.

Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία για την πρόβλεψη εγκληματικών πράξεωνΣύμφωνα με ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο, το Πεκίνο θέλει να χρησιμοποιήσει σε διευρυμένη βάση συστήματα παρακολούθησης (CCTV) και την διαθέσιμη τεχνολογία που θα επιτρέπει την ταυτοποίηση προσώπων αλλά και ύποπτων κινήσεων και συμπεριφορών.

Ήδη υπάρχουν εταιρείες που βοηθούν τις διωκτικές αρχές στην ανάπτυξη μιας μορφής «τεχνητής νοημοσύνης» που θα αναλύει δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις και τις συνήθειες πολιτών και βάσει της ανάλυσης αυτών θα εκτιμάται η πιθανότητα διάπραξη εγκλημάτων.

Για παράδειγμα εάν ένας πολίτης επισκεφθεί ένα κατάστημα όπου πωλούνται όπλα, το σύστημα θα αναζητήσει πληροφορίες για πρόσφατα ταξίδια που μπορεί να έχει κάνει, το ιστορικό αγορών του κ.α ενώ θα «σκαλίσει» στο παρελθόν του αναζητώντας στοιχεία που θα το βοηθήσουν να αποφανθεί εάν είναι ικανός για τη διάπραξη μιας βίαιης πράξης.

Οι πιθανότητες να είναι κάποιος ικανός να προβεί σε οποιαδήποτε μορφή εγκληματικής ενέργειας, αυξάνουν εάν πχ κάποιος επισκέπτεται συχνά πολυσύχναστους χώρους χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο, προφανή λόγο ή εάν επισκέπτεται «ύποπτους» χώρους όπως, για παράδειγμα, ένα κατάστημα που πουλάει μαχαίρια.

Ο Li Meng, υφυπουργός για την Επιστήμη και την Τεχνολογία δήλωσε σχετικά στους Financial Times: «Εάν χρησιμοποιήσουμε σωστά τα “έξυπνα” συστήματα μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. . .ποιος μπορεί να είναι τρομοκράτης και ποιος έχει σκοπό να κάνει κάτι κακό». Πώς όμως είναι δυνατόν να καθίσταται ύποπτος για τη διάπραξη εγκλήματος κάποιος ο οποίος μόνο αγοράζει και χρησιμοποιεί αυτά τα τρία αντικείμενα, από ένα κατάστημα που ειδικεύεται ακριβώς σε τέτοιου είδους προϊόντα απλά και μόνο επειδή πχ αποφάσισε να κάνει όλες τις αγορές του σε μια μέρα; Το περιθώριο λάθους φαντάζει τεράστιο ενώ ένα δεύτερο- από τα πολλά- ερωτήματα που τίθεται είναι τι γίνεται στη συνέχεια με τον άνθρωπο που κρίθηκε ύποπτος...

Επίσης εκπρόσωπος του Cloud Walk δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι οι τεχνολογίες που δοκιμάζουν προσπαθούν να εντοπίσουν ύποπτες συμπεριφορές. «Φυσικά, αν κάποιος αγοράσει ένα μαχαίρι κουζίνας δεν υπάρχει θέμα, αλλά αν το ίδιο άτομο αγοράσει επίσης έναν σάκο και ένα σφυρί τότε το άτομο αυτό καθίσταται ύποπτο». Συμπλήρωσε σε πως η αστυνομία χρησιμοποιεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που διαθέτει και «εντοπίζει» πολίτες και ομάδες που φαντάζουν πιο ύποπτοι από άλλους σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες διάπραξης εγκλημάτων ενώ η αξιολόγηση βασίζεται στις διαθέσιμες πληροφορίες για τα μέρη στα οποία συχνάζουν και πώς περνούν το χρόνο τους.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.