.

Εικονική άσκηση κυβερνοεπίθεσης για την ΕΕ



Στο πρώτο στρατηγικό πρόγραμμα για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στην ΕΕ, το CYBRID 2017, συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν, οι 28 Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία, το σενάριο "οδήγησε τους συμμετέχοντες από τα τεχνικά ερωτήματα στον κυβερνοχώρο στην ανάγκη λήψης στρατηγικών αποφάσεων".

Ο στόχος της άσκησης, που επικεντρώθηκε στην επίγνωση της κατάστασης, στη διαχείριση κρίσεων και στη στρατηγική επικοινωνία μεταξύ των κρατών μελών, ήταν η άσκηση των διαδικασιών σε μια υποθετική κυβερνο-επιδρομή εναντίον των στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος για τους συμμετέχοντες ήταν να καταλήξουν σε μια κατευθυντήρια γραμμή πολιτικής που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση τέτοιας κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Jüri Luik, ο οποίος συμμετείχε στην ΕΕ CYBRID 2017, η άσκηση έδειξε ότι διάφορα τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν γρήγορα να αναπτυχθούν σε ζητήματα που απαιτούν πολιτική καθοδήγηση.

"Ο κυβερνοχώρος και οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα ή εμπόδια μεταξύ των οργανισμών. Είναι συνεπώς σημαντικό να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις αυτού του είδους, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να έχουμε μια κοινή αντίληψη, προκειμένου να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο ", δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της προεδρεύουσας χώρας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, οι υπουργοί Άμυνας έστειλαν πληροφορίες σχετικά με διάφορες επιθέσεις που έκλεισαν μέρος της στρατιωτικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν περιορισμένο χρονικό διάστημα για να αποφασίσουν πώς να αντιδράσουν ειδοποιήσεις. Η άσκηση διεξήχθη από τον Μόνιμο Γραμματέα Jonatan Vseviov από το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Διάφορα θεσμικά όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας συνέβαλαν επίσης στην προετοιμασία της άσκησης ΕΕ CYBRID 2017. Η ερευνητική εταιρεία της Εσθονίας για τις δυνατότητες του κυβερνοχώρου BHC Laboratory ήταν υπεύθυνη για τις τεχνικές πτυχές της άσκησης κατάρτισης.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί με συζητήσεις σχετικά με το θέμα των προβλημάτων ασφάλειας στη γειτονιά της Ευρώπης, ιδίως στις περιοχές του Σαχέλ και του Κέρας της Αφρικής. Στο κοινό γεύμα εργασίας τους με τους υπουργούς Εξωτερικών, οι Υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν την εφαρμογή των αμυντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.