμοποιηθούν τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πετώντας πάνω από δασικές εκτάσεις ή πυρκαγιές, ώστε να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Πρόσφατα το Πυροσβεστικό Σώμα απέκτησε το δικό του drone, ανεβάζοντας τον στόλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα επτά. 

Είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα υφιστάμενα drones, με μικρότερες πτητικές δυνατότητες, ωστόσο έχει ισχυρές κάμερες και ο χειρισμός του γίνεται μέσω joystick και όχι ειδικού βαν με υπολογιστή, όπως των υπόλοιπων έξι. Αυτή η δυνατότητα το κάνει εύκολο στη χρήση και αξιοποιήσιμο για κάθε περίσταση. Απομένει να κατοχυρωθεί η συγκρότηση και οργάνωση της μονάδας, στην οποία θα υπαχθούν τα drones της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, με τους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση να κάνουν λόγο για συγχώνευση υπηρεσιών εναέριων μέσων, όπως είναι τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Επιχειρησιακά δεν έχει καθοριστεί το πεδίο δράσης των drones, καθώς απομένουν ορισμένα θεσμικά, νομικά κείμενα που θα ορίζουν τις πτήσεις τους. Επιπλέον, απομένει η ολοκλήρωση όλων των σταδίων της εκπαίδευσης των χειριστών.

Τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποκτήθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην αστυνόμευση και στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. 

Το πρώτο σμήνος αποτελείται από τρία μικρά drones, σύστημα SPYLITE, μήκους 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 - 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας. Ο χειρισμός τους γίνεται από κινητό επιχειρησιακό κέντρο (βαν). 

Το δεύτερο σμήνος, σύστημα THUNDER-B, είναι τα μεγάλα αεροσκάφη με μήκος 2,5 μέτρα και άνοιγμα φτερών 4 μέτρα. Διαθέτουν κινητήρες, κάτι που τους επιτρέπει να πετάνε για περισσότερες από 20 ώρες, ενώ η εμβέλειά τους αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα.



Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.