.

Η Apple "ανοίγει" την πλατφόρμα του smart home σε περισσότερους προγραμματιστές



Στο συνέδριο WWDC 2014, το συνέδριο που διεξάγει ετησίως η Apple και απευθύνεται στους προγραμματιστές, η εταιρεία του Κουπερτίνο έκανε τα πρώτα της βήματα στη νεότευκτη αγορά του smart home (έξυπνου σπιτιού) με το λανσάρισμα του HomeKit, ενός προγράμματος που επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνδέουν έξυπνες συσκευές στο λειτουργικό σύστημα του iOS. Ακολουθήθηκε μάλιστα η τυπική "κλειστή" διαδικασία της εταιρείας: οι προγραμματιστές έπρεπε να ενσωματώσουν ένα ειδικό τσιπ στη συσκευή τους και να υποβληθούν σε μια εξονυχιστική εξακρίβωση μέσω του προγράμματος MFi ("Made for iPhone/iPod/iPad").

Τώρα, η Apple αποφάσισε να ανοίξει λίγο τις πύλες του προγράμματός της για το smart home.

Συγκεκριμένα, στο φετινό WWDC η Apple ανακοίνωσε πως το HomeKit είναι "ανοιχτό" σε οποιονδήποτε προγραμματιστή της εταιρείας, για να πειραματιστεί. Οι προγραμματιστές, όμως, πλέον δεν θα χρειάζεται να πάρουν την άδεια του MFi για να ξεκινήσουν να χειρίζονται πρωτότυπα από gadgets που αφορούν το έξυπνο σπίτι. Μάλιστα, μπορούν να αναπτύξουν πρωτότυπα χρησιμοποιώντας και άλλα προγράμματα όπως το Raspberry Pi ή το Arduino. Όταν όμως αυτοί οι προγραμματιστές χρειαστεί να προωθήσουν εμπορικά τα προϊόντα τους, θα πρέπει να πάρουν την άδεια μέσω του MFi. Παρ' όλα αυτά, έχει γίνει πιο εύκολο να αρχίσουν να χτίζουν τα δικά τους HomeKit προϊόντα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται πλέον να ενσωματώνουν το τσιπ στα δικά τους προϊόντα. Αντ' αυτού, όλη η εξακρίβωση θα περνάει μέσω του λογισμικού. Κάθε υπαρκτό ή μελλοντικό προϊόν θα μπορεί να κάνει αυτή την εξακρίβωση μέσω του λογισμικού. Απλώς οι συσκευές θα πρέπει να λάβουν ένα update στο frimware. Η Apple διαβεβαίωσε ότι από την εν λόγω διαδικασία δεν θα λείπει η απαραίτητη κρυπτογράφηση. (Εννοείται πως οι εταιρείες που ήδη αναβάθμισαν το τσιπ στις συσκευές ίσως ενοχληθούν από τις νεότερες εξελίξεις...).

Αυτές οι αλλαγές στο HomeKit θα κάνουν ευκολότερη την ανάπτυξη των εφαρμογών και προϊόντων smart home στην πλατφόρμα της Apple, μιας και παλαιότερα οι κατασκευαστές συσκευών έξυπνου σπιτιού παραπονιόντουσαν για το πόσο δύσκολο είναι να αναπτύσσεις προϊόντα και applications στο HomeKit.

Αυτό το "άνοιγμα" του HomeKit ακολουθεί την ανακοίνωση της Apple για το HomePod, ένα ασύρματο ηχείο που ενισχύεται από την ψηφιακή βοηθό Siri. Το HomePod, λοιπόν, έχει έξι μικρόφωνα που μπορούν να καταγράψουν τη φωνή του χρήστη από οποιοδήποτε σημείο μέσα στο δωμάτιο. Εν τω μεταξύ, τα έξυπνα ηχεία που έχουν αναπτύξει η Amazon και η Google έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγάλη προσοχή και έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς πλατφόρμες για τον έλεγχο έξυπνων οικιακών συσκευών.

Αν και είναι ευκολότερο για τους προγραμματιστές να αναπτύξουν τα smart home προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της Amazon ή της Google, μιας και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να ενσωματώσουν πολύπλοκα και κρυπτογραφημένα λογισμικά προγράμματα, ωστόσο αυτό είναι και το πλεονέκτημα του HomeKit. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές έχουν μέλλον και έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, αν και δίνεται λίγη προσοχή σε ζητήματα ασφαλείας και προσωπικού απορρήτου. Έτσι, λοιπόν, η Apple κάνει ευκολότερη την ανάπτυξη προϊόντων μέσω του HomeKit, δείχνοντας πως θέλει να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.