.

Η ρομποτική αλλάζει τον κλάδο της Ασφάλειας



Οι χώροι κρίσιμης υποδομής, τα εταιρικά πάρκα και οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, διαθέτουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εκτεταμένους χώρους που απαιτούν συνεχή προστασία. Για πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις, η ασφάλεια μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, λόγω ειδικών συνθηκών και κόστους. Οι κρίσιμοι χώροι υποδομής, που συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χρειάζονται προστασία 24/7. Οι εταιρικοί πελάτες με απαιτητικές ανάγκες επιτήρησης πρέπει να αξιολογούν και να εξετάζουν διαρκώς νέες λύσεις.

Τα ρομπότ ασφαλείας βελτιώνουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, μέσω της συνεχούς ανίχνευσης για περιμετρικές διεισδύσεις και της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης στις υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ασφαλείας. Μπορούν να αποτελέσουν μια επέκταση τόσο του κέντρου επιχειρήσεων ασφαλείας όσο και του τμήματος επανδρωμένης φύλαξης. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην Ασφάλεια, αποτελεί συνέχεια της εξέλιξης του αυτοματισμού, που βοηθά τους χρήστες συστημάτων ασφαλείας να ενισχύσουν την αποδοτικότητα τους.

Η εφαρμογή της ρομποτικής στην κοινωνία συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, ενώ ο κλάδος της Ασφάλειας ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό να εκμεταλλεύεται τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους θα είναι πανταχού παρόντα μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ τα μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη (drones) κερδίζουν τεράστιο ενδιαφέρον και οι επενδύσεις σε αυτά αυξάνονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια.

Όταν ενσωματωθούν στον κόσμο της Ασφάλειας, τα μη επανδρωμένα ρομπότ ασφαλείας εδάφους θα έχουν διάφορες χρήσεις:
  • Να περιπολούν την περίμετρο γύρω από τα εταιρικά πάρκα ή τις περιοχές με εγκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών, για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων
  • Να εντοπίζουν ανθρώπους και οχήματα σε απαγορευμένες περιοχές
  • Να ειδοποιούν το υπεύθυνο προσωπικό για πιθανούς κινδύνους, όπως μια κατεστραμμένη ηλεκτρική γραμμή ή φθαρμένους φράχτες.

Οι πληροφορίες μπορούν να αποστέλλονται από ένα μεγάλο αριθμό αισθητήρων που αναπτύσσονται στα ρομπότ, όπως εξοπλισμός πλοήγησης, ανίχνευση κίνησης, μικρόφωνα και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ενώ ένας υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να παρακολουθεί την ροή δεδομένων βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες από αισθητήρες με έλεγχο πρόσβασης, βιντεοεπιτήρησης, ανίχνευσης εισβολών, συναγερμών πυρκαγιάς και άλλων αισθητήρων που υπάρχουν ήδη, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα πιθανών απειλών για κάθε ελεγχόμενη τοποθεσία.

Σε αντίθεση με τους φόβους που έχουν εκφραστεί, τα ρομπότ ασφαλείας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες φύλακες σε όλο τον κόσμο και πάνω από ένα εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα ρομπότ δεν έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν αυτές τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, οι δυνατότητες περιπολίας και οι πληροφορίες που προσφέρουν τα ρομπότ, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς να αυξήσουν το ανθρώπινο προσωπικό ασφαλείας, ώστε να ανιχνεύουν ακόμα καλύτερα παρεμβατική και επικίνδυνη δραστηριότητα.

Υπερβολικά επικίνδυνες εργασίες – όπως οι περιπολίες για την προστασία των τοξικών αποβλήτων – μπορούν τώρα να μεταφερθούν στα ρομπότ ασφαλείας. Τα κατεστραμμένα ρομπότ αντικαθίστανται εύκολα, ενώ η έκθεση του ανθρώπου σε κίνδυνο πρέπει να περιορίζεται με κάθε κόστος. Τα ρομπότ ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν σε εργασίες που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν: σε απομακρυσμένες, έρημες ή επικίνδυνες τοποθεσίες. Τα ρομπότ μπορούν επίσης να θεωρηθούν χρήσιμα σε περιμετρικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται πολύ συχνά.

Τα ρομπότ ασφαλείας έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να «μαθαίνουν» το περιβάλλον τους στην περιπολία. Αρχικά προγραμματίζονται να πλοηγούνται σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά καθώς συνεχίζουν πολλές φορές στη διαδρομή αυτή, «μαθαίνουν» περισσότερα για το περιβάλλον τους.

Τελικά, τα ρομπότ ασφαλείας χρησιμοποιούν τελικά προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης για την παροχή πληροφοριών που θα πρέπει να αναλυθούν ταχύτατα, ώστε να ανταποκριθούμε σωστά σε πιθανές απειλές. Καθώς θα προσφέρουν όλο και περισσότερες βελτιώσεις στα προγράμματα ασφαλείας των πελατών, αναμένεται να γίνουν πανταχού παρόντα στη βιομηχανία της ασφάλειας, μαζί με τους ανθρώπινους συνεργάτες τους.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.