.

Νέα τεχνολογία Terahertz που στοχεύει στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών



Στην ελληνική αγορά έρχεται η νέα τεχνολογία Terahertz που στοχεύει κυρίως στην πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων και παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχών επιθέσεων. Μάλιστα, το σύστημα ανίχνευσης που βασίζεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, που ονομάζεται ThruVis, χρησιμοποιήθηκε στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των θυμάτων της τελευταίας επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ThruVis επιτρέπει την ανίχνευση κρυμμένων αντικειμένων κάτω από τα ρούχα μέσω πολύ ευαίσθητων ειδικών καμερών Terahertz, που αναγνωρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα ενέργειας που εκλύει με φυσικό τρόπο το ανθρώπινο σώμα - όπως και κάθε άλλο αντικείμενο. Κατά συνέπεια η λειτουργία είναι πλήρως παθητική και δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την υγεία του ανθρώπου. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται δύο ζητήματα που έχουν απασχολήσει πολύ κυρίως τους επιβάτες πτήσεων τα τελευταία χρόνια: η πιθανότητα οι σωματικοί έλεγχοι να είναι επιβλαβείς στην υγεία, αλλά και η προσβολή προσωπικών δεδομένων, καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου στα αεροδρόμια αποκαλύπτουν ακόμα και ανατομικές λεπτομέρειες.

Το ThruVis είναι ιδανικό για πολυσύχναστα μέρη όπου απαιτείται αποτελεσματικός αλλά και γρήγορος έλεγχος ώστε να μην εμποδίζεται η ομαλή ροή του κόσμου και να μην δημιουργούνται ουρές, όπως αεροδρόμια, σταθμοί τρένων, γήπεδα, μεγάλα καταστήματα, συνέδρια, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικά κέντρα, χώροι εκδηλώσεων κλπ. Τα υπό έλεγχο άτομα δεν χρειάζεται καν να σταθούν σε ειδικό χώρο επιθεώρησης καθώς ο έλεγχος πραγματοποιείται σε ανύποπτο χρόνο και χώρο, ενώ αυτοί κινούνται κανονικά χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν την ύπαρξη της κάμερας στο χώρο.

Ανίχνευση εκρηκτικών υλών, όπλων και πάσης φύσεως υγρών είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμα και κάτω από βαρύ ρουχισμό. Πέρα όμως από αυτά, χρησιμεύει και στην ανίχνευση αντικειμένων που μπορεί να έχουν κλαπεί, για παράδειγμα, από ένα μεγάλο κατάστημα με πλήθος κόσμου ή μια βιομηχανία. Έτσι, οι ειδικές κάμερες χρησιμεύουν, εκτός από την ασφάλεια και την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών, και στην αποτροπή κλοπών. Επιπλέον, οι μονάδες που μπορεί να είναι και κινητές, δεν έχουν καμία απαίτηση ειδικών υποδομών και εγκαθίστανται πολύ εύκολα.

Στην Ελλάδα, όπου ειδικά τους θερινούς μήνες παρατηρούνται μεγάλες ουρές και πολυκοσμία σε αρκετά σημεία ελέγχου δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων (αεροδρόμια, πολιτιστικοί χώροι, προβλήτες, τερματικοί σταθμοί κρουαζιέρας κτλ), τόσο την αποκλειστική διάθεση των συστημάτων ThruVis, όσο και την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό για την εγκατάσταση και λειτουργία τους, έχει η G4S, ο κορυφαίος όμιλος ιδιωτικής ασφάλειας στον κόσμο.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.