.

Το IoT μετασχηματίζει το Home Security



Μια φορά κι έναν καιρό, οι υπολογιστές ήταν σχεδόν οι μοναδικές συσκευές που συνδέονταν με το Διαδίκτυο. Σήμερα, αυτή η κατάσταση είναι ένα παρελθόν που ακούγεται σαν παραμύθι. Η πραγματικότητα είναι ότι ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός προϊόντων συνδέεται τώρα στο Διαδίκτυο, από ψυγεία μέχρι ρολόγια, ρούχα, αυτοκίνητα, θερμοστάτες, λαμπτήρες και συστήματα συναγερμού.

Μέχρι το 2020, περίπου 20 δισεκατομμύρια επιπλέον συσκευές θα ανήκουν στο λεγόμενο «Διαδίκτυο των πραγμάτων» (Internet of Things). Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό, που έδωσε έμπνευση σε πολλές επιχειρήσεις για να μπουν σε μια νέα διαδικασία μετατροπής του κλάδου της Oικιακής – και όχι μόνο – Aσφάλειας.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων έχει επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των προϊόντων οικιακής ασφάλειας στην αγορά. Από έξυπνες κλειδαριές, φώτα, ραδιόφωνα, πόρτες γκαράζ και κάμερες που μπορούν να λειτουργούν εξ αποστάσεως μέσω ενός smartphone, μέχρι συσκευές με αισθητήρες που λειτουργούν σαν ασύρματα μάτια και αυτιά. Αυτές οι καινοτομίες είναι μόνο η αρχή για το μετασχηματισμό του κλάδου Ασφάλειας που εμπνέεται από το Διαδίκτυο.

Πρόκειται για τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα που παρακολουθούν τις δραστηριότητες σε ένα σπίτι, εντοπίζουν ασυνήθιστες δραστηριότητες, διαθέτουν κάμερες με δυνατότητα σύνδεσης WiFi που μπορούν να κινούνται κατά 180 μοίρες, θερμοστάτες και συστήματα εντοπισμού καπνού, συστήματα παρακολούθησης του εσωτερικού περιβάλλοντος του σπιτιού για απειλές κατά της ασφάλειας και πολλά ακόμα με ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Το Internet of Things έχει προσφέρει πρωτοφανείς καινοτομίες για την ασφάλεια στο σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η εσωτερική ασφάλεια που εμπνέεται από το IoT έχει προσελκύσει την προσοχή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο του ενδιαφέροντος είναι η εμπλοκή της Silicon Valley και μιας πληθώρας νέων τεχνολογιών, που επιτρέπουν την επέκταση της τεχνολογίας και των εφαρμογών τους στην αγορά της Οικιακής Aσφάλειας.

Αυτό, δυστυχώς, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση περιστασιακών λύσεων, αφού συχνά οι ιδιοκτήτες κατοικιών επενδύουν σε λύσεις Οικιακής Ασφάλειας a la carte – ένα σύστημα συναγερμού από μια εταιρεία, μια εγκατάσταση κάμερας από άλλη εταιρεία, μια πόρτα γκαράζ από μια τρίτη εταιρεία κ.ο.κ.

Το πρόβλημα είναι πως συνήθως λύσεις που ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Εδώ όμως, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία για τους Integrator Συστημάτων Ασφαλείας να προτείνουν την εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων που ενσωματώνουν διάφορες λύσεις smart home, με σημαντικές δυνατότητες επέκτασης και μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και φιλικότητα προς το χρήστη.

Μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon και η Google (που απέκτησε τη Nest για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ) συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αγοράς μέσω εξαγορών. Οι επενδύσεις στον κλάδο προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και με εμπιστοσύνη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι εξαγορές βοήθησαν να επεκταθεί γρήγορα η εμβέλεια της αγοράς.

Όσο περνά ο καιρός, η επιτήρηση των κατοικιών γίνεται οικονομικά αποδοτική, καθώς οι τεχνικές εξελίξεις μειώνουν το κόστος της ασφάλειας στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι οι νεοσύστατες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν λύσεις ασφάλειας με μικρότερες επενδύσεις, ενώ η ασφάλεια για το σπίτι είναι προσβάσιμη σε όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες.

Η ειρωνεία με τα προϊόντα οικιακής ασφάλειας του IoT είναι ότι ενώ ενισχύουν την ασφάλεια στο σπίτι, μπορούν επίσης να την υπονομεύσουν. Η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο θέτει σε κίνδυνο τα έξυπνα προϊόντα ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία για τις νεοσύστατες εταιρείες να επωφεληθούν από αυτούς τους κινδύνους με πρόσθετες λύσεις εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού και άγνωστων διευθύνσεων IP, ειδοποιώντας για πιθανή απειλητική δραστηριότητα τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Καθώς το Internet of Things μετασχηματίζει την αγορά της Οικιακής Ασφάλειας, οι ηγέτες του κλάδου και οι ιδιοκτήτες κατοικιών αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται για την ασφάλεια στο σπίτι. Η αγορά κινείται προς μια προσέγγιση των «οικιακών συστημάτων» με έμφαση στις ολοκληρωμένες λύσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται και να εξασφαλίζουν σχεδόν κάθε πτυχή του σπιτιού τους.


Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.