.

Η ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα επιχειρηματική ευκαιρία και για τον κλάδο της δημόσιας ασφάλειας



Ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας αναμένεται να δώσει η ανάπτυξη των δικτύων 5G της κινητής τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα αυτή η «ψηφιακή ωρίμανση», όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ από 2,6% - 4% (αύξηση κατά €4,9 δισ. - 7,6 δισ.) και σε περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η Ericsson με πωλήσεις το 2016 στα 24.5 δισεκ. δολάρια ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεσή της για την δυνητική επιχειρηματική αγορά της τεχνολογίας 5G που παρουσίασε στις 4 Ιουλίου στο πλαίσιο του ετήσιου Roadshow, εκτιμάται ότι το 2026 τα δυνητικά έσοδα των παικτών της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας στην Ελλάδα θα ανέλθουν στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Από αυτό το ποσό, τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα αφορούν έσοδα που δημιουργούνται από τεχνολογίες 5G. Ο τομέας Ενέργειας/Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, ο τομέας Κατασκευής Προϊόντων και ο τομέας Δημόσιας Ασφάλειας (με τη συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας) θα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτήν την επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιοποίησή τους και μεγάλο τμήμα αυτών των επενδύσεων θα αφορά το 5G.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ericsson, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς ΤΠΕ και να δουν από κοντά παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης από διάφορους κλάδους. Πολλά από τα demos που παρουσιάστηκαν, είχαν να κάνουν με το νέο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την σύγκλιση του 5G, του Cloud και του Διαδικτύου των Αντικειμένων - IoT.

Η παγκόσμια επιχειρηματική ευκαιρία της τεχνολογίας 5G

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G για την ψηφιοποίηση βιομηχανικών κλάδων παγκοσμίως, εκτιμάται ότι μεταφράζεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το έτος 2026.

Η έκθεση Η επιχειρηματική ευκαιρία της τεχνολογίας 5G: Η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για τους παρόχους, αναλύει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της τεχνολογίας 5G που προέρχονται από την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, εστιάζοντας σε οκτώ βασικούς κλάδους παγκοσμίως: κατασκευή προϊόντων, δημόσια ασφάλεια, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υγεία, αυτοκινητοβιομηχανία, δημόσιες μεταφορές, ψυχαγωγία και μέσα επικοινωνίας, καθώς και ενέργεια και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.”

«Έχουμε εντοπίσει μια τεράστια ευκαιρία για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι οποίοι θα ασχοληθούν με την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και προβλέπουμε ότι τα δυνητικά έσοδα το 2026 παγκοσμίως θα ανέρχονται στα 582 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση των εσόδων τους κατά 34%» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η έκθεση δείχνει ότι οι τομείς της κατασκευής προϊόντων και των οργανισμών ενέργειας και κοινής ωφελείας αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία εσόδων τα οποία δημιουργούνται ή βελτιώνονται χάρη στο 5G. Για την κατάκτηση αυτής της δυνητικής αγοράς απαιτούνται επενδύσεις στην τεχνολογία 5G, αλλά παράλληλα απαιτείται και επιχειρηματική ανάπτυξη, μοντέλα εισόδου στην αγορά και οργανωτικές προσαρμογές.

Για την εκμετάλλευση της ισχύος της τεχνολογίας 5G, οι πάροχοι πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους, την αξία που παρέχουν και τα επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν.

Η παρουσία της Ericsson

Οι συνεργασίες αποτελούν το κλειδί της ανάπτυξης των νέων περιπτώσεων χρήσης και των επιχειρηματικών μοντέλων του 5G σύμφωνα με την Ericsson. Σήμερα, 33 πάροχοι διεθνώς εμπιστεύονται την Ericsson ως συνεργάτη για τη χάραξη της μελλοντικής τους πορείας στον κλάδο του 5G.

Επιπλέον, η Ericsson έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στο 5G με 20 επιχειρηματικούς εταίρους και 45 πανεπιστήμια και ερευνητικά/τεχνολογικά ινστιτούτα.

Η εταιρία είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες επικοινωνιών με έδρα τη Στοκχόλμη στη Σουηδία. Ο οργανισμός αποτελείται πάνω από 111,000 επαγγελματίες που προσφέρουν σε πελάτες σε 180 χώρες λύσεις και υπηρεσίες από το 1876. Η Ericsson, είναι εισηγμένη στο NASDAQ OMX της Στοκχόλμης και στο NASDAQ της Νέας Υόρκης.

Επενδύσεις €5,69 δισ. έως το 2020 από τις εταιρείες κινητής

Πάντως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει το momentum και συνεχίζουν να επενδύουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο για το 2016 επένδυσαν €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ για το άμεσο μέλλον, έχουν εξαγγείλει επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020, ώστε η Ελλάδα μέχρι το 2030 να καταφέρει να εισέλθει σε μία νέα εποχή ψηφιακής ωρίμασης.

Προς κωδικοποιηση νομοθεσίας για αδειοδότηση κεραιοσυστημάτων

Στην Ελλάδα, ωστόσο ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται μετ’ εμποδίων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για την ανάπτυξη των δικτύων, οι οποίες ανατρέπουν τον όποιο σχεδιασμό και διογκώνουν το επενδυτικό ρίσκο.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα την εξέταση του νομοθετικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων και ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και φορείς, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) συμφώνησαν, μεταξύ άλλων ότι οι σχετικοί νόμοι θα πρέπει να κωδικοποιηθούν και η διαδικασία αδειοδότησης να απλοποιηθεί, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, προς έκπληξη πολλών ακούστηκαν φωνές που ήθελαν να διογκώσουν το γραφειοκρατικό βάρος. 

Συγκεκριμένα, ανάμεσά τους, εκπρόσωπος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ζητούσε να αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιπλέκοντας τη διαδικασία αδειοδότησης, στην οποία αυτή τη στιγμή εμπλέκονται ήδη 9 φορείς, όταν σε Δανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελβετία, Αγγλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Αυστρία για την ίδια διαδικασία χρειάζεται μόνο πολεοδομική άδεια.

Κι αυτό την ώρα που κύριος παράγων που οδηγεί την ανάγκη για βελτίωση των δικτύων είναι οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση δεδομένων σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο, καθιστώντας τη σταδιακή αναβάθμιση των δικτύων απαραίτητη για την αύξηση της χωρητικότητας και την υποστήριξη νέων ποιοτικότερων υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επερχόμενη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, επιταχύνοντας την ανάπτυξη.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.