.

Smart Living & Alarm Systems σε συμπόρευση



Είναι γεγονός, ότι στο εξής ολοένα και θα περισσότερο θα διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία smart living και τα συστήματα ασφάλειας γενικότερα θα συμπορεύονται, μιας και αυτό είναι απαίτηση των πελατών. Ποια θα είναι όμως η θέση, ειδικότερα των συστημάτων συναγερμού σε αυτή τη συμπόρευση;

Η ευρύτερη αγορά του Smart Living – δηλαδή των τεχνολογικών προϊόντων που δεν θεωρούνται επαγγελματικά – εξελίσσεται συνεχώς. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά νέα τεχνολογικά startups, όπου ασχολούνται με τις ανάγκες των smart homes και γενικότερα των έξυπνων κτιρίων και μαζί με τις παραδοσιακές εταιρίες αυτού του χώρου προσφέρουν ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά. Ένας επιμέρους τομέας των έξυπνων κτιρίων είναι σαφώς και οι υποδομές ασφάλειας και σίγουρα η ανάπτυξη αυτής της αγοράς προσφέρει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους integrators, αλλά και τους μικρότερους εγκαταστάτες των συστημάτων ασφαλείας.

Εδώ και χρόνια, η βάση για μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια οικιακή αλλά και επαγγελματική εγκατάσταση, είναι το σύστημα συναγερμού. Η τεχνολογία των συστημάτων συναγερμού διαθέτει σήμερα ένα μεγάλο εύρος επιλογών ανάλογα με του που απευθύνεται, δηλαδή από εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας με σημαντικές απαιτήσεις ασφαλείας, μέχρι τυπικές επιχειρήσεις εμπορίου και βιομηχανίας αλλά και οικιακούς χρήστες που μπορεί να συνδυάζουν συστήματα παρακολούθησης.

Τα τελευταία χρόνια, το τοπίο της τεχνολογίας αλλάζει συνεχώς και επηρεάζεται από την υψηλή ταχύτητα των επικοινωνιών, την ευελιξία των τεχνολογικών υποδομών, την φορητότητα και φυσικά τους ισχυρότερους επεξεργαστές. Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες, βρίσκονται παντού και τυχαίνουν όλο και μεγαλύτερης αποδοχής. Η τεχνολογία διαμορφώνει σήμερα ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικό-οικονομικής υποδομής, ενώ η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο σε μια κοινωνία που θέλει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Σε όλο αυτό το περιβάλλον, η ασφάλεια είναι ένα απαραίτητο συστατικό και ειδικότερα οι σύγχρονες λύσεις συστημάτων συναγερμού που εστιάζουν στη συμμόρφωση των προτύπων που απαιτούνται μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική λύση και να αποτελέσουν μέρος της τεχνολογικής καθημερινότητας πολλών περισσότερων χρηστών.

Διατήρηση προτύπων ασφάλειας και επιπρόσθετων Smart Living χαρακτηριστικών

Το έξυπνο σπίτι σε συνδυασμό με το Internet of Things τείνουν ως τεχνολογικές τάσεις να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όμως οι μέχρι τώρα προσδοκίες όσον αφορά τις μαζικές αγορές εκ μέρους των πελατών, δεν έχουν επαληθεύσει τον θόρυβο που έχει γίνει σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η κυρίαρχη αιτία είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε διαφορετικές οικιακές συσκευές και ενός ξεκάθαρου οικοσυστήματος, όπου θα συνδέονται όλες οι συσκευές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την μια πλευρά να υπάρχει σύγχυση του τελικού χρήστη-πελάτη και από την άλλη να παρατηρείται καθυστέρηση εισόδου μαζικής διάθεσης στην αγορά των λύσεων αυτού του τομέα.

Αντίθετα, βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στα διασυνδεδεμένα συστήματα, τα οποία δεν αποτελούν μέλη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος, αλλά συνδέονται μέσω IP και cloud υπηρεσιών, με στόχο να βελτιώσουν την αξία και την εμπειρία χρήσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και πολλά συστήματα οικιακής ασφάλειας και ειδικότερα συστήματα συναγερμού όπου προσφέρουν πλέον διαδραστικότητα με τα smartphones μέσω εφαρμογών, με άμεσες ειδοποιήσεις συμβάντων και streaming video μέσω IP κάμερας. Αυτά τα πρόσθετα χαρακτηριστικά δίνουν στους οικιακούς χρήστες τον έλεγχο της ασφάλειας του σπιτιού του, χωρίς να επηρεάζουν οποιεσδήποτε άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες παρακολούθησης ασφαλείας που ίσως έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Η αύξηση μάλιστα των ασύρματων αισθητήρων ασφαλείας, μπορεί να κάνει την εγκατάσταση των διασυνδεδεμένων οικιακών συστημάτων ασφαλείας πιο εύκολη από ποτέ. Οι ασύρματοι αισθητήρες είναι ιδανικοί για την κάλυψη μεγάλων περιοχών και με τη δυνατότητα γρήγορης τοποθέτησης αλλά και ενσωμάτωσης σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, αυξάνουν την ελκυστικότητα των διασυνδεδεμένων smart homes. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι τελικοί χρήστες δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ τεχνολογιών smart living και επαγγελματικών συστημάτων συναγερμού, καθώς είναι εφικτό να έχουν και τα δύο. Σήμερα, υπάρχουν συστήματα που μπορούν να προσφέρουν παρακολούθηση του σπιτιού, οικιακούς αυτοματισμούς και άλλα χαρακτηριστικά smart living τεχνολογίας, που είναι επίσης συμβατά με τα πρότυπα EN και προσφέρονται για ολοκληρωμένες λύσεις με δυνατότητα σύνδεσης με κεντρικούς σταθμούς ελέγχου σημάτων. Όσο τα πρότυπα ασφαλείας συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην ποιότητα που προσφέρουν και δεν εμποδίζουν την αύξηση των χαρακτηριστικών εκτός της ασφάλειας και των ενσωματωμένων λύσεων διασυνδεδεμένου σπιτιού, τότε είναι εφικτό να συνεχίσει να ενισχύεται η καινοτομία και να μην επηρεάζονται οι επιλογές των καταναλωτών.

Η κύρια διαφορά σε αυτό το νέο τοπίο διασυνδεδεμένων σπιτιών είναι ο τρόπος που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα οφέλη των διασυνδεδεμένων συστημάτων και αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών. Η ασφάλεια μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως μια πρόταση προστιθέμενης αξίας, αντί για μια απλά αναγκαία αγορά και όσοι είναι ικανοί να προωθήσουν αυτά τα νέα οφέλη, θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα κατά της πιο παραδοσιακής προσέγγισης πωλήσεων.

Προσδοκίες πελατών

Οι πελάτες επιζητούν όλο και περισσότερο να παρακολουθούν όλες τις παραμέτρους της οικιακής ασφάλειας από τις φορητές συσκευές τους. Συγκεκριμένα επιθυμούν να παρακολουθούν τις εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες με video και ήχο, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τους αισθητήρες κίνησης στις πόρτες και στα παράθυρα, μαζί με τους συναγερμούς καπνού, φωτιάς, νερού κ.α. Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, ακόμα και να συνομιλούν με ανθρώπους εντός και εκτός σπιτιού και όλα αυτά από το κινητό ή το tablet τους. Εκτός από να προσφέρουν ασφάλεια, τα συστήματα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παρακολούθηση των παιδιών, ώστε όπου και αν βρίσκεται ο πελάτης, είτε μέσα ή έξω από το σπίτι του, να ξέρει ότι τα αγαπημένα του πρόσωπα είναι ασφαλή. Για τον κάθε άνθρωπο το σπίτι του είναι ότι πολυτιμότερο πράγμα έχει και πάντα νιώθει άγχος όταν βρίσκεται μακριά και δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται μέσα σε αυτό.

Τα σύγχρονα συστήματα οικιακά ασφάλειας που έχουν ενταχθεί σε αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη καταναλωτική αγορά ή smart living τεχνολογία, έχουν σκοπό να ειδοποιούν τον χρήστη για οποιοδήποτε κίνδυνο προκύψει όταν αυτός βρίσκεται μακριά. 

Ένα σύστημα αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να ειδοποιεί τον χρήστη αμέσως μόλις ανιχνεύσει παραβάτη στην αυλή, καπνό στην κουζίνα, πλημμύρα στο μπάνιο ή μονοξείδιο του άνθρακα από τον θερμοσίφωνα. Πρέπει να στείλει αμέσως την ειδοποίηση στο κινητό του και στα κινητά των επιλεγμένων έμπιστων ανθρώπων του, ώστε να μπορέσει να γίνει κάτι για την πρόληψη ή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η εγκατάσταση και η ρύθμιση των συστημάτων πρέπει να είναι εύκολη. Ένα κεντρικό gateway hub μπορεί να συνδέεται στον οικιακό ασύρματο router και από εκεί σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές. Όταν οποιαδήποτε συσκευή παρακολούθησης ή κάμερα ενεργοποιείται, ο πελάτης λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του με μήνυμα, email ή κλήση. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι προσδοκίες των πελατών σήμερα.

Υβριδική πλατφόρμα

Το smart home ή αλλιώς οικιακός αυτοματισμός, αποτελεί ένα πιο πολυσυζητημένα τεχνολογικά θέματα που μπορούμε να εντάξουμε στην ευρεία καταναλωτική αγορά και αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικιακή ασφάλεια. To να επιτευχθεί η σύγκλιση της ασφάλειας του smart home σε ένα ενιαίο σύστημα είναι σίγουρα ένα στόχος που επιφέρει πολλά οφέλη στη πράξη όμως οι τεχνικές απαιτήσεις αυτής της ενσωμάτωσης δεν είναι πάντα εύκολη.

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα λύσεων για υβριδικά συστήματα ανοίγει έναν πιο ομαλό δρόμο προς τα μέγιστα οφέλη τόσο του αυτοματισμού όσο και της ασφάλειας μέσα σε ένα σπίτι.

Καθώς ο κόσμος στρεφόταν παραδοσιακά σε συστήματα συναγερμού για να προστατέψουν την περιουσία και τους αγαπημένους τους, πολλοί στρέφονται τώρα στον οικιακό αυτοματισμό για να προσθέσουν περισσότερη άνεση και έλεγχο στην καθημερινότητα τους. Πρόσφατη έρευνα εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά smart homes θα μεγαλώσει κατά 17% μέχρι το 2020 και σημειώνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης, μαζί με τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, οδηγούν περισσότερο αυτή την ανάπτυξη.

Ενσωματώνοντας ηλεκτρικές συσκευές, τα συστήματα smart home μπορούν να ελέγχουν το φωτισμό, τους θερμοστάτες, τη θέρμανση, τον εξαερισμό, τον κλιματισμό, την ύδρευση, την υγρασία, και τις σχετικές οικιακές συσκευές, όπως επίσης τα συστήματα ασφαλείας, που περιλαμβάνουν κλειδαριές για πόρτες και κεντρικές πύλες. Μπορούν να συνδέονται μέσω οικιακού δικτύου με υπολογιστή ή μέσω Internet. Το τελικό ενσωματωμένο σύστημα επιτρέπει στις ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους και στους χρήστες να επικοινωνούν με αυτές τις συσκευές, επιτυγχάνοντας το στόχο υψηλότερης άνεσης, αποδοτικότερης ενέργειας και ασφάλειας. Η ενσωμάτωση αυτών των διάσπαρτων συστημάτων έχει οδηγήσει στη σύγκλιση της ασφάλειας με τις τεχνολογίες smart living.

Παρ’όλα αυτά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πως μπορούν να έρθουν πιο κοντά ο οικιακός αυτοματισμός και η ασφάλεια, σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Η δυσκολία του ζητήματος είναι το πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης. Τυπικά, η επιλογή ασύρματου πρωτοκόλλου για το σπίτι ή τη μικρομεσαία επιχείρηση, περιλαμβάνει βελτιστοποίηση είτε για οικιακό αυτοματισμό είτε για ασφάλεια, ή χρήση δύο ξεχωριστών συστημάτων που λειτουργούν αυτόνομα. Καμία προσέγγιση δεν είναι ιδανική, ενώ κάποιες απόψεις λένε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος, που επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση, έλεγχο και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Με μία υβριδική προσέγγιση, οι οικιακοί χρήστες αλλά και οι ιδιοκτήτες μιας επαγγελματικής εγκατάστασης μπορούν να απολαμβάνουν την ευελιξία και τα οφέλη ενός ανοικτού πρωτοκόλλου για εφαρμογές οικιακού αυτοματισμού και παράλληλα την ισχυρή αξιοπιστία και τις εξελιγμένες δυνατότητες ενός αυτόνομου πρωτοκόλλου για την ασφάλεια. Ολόκληρο το ενοποιημένο περιβάλλον, που περιλαμβάνει τα συστήματα αυτοματισμού και ασφάλειας, μπορεί να ελέγχεται μέσω μίας ολοκληρωμένης mobile εφαρμογή. Αυτή η υβριδική επιλογή επιτρέπει την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, βελτιστοποιημένη τόσο για την ασφάλεια όσο και για οικιακό αυτοματισμό.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.