«Έξυπνες» υπηρεσίες διαχείρισης του πόσιμου νερού για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές αναπτύσσει η εταιρεία τεχνολογίας Apifon, για λογαριασμό της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών που έχει δημιουργήσει η Apifon, ο πελάτης της ΕΥΑΘ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται την κατανάλωση του νερού από το κινητό ή τον υπολογιστή του.
Ειδικότερα, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, τα υδρόμετρα και η κεντρική βάνα ύδρευσης συνδέονται με τη συσκευή του καταναλωτή, μέσω εφαρμογής και έτσι επιτυγχάνεται:
- Άμεση ενημέρωση και έλεγχος της κατανάλωσής του όπου κι αν βρίσκεται.
- Έγκαιρη αντιμετώπιση διαρροών, μέσω άμεσης ειδοποίησης.
- Άμεσος έλεγχος της παροχής νερού και χειρισμός της κεντρικής βάνας ύρδευσης με ένα μόνο κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή του.
Το πιλοτικό πρόγραμμα που αναπτύσσουν σε συνεργασία οι δύο εταιρείες εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς:
- θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και άρα στη μείωση των εξόδων τους.
- στην αποφυγή πρόσθετων εξόδων και ταλαιπωρίας, μέσω της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν διαρροών.
- στην προστασία των υδάτινων πόρων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Λύσεις Machine-to Machine από την Apifon
Έχοντας ήδη αναπτύξει μια μεγάλης κλίμακας cloud υποδομή για την ασφαλή διαχείριση και την αξιόπιστη δρομολόγηση μηνυμάτων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, η Apifon εφαρμόζει την τεχνογνωσία της για να προσφέρει λύσεις
Machine-to-Machine (M2M) communication και διασύνδεσης συσκευών στο Internet of Things (ΙοΤ).
Η υβριδική πλατφόρμα Μ2Μ της Apifon συνδυάζει τη συμβατική τεχνολογία Μ2M που προσφέρεται σήμερα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με τεχνολογίες M2M νέας γενιάς, γνωστές και ως δίκτυα χαμηλής ενέργειας - ευρείας περιοχής (Low Power Wide Area Networks). Συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνολογίες M2M, οι τελευταίες προσφέρουν χαμηλότερο κόστος απόκτησης και λειτουργίας αλλά και σημαντικά μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, επιτρέποντας στις συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο να λειτουργούν με μπαταρίες για πολλά χρόνια. Ο βέλτιστος συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών, μέσω της πλατφόρμας M2M της Apifon, ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες και νέες εφαρμογές στο πλαίσιο των "έξυπνων πόλεων", όπως η "έξυπνη διαχείριση" του νερού.