.

" Έξυπνη " πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος



Η πόλη του μέλλοντος αποτελεί σύμβολο προόδου. Οι μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις πόλεις του κόσμου ανταγωνίζονται σήμερα για την οικοδόμηση άκρως διασυνδεδεμένων έξυπνων περιβαλλόντων, όπου οι άνθρωποι, η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε μία ομαλή συμβίωση με θεαματικές εκθετικά βελτιωμένες τεχνολογίες, όπως τα δεδομένα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), το cloud computing, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ, τα αεροσκάφη, αυτόνομα πράσινα οχήματα, η εκτύπωση 3D / 4D και ανανεώσιμη ενέργεια.

Οι μελλοντικές έξυπνες πόλεις υπόσχονται να εναρμονίσουν τα οφέλη αυτών των βασικών τεχνολογιών που διαταράσσουν την κοινωνία και να προσφέρουν μια υψηλή ποιότητα ζωής από την άποψη του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, υποθέτουν ότι επιτρέπεται η επέκταση της παρακολούθησης και η συλλογή δεδομένων στους κατοίκους της πόλης.

Σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ένα σαφές μελλοντικό όραμα και στρατηγική – όταν κάθε τομέας διακόπτεται και όλες οι υποθέσεις μας αμφισβητούνται. Ωστόσο, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

Οι δήμαρχοι των πόλεων οφείλουν να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες για τις δυνάμεις που διαμορφώνουν το μέλλον, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις στον ορίζοντα και στη συνέχεια θα εμπλέξουν τον πληθυσμό σε διάλογο σχετικά με το είδος του μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Οι έξυπνες πόλεις έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τις αποφάσεις, συλλαμβάνοντας τεράστια ποσά δεδομένων σχετικά με τον πληθυσμό και τα πρότυπά του, όπως η χρήση νερού και οι ροές κυκλοφορίας. Αυτή η συλλογή πληροφοριών έχει ως αποτέλεσμα τα λεγόμενα μεγάλα δεδομένα ουσιαστικά θα συλλέγονται μέσω επιτήρησης.

Μπορούν επίσης να γίνουν εθελοντικές προσπάθειες για τη συλλογή πληροφοριών, αλλά η ευκολία και η οικονομική προσιτότητα των αισθητήρων, του AI και των προηγμένων αναλυτικών στο μέλλον θα σημάνει ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Τα δεδομένα μπορούν να συγκεντρωθούν από ένα συνεχώς εξελισσόμενο και επεκτεινόμενο IoT – που περιλαμβάνει φανάρια και κάμερες, αισθητήρες ρύπανσης, συστήματα ελέγχου κτιρίων και προσωπικές συσκευές – όλα τα κυριολεκτικά γεμάτα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων που κρατιούνται στο σύννεφο (cloud).

Η δυνατότητα σάρωσης όλων αυτών των δεδομένων γίνεται όλο και πιο εύκολη λόγω της αμείωτης ανάπτυξης στη χρήση αλγορίθμων στις συσκευές, AI και λογισμικού πρόβλεψης – όλα λειτουργούν σε δίκτυα υπολογιστών και συσκευών αποθήκευσης υψηλής απόδοσης.

Η Σιγκαπούρη είναι ένα πρωτοποριακό παράδειγμα μιας έξυπνης πόλης και συνεχώς εξελίσσει το «city brain» της, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ρύπανσης, την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, την παραχώρηση χώρου στάθμευσης, την επικοινωνία με τους πολίτες και την έκδοση χρηματικών προστίμων.

Η πτυχή της συμπεριφοράς δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Το κεντρικό έξυπνο σύστημα λειτουργίας της Σιγκαπούρης επιχειρεί να τροποποιήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά. για παράδειγμα, ένα σύστημα επιβραβεύει τους οδηγούς για τη χρήση των συνιστώμενων αντιστοιχισμένων διαδρομών και τιμωρεί εκείνους που δεν το χρησιμοποιούν.

Τελικά, οι σχεδιαστές της Σιγκαπούρης ελπίζουν να αποθαρρύνουν την οδήγηση και να καθοδηγήσουν τους περισσότερους μετακινούμενους να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η πόλη σχεδιάζει 100 εκατομμύρια “έξυπνα αντικείμενα”, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων φωτεινών σηματοδοτών, των αισθητήρων και των καμερών στις οδούς της, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και την επιβολή νόμων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 634 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για υποδομές τα επόμενα χρόνια, οι οδηγοί εξοικονομούν έως και μισή ώρα την ημέρα στον έξυπνο αυτοκινητόδρομο M62 μέσω της χρήσης τεχνικών διαχείρισης συμφόρησης όπως η δυναμική σήμανση, τα μεταβλητά όρια ταχύτητας.

Ουσιαστικά το Internet of Things ( IoT) σημαίνει ότι όλα τα πράγματα – και ενδεχομένως όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν φάροι και συσκευές συλλογής δεδομένων. Ως εκ τούτου, μετά από τα δεδομένα, το IoT είναι η δεύτερη κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των έξυπνων υποδομών. για να λειτουργήσουν τα πάντα, από το κλιματισμό έως τους σταθμούς στάθμευσης σε μια έξυπνη πόλη, η χρήση μικροφώνων, αισθητήρων, αναγνώρισης φωνής και όλων των άλλων ειδών υψηλής τεχνολογίας που πρέπει να συνδεθεί με το IoT.

Οι εταιρείες και οι σχεδιαστές αρχίζουν ήδη να διερευνούν τις δυνατότητες. Για παράδειγμα, μια μελέτη από την Ινδία δείχνει ότι οι κολώνες κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων μπορούν να προσφέρουν τόσο έξυπνες λύσεις στην πόλη όσο και στη συνδεσιμότητα. Εκτός από την παρακολούθηση των οδικών συνθηκών, οι κολώνες φωτός θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ως συνδέσεις δεδομένων υψηλής ταχύτητας.

Τα δεδομένα αποτελούν κρίσιμο στοιχείο του μέλλοντος της έξυπνης πόλης / έξυπνης οδού – αλλά θα πρέπει οι εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν τους χρήστες με διαφημίσεις βάσει πληροφοριών που συλλέγονται για άλλους σκοπούς;

Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν σε μέγεθος και σημασία για την παγκόσμια οικονομία, θα είναι όλο και πιο σημαντικό να υιοθετήσουν τις πιο καινοτόμες και μελλοντοστραφείς ιδέες σχεδιασμού και βιωσιμότητας. Καθώς το μέλλον της έξυπνης υποδομής ξεδιπλώνεται, προκύπτουν τρεις σημαντικές νέες τεχνολογίες – τα μεγάλα δεδομένα, το IoT και η ανανεώσιμη ενέργεια – τα οποία θα δουλεύουν παράλληλα για να βοηθήσουν ετούτη την προσπάθεια σε καθημερινή βάση

Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα σχεδιάζει ένα ολόκληρο δίκτυο έξυπνων δρόμων έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων σταθμών φόρτισης μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) καθώς και υποδομής για τη διαχείριση αυτόνομων οχημάτων.

Όλα αυτά τα στοιχεία και η ευαισθητοποίηση θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων που θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση του χώρου, των καυσίμων, της ενέργειας, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και όλων των πόρων, με έμφαση στη βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, μια ξεκάθαρη προτεραιότητα είναι η δυνατότητα πρόβλεψης καταστάσεων κυκλοφοριακής συμφόρησης και η παροχή εναλλακτικών δρομολογίων για εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμων και μείωση των επιπτώσεων στην ίδια την υποδομή της πόλης. Ο περιορισμός των αποβλήτων είναι ένα πολύ λογικό αποτέλεσμα και το όφελος από τη συγχώνευση μεγάλων δεδομένων, AI και IoT που τροφοδοτούν την έξαρση των έξυπνων υποδομών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σημαντικό δυναμικό για τον ήλιο να γίνει μια κύρια πηγή ενέργειας. Υπάρχει επίσης ένα νέο εργαλείο επιστημονικής πρόβλεψης για την πρόβλεψη του ηλιακού καιρού, το οποίο θα καταστήσει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στους έξυπνους δρόμους (και στα σπίτια) μια πιο εφικτή επιλογή. Τελικά, με μια αυξανόμενη ποικιλία τέτοιων λύσεων κατανεμημένης ισχύος, μπορεί να μην είναι απαραίτητο ένα κεντρικό δίκτυο ενεργειακής διανομής για σπίτια και επιχειρήσεις.

Το έξυπνο αστικό κίνημα έχει τώρα τη δυνατότητα να μετασχηματίσει την οργάνωση των ανθρώπων και των φυσικών αντικειμένων με τρόπο που ξεπερνά την αστική ανάπτυξη όπως την ξέρουμε. Η μετάβαση σε έξυπνες υποδομές δεν είναι απλά μία μοντέρνα μόδα ή φιλοδοξία. Με πολλούς τρόπους, φαίνεται να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεων.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το μέλλον της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη στηρίζεται στην ομαλή μετάβαση σε πόλεις που είναι πιο αποδοτικές, λιγότερο προβληματικές και πιο συνειδητές σχετικά με τις επιπτώσεις προς τους πολίτες.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.