.

Πρόσωπο στο μέλλον: Αναγνώριση προσώπου στο iPhone X



Τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα του Touch ID, που βελτίωσε σημαντικά την ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του iOS, η Apple προχώρησε σε αυτό ακριβώς αυτό που θα έκανε ο Steve Jobs. Καταργεί την προηγούμενη τεχνολογία – πριν καν ακόμα υιοθετηθεί από το σύνολο του ανταγωνισμού – και προχωρά σε κάτι ακόμα καλύτερο: την τεχνολογία Face ID στο επετειακό iPhone X.

Η εικονική αναπαράσταση του κλασικού iPhone (ένα ορθογώνιο με ένα στρογγυλό κουμπί στο κάτω μέρος του) αντικαθίσταται 10 χρόνια μετά από μια νέα συσκευή με λεπτά μπεζέλ. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθοριστικός ρόλος του φυσικού κουμπιού «Home» έχει εξαφανιστεί, καθώς το ιστορικό κουμπί απουσιάζει.

Όλα τα επίπεδα της λειτουργικότητας που είχαν προηγουμένως χαρτογραφηθεί στο κεντρικό κουμπί έχουν ξανασχεδιαστεί, ενώ απουσιάζει σαν λειτουργία το ξεκλείδωμα της συσκευής μέσω του Touch ID, του αναγνώστη αποτυπωμάτων που έφερε τη δική του επανάσταση στην αποδοχή της τεχνολογίας ταυτοποίησης.

Το iPhone X αντιπροσωπεύει την πιο τολμηρή επανεξέταση της υπολογιστικής πλατφόρμας της Apple από το ίδιο το iOS, το λειτουργικό σύστημα των κινητών της συσκευών. Ωστόσο, η πρωταρχική αβεβαιότητα και αμφιβολία στη μετάβαση στο iPhone X, είναι η ολοκληρωτική αφαίρεση του Touch ID – κάτι που δεν υπήρχε καν στις πρώτες πέντε γενιές του iPhone.

Το iPhone 5 φέρνει την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο ευρύ κοινό

Το Touch ID παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 στο iPhone 5s, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμός τις υψηλές του πωλήσεις, παρά το σημαντικό τότε ανταγωνισμό από συσκευές με ελκυστικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πριν από την κυκλοφορία του iPhone 5s, αν θέλατε να ασφαλίσετε το τηλέφωνο σας, θα έπρεπε να το κλειδώσετε με έναν κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου κωδικό πρόσβασης, επειδή εισάγοντας τον κάθε φορά που έπρεπε να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνο τους ήταν μια μεγάλη ταλαιπωρία, όπως άλλωστε συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα για πολλούς χρήστες φθηνότερων κινητών.


Το 2014 η Apple είχε καταφέρει το Touch ID να χρησιμοποιείται ήδη από το 83% των κινητών της συσκευών. Είναι απίστευτο να σκεφτόμαστε ότι πριν από λίγα χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έκαναν τον κόπο να χρησιμοποιήσουν έναν κωδικό πρόσβασης για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα και το περιεχόμενο των συσκευών τους. Το Touch ID υιοθετήθηκε τόσο γρήγορα, επειδή η Apple εφάρμοσε την τεχνολογία με τρόπο που την έκανε σχεδόν απόλυτα αξιόπιστη.

Η Apple δεν δημιούργησε μόνο έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ανέπτυξε και δημοσιοποίησε λεπτομερώς μια ολοκληρωμένη πολιτική απορρήτου και την αρχιτεκτονική ασφαλείας που διασφάλιζε ότι καμία εφαρμογή στο τηλέφωνο δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα. Αυτό απαιτούσε ένα ειδικό περιβάλλον Secure Enclave ενσωματωμένο στο τσιπ A7. Επένδυσε σε σημαντικούς πόρους, επειδή σκόπευε επίσης να χρησιμοποιήσει το Touch ID για να ξεκινήσει το Apple Pay και να δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου ταυτότητας το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τελικά και οι εφαρμογές τρίτων.

Η δυσπιστία και η αποδοχή

Με το ξεκίνημα του Touch ID υπήρξε ευρέως διαδεδομένη δυσπιστία για την ικανότητα της Apple να εξασφαλίσει τους χρήστες της. Οι περισσότεροι δεν θεωρούσαν ακόμα την τεχνολογία των αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων αρκετά αξιόπιστη, ενώ δημιουργήθηκαν ανησυχίες για τη χρήση των βιομετρικών δεδομένων από τρίτους. Χάκερ ισχυρίστηκαν ότι μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα με ψεύτικα μοντέλα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στην πραγματική ζωή, το Touch ID δημιούργησε την αδιαμφισβήτητη αίσθηση της γρήγορης και αξιόπιστης ταυτοποίησης και αύξησε δραματικά την πραγματική παγκόσμια ασφάλεια, συμβάλλοντας σε αξιοσημείωτη μείωση των κλοπών κινητών συσκευών και στην αποδοχή της εκτεταμένης χρήσης βιομετρικών δεδομένων για την αναγνώριση της ταυτότητας.

Οι ανταγωνιστές ακολούθησαν, ακόμα και με σημαντικά ελαττώματα στα δικά τους συστήματα, ενώ η MasterCard παρουσίασε πρόσφατα μια πιστωτική κάρτα δακτυλικών αποτυπωμάτων, μάλιστα χωρίς καμία από τις ισχυρές πολιτικές ασφαλείας της Apple. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Touch ID αύξησε την ταχύτητα του, επέκτεινε τη λειτουργικότητα του Apple Pay και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε έναν αισθητήρα στερεάς κατάστασης – χωρίς κινητά εξαρτήματα – στο iPhone 7. Φέτος η Apple παρουσίασε την τεχνολογία που ανέπτυξε για να αντικαταστήσει το Touch ID, την τεχνολογία Face ID που φέρνει το ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου στο επετειακό iPhone X, που κυκλοφορεί το Νοέμβριο.



Η αναγνώριση προσώπου

Αντί να περνάμε το δάχτυλο μας από το κεντρικό κουμπί, ο αισθητήρας TrueDepth του iPhone X χρησιμοποιεί τρισδιάστατο αισθητήρα για να απεικονίσει τα περιγράμματα του προσώπου του χρήστη, χρησιμοποιώντας το φως στο αόρατο φάσμα. Τα δεδομένα επεξεργάζονται στη συνέχεια από το νέο τσιπ A11 Bionic. Ο έλεγχος ταυτότητας πραγματοποιείται γρήγορα, ξεκλειδώνοντας αμέσως τη συσκευή όταν την κοιτάζει κανείς.

Προβλέψιμα, οι ανησυχίες ότι το Face ID δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά καλά έχουν ήδη αρχίσει, όπως και οι φόβοι για απώλεια των δεδομένων σχετικά με τα πρόσωπα των χρηστών σε τρίτους. Αν και είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες στους καταναλωτές, ένας τεράστιος αριθμός χρηστών (40 – 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους) θα εκμεταλλευτούν τον αισθητήρα TrueDepth, που θα επιταχύνει την υιοθέτηση των βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης ταυτότητας και θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.