.

Τι είναι το ransomware και τρόποι προστασίας


Παγκόσμια αναταραχή έχει προκαλέσει η γιγάντια κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με στόχο δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Εν δυνάμει θύματα όμως, είμαστε όλοι και καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής:

To ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται κρυφά στη συσκευή του θύματος (π.χ. υπολογιστή, smartphone, wearable συσκευής) και ότι είτε κρατά "όμηρο" τα στοιχεία του θύματος, ή απειλεί να δημοσιεύσει τα δεδομένα του θύματος, έως ότου καταβληθούν λύτρα.

Το απλό ransomware μπορεί να κλειδώσει το σύστημα με έναν τρόπο που δεν είναι δύσκολο για ένα καταρτισμένο πρόσωπο να "ανοίξει" και να εμφανίσει ένα μήνυμα ζητώντας πληρωμή για να το ξεκλειδώσει. Η πιο προχωρημένη έκδοση του λογισμικού κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος, τα καθιστά απρόσιτα, και απαιτεί την καταβολή λύτρων για να τα αποκρυπτογραφήσει.

Το ransomware μπορεί επίσης κρυπτογραφήσει το master file table ή το σύνολο του σκληρού δίσκου. Πρόκειται για μια επίθεση, με την οποία εμποδίζονται οι χρήστες από την πρόσβαση στα αρχεία, δεδομένου ότι είναι δυσεπίλυτο να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία χωρίς το "κλειδί".

Πώς εγκαθίσταται

Το ransomware συνήθως εγκαθίσταται:

*Όταν ανοίγεται ένα συνημμένο αρχείο από κάποιο κακόβουλο email
*Όταν πατάτε σε κακόβουλη διεύθυνση (link), η οποία υπάρχει σε κάποιο κακόβουλο email ή σε άμεσο μήνυμα (instant message) ή σε μήνυμα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή από άλλη σελίδα
*Μπορεί να εγκατασταθεί, επίσης, όταν επισκέπτεστε κάποια κακόβουλη ιστοσελίδα

Πώς να προστατευτείτε

* Κάντε τακτικά Backup στο cloud ή σε εξωτερικό δίσκο. Τα αντίγραφα αυτά ποτέ να μην αποθηκεύονται στον εσωτερικό δίσκο άλλο μόνο σε εξωτερική συσκευή την οποία δεν θα την έχετε μόνιμα συνδεδεμένη με τον υπολογιστή σας.
* Προστατεύεστε και τις κινητές συσκευές σας. Μην κατεβάζετε εφαρμογές από μη πιστοποιημένα sites και χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ασφαλείας.
* Εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο προϊόν Internet Security και ενεργοποιήστε το antispam για τα email σας
* Ανεβάστε το επίπεδο ασφαλείας από τις ρυθμίσεις του browser σας
* Κάντε ταχτικά τα updates των Windows και του browser. Οι cyber εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας τους για τις επιθέσεις τους

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.