.

Η ΕΛ.ΑΣ. φτιάχνει «κέντρο» κατά του κυβερνοεγκλήματος



H έξαρση του κυβερνοεγκλήματος σε διεθνές επίπεδο αναγκάζει την ΕΛ.ΑΣ. να προσαρμοστεί γρηγορότερα στα νέα δεδομένα με τη δημιουργία ενός ¨συντονιστικού κέντρου” που θα λειτουργεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) όλο το 24ωρο και θα ασχολείται αποκλειστικά με τις κυβερνοεπιθέσεις.

Μετά τα τελευταία χτυπήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα κρίσιμων υποδομών σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του κακόβουλου λογισμικού “Wanna Cry” (στη χώρα μας στόχος έγινε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο Χανίων) και άλλες κυβερνοεπιθέσεις, οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν να συμμορφωθούν στις ευρωπαϊκές οδηγίες, που προβλέπουν την ύπαρξη ξεχωριστής υπηρεσίας που θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού για την αντιμετώπιση των χάκερ.

Αυτή την εβδομάδα θα συναντηθούν για το σκοπό αυτό στη Χάγη επικεφαλής των υπηρεσιών Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι θα συζητήσουν την εφαρμογή της συνθήκης της Βουδαπέστης που προβλέπει τα μέτρα αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων. Χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια η Ελλάδα θα επανδρώσει με αστυνομικούς που έχουν ειδική εκπαίδευση τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρόκειται “για ένα κέντρο που δεν θα ασχολείται με θέματα δίωξης αλλά με τις πολιτικές ασφαλείας, με την καταγραφή κυβερνοαπειλών, με την ενημέρωση των υπευθύνων για την ηλεκτρονική ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών, με τον εντοπισμό των κενών ασφαλείας στα νευραλγικά ηλεκτρονικά συστήματα (όπως είναι οι τράπεζες), με την εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα δεδομένα και με την ανταλλαγή ενημέρωσης με αντίστοιχα κέντρα άλλων χωρών. Θα είναι ένα Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με ειδίκευση στο κυβερνοέγκλημα”. Η λειτουργία του θα επιβλέπεται από Εισαγγελέα που θα οριστεί εποπτεύων, ενώ συμμετοχή θα έχουν και καθηγητές Πανεπιστημίου με εξειδικευμένες γνώσεις για τον κυβερνοχώρο.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα μέρος της υποδομής που απαιτείται για το υπό ίδρυση κέντρο της ΓΑΔΑ, αν και αναμένεται να αγοραστεί πρόσθετος εξοπλισμός για να μπορέσει η υπηρεσία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά ήδη δύο υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος για τις οποίες είναι ενήμερη η Εισαγγελία Εφετών. Πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις, η εξιχνίαση των οποίων θα πάρει χρόνο. Και αυτό γιατί οι δράστες είναι χάκερ παγκόσμιας εμβέλειας που γνωρίζουν όσο λίγοι να κρύβουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.