.

Σε υψηλά ποσοστά η διείσδυση των δικτύων 4G



Σε υψηλά ποσοστά έχει διαμορφωθεί η διείσδυση των δικτύων 4G, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης το 2018 στον κόσμο θα είναι το 4G (ή LTE), το οποίο γίνεται πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κινητών τηλεπικοινωνιών που υπήρξε ποτέ.

Το 2018, το LTE θα ξεπεράσει το GSM, κατακτώντας την πρώτη θέση ως η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης βάσει αριθμού συνδρομητών. Η ταχύτητα με την οποία έχει υλοποιηθεί και υιοθετηθεί η τεχνολογία αυτή είναι άνευ προηγουμένου. Χρειάστηκαν μόνο πέντε χρόνια στο LTE για να καλύψει 2,5 δισεκατομμύρια άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για το WCDMA/HSPA ή 3G ήταν οκτώ χρόνια. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, προστέθηκαν 250 εκατομμύρια νέες συνδρομές LTE.

Σύμφωνα πάντα με το Ericsson Mobility Report η υιοθέτηση της τεχνολογίας LTE ωθείται από τη ζήτηση για βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη και ταχύτερα δίκτυα, η ώθηση για την ανάπτυξη του 5G θα προέλθει από την ανάγκη για βελτιωμένες δυνατότητες στον τομέα της κινητής ευρυζωνικότητας και από τις λύσεις του κλάδου για αποδοτικότητα και αυτοματισμό. Ένα μοναδικό δίκτυο 5G θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ποικίλες περιπτώσεις χρήσης. Έως το 2022 αναμένεται να έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο συνδρομητές 5G, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνδέσεις ΙοΤ. Έως τότε, η τεχνολογία 5G αναμένεται να καλύπτει σχεδόν 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα η Cosmote αναφέρει πως έχει πετύχει 95% πληθυσμιακή κάλυψη με 4G δίκτυα (ξεκίνησε Δεκέμβριο 2012) και 85% με 4G plus (ξεκίνησε αρχές 2015). Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων της Cosmote αυξήθηκαν 19%, ενώ περίπου το 50% της κίνησης δεδομένων της εταιρείας προέρχεται από συσκευές 4G. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Από την Vodafone δεν είναι διαθέσιμο το ποσοστό κάλυψης με 4G δίκτυο, σημειώνεται πάντως ότι έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και εδώ η αύξηση της χρήσης του κινητού για μεταφορά δεδομένων είναι σημαντική. Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει το Vodafone Group για τη θυγατρική του στην Ελλάδα η χρήση δεδομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε 6.114 TB από 3.271 ΤΒ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

H Wind αναφέρει πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυο 4G, 79%. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έχει επικαλεστεί για το 2016 μέσα σε έναν χρόνο, οι χρήστες smartphone που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη συνδρομητική βάση της αυξήθηκαν 30%, ενώ η χρήση data από χρήστες smartphone διπλασιάστηκε.

Βάσει επίσης των στοιχείων και εκτιμήσεων του Mobility Report έως το 2022 θα προστεθούν 2,6 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα την ημέρα. Η συνολική διακίνηση δεδομένων σε κινητά δίκτυα αυξήθηκε κατά 70% από το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του 2017. Έως το τέλος του 2022, η συνολική διακίνηση κινητών δεδομένων μέσω smartphone θα έχει εννεαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 66 ExaByte τον μήνα.

Η Ericsson εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση της συνδεσιμότητας στις κινητές τηλεπικοινωνίες, καθώς η διακίνηση των αντίστοιχων δεδομένων θα οκταπλασιαστεί έως το 2022.

Η διακίνηση αυτή ισοδυναμεί με το να συμβαίνουν τα εξής:
  • Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ισπανίας να στέλνει ροή (streaming) βίντεο υψηλής ευκρίνειας 24 ώρες την ημέρα για έναν ολόκληρο μήνα.
  • Ένας μεμονωμένος συνδρομητής να στέλνει διαρκή ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας για 3,55 εκατομμύρια χρόνια.
  • 31 δισεκατομμύρια ώρες συνεχούς ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας.
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.